Πέμπτη , 28 Σεπτέμβριος 2023

Στοχασμός με μουσική-ποίηση στο “Αττικόν”

 

Μια θαυμάσια προβολή μ’ ένα μουσικο-ποιητικό οδοιπορικό στοχασμού, προβληματισμού και ευαισθητοποίησης με τίτλο “το χαμόγελο της αβύσσου” είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει χθες το βράδυ στον κινηματογράφο «Αττικόν» της πόλη μας αρκετός κόσμος.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν  ο Αρτέμης Μ. Αθανασάκης και ο Ευάγγελος Η. Μαρκαντώνης, καθηγητές Περιβαλλοντικών Επιστημών οι οποίοι σε δήλωσή τους στα «Χ.Ν.» επεσήμαναν τα εξής: «Πρόκειται για μία μουσικο-ποιητική αφήγηση αναφοράς στη σύγχρονη αισθητική, κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική, εκπαιδευτική και περιβαλλοντική καθημερινότητα της ελληνικής και πλανητικής κοινωνίας.  Τα κείμενα που επιλέγησαν, με βάση το παιδαγωγικό ένστικτο, τη διδακτική εμπειρία, τη γνώση, την κοινωνική ευαισθησία και την πολιτική “ελευθερία” των δημιουργών τους, επιχειρούν να προσεγγίσουν συγκεκριμένους στόχους.

Οι στόχοι αυτοί –ιδεολογικού, κοινωνικού, πολιτισμικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα- επικεντρώνονται στην ενεργοποίηση του διανοητικού και ψυχο-συναισθηματικού σχήματος: Παρατηρώ-Βλέπω-Ακούω-Σκέφτομαι-Στοχάζομαι-Προβληματίζομαι-Ενημερώνομαι και Ευαισθητοποιούμαι, για καίρια και κρίσιμα ζητήματα και προβλήματα της ελληνικής και παγκόσμιας κοινωνίας, που μπορούν να επηρεάσουν τη σκέψη και τον τρόπο ζωής των πολιτών της.

Έτσι προσεγγίζεται μια νέα, συστημική, ολιστική, οπτικο-ακουστική σύνδεση και σύνθεση του γραφτού (ποιητικού, και όχι μόνο) λόγου με τη μουσική έκφραση, η οποία συνιστά φορέα οικοδόμησης μηνυμάτων, νοημάτων, σημασιών και αξιών.

Και ακόμη ενισχύεται η γνωστική απόδοση εκφοράς του “λόγου”, ο οποίος, από μόνος του, φαίνεται ότι, σήμερα, δεν αρκεί για να καλύψει τις νέες γνωστικές, μαθησιακές, αισθητικές και μορφωτικές ανάγκες των πολιτών και κυρίως των νέων».

Ο Φώτης Ποντικάκης υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια δράση για ενηλίκους που κάνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου. Τα Κέντρα αυτά δεν έχουν ως αντικείμενο τους μόνο δράσεις για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, έχουνε δράσεις και για το σύνολο της κοινωνίας και στα πλαίσια αυτά γίνεται μια ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον με την αποψινή παρουσίαση. Ο κ. Αθανασάκης είναι ένας από τους παλαιότερους που έχουν ασχοληθεί με την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Ελλάδα, έχει γράψει πολλά βιβλία σχετικά με αυτά και είναι ένας από τους δασκάλους μας την επιστήμη αυτή».

SONY DSC

 SONY DSCSONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

SONY DSC

 

 

Χανιώτικα νέα Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013 σελίδα 34

34-20131212

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com