Τρίτη , 7 Φεβ 2023

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – Μουσική πανδαισία αφιερωμένη στον εορτασμό της Θεοτόκου και της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

 

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στα Χανιά μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και στην ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με συναυλία και ομιλίες που έγιναν σήμερα  το βράδυ  στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το οποίο είχε κατακλυστεί από κόσμο.  Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Χανίων, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και οι Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Νομού. Τo «παρών» έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, αρχιερείς, ιερείς αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε χαιρετισμούς από τους διοργανωτές, ομιλίες από εκπροσώπους του Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας με ιστορικές αναφορές και προβολή σλάιντς από το μακρινό παρελθόν μέχρι σήμερα για την παρουσία και αποτελεσματικότητα που εξακολουθούν να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με τη Νεκταρία Καραντζή στο τραγούδι καθώς επίσης και από την ορχήστρα της Σ.ΜΣ / 5ης ΤΑΞ. ΠΖ. (V Μεραρχίας Κρητών) για να ακολουθήσει απονομή ευαρεσκειών από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου στους διοικητές των Μονάδων και των τριών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων του Νομού Χανίων. Η εκδήλωση έληξε με τον Εθνικό Ύμνο που έπαιξε η μπάντα της Στρατιωτικής Μουσικής και με κέρασμα που ακολούθησε. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο ειδικός συνεργάτης της Π.Ε. Χανίων σε θέματα Τύπου και δημοσίων σχέσεων κ. Σήφης Μαρκάκης.

Για την εορτή των Εισοδίων και την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός με δήλωσή του στα Μ.Μ.Ε. τόνισε: «Χρόνια πολλά και η Χάρις του Θεού να είναι πάντοτε μαζί μας δια πρεσβειών της Κυρίας Θεοτόκου.  Έχουμε μια ιδιαίτερη τιμή από φέτος να συνεργαζόμαστε με την  Περιφέρεια, τον Δήμο αλλά και τον Στρατό. Απόψε, λοιπόν, τέσσερις φορείς συνδιοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση για να τιμήσουμε αφενός το πρόσωπο της Παναγίας στην πόλη μας και αφετέρου να διατρανώσουμε την ενότητα που υπάρχει μέσα στην τοπική μας κοινωνία. Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαιτέρως στις Ένοπλες Δυνάμεις και η Χάρις του Θεού να τις προστατεύει πάντοτε από δύσκολες στιγμές που μπορεί να υπάρξουν…».  Ο ίδιος αργότερα στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε εκτενώς στην μεγάλη γιορτή των Εισοδίων επισημαίνοντας ότι «οι γνώσεις στην ασύλληπτα βαθιά θεολογία αγίων από την ανεπανάληπτη συμβολή της Θεοτόκου στην υλοποίηση  του Θείου σχεδίου σωτηρίας του κόσμου αποτελεί κοσμοχαρμόσυνο γεγονός τόσο στην ιστορική του μορφή όσο και στην πορεία της Εκκλησίας».

Με δήλωσή του επίσης ο αρχιπλοίαρχος κ. Δημοσθένης Χέλμης διοικητής Ναυστάθμου Κρήτης και ανώτερος διοικητής φρουράς Χανίων υπογράμμισε: «Η σημερινή εκδήλωση σκοπό έχει να γιορτάσουμε οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Εκκλησία τη σημερινή λαμπρή ημέρα που γιορτάζει η Παναγία μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στα πλαίσια αυτά διοργανώσαμε μαζί με την Περιφέρεια, τον Δήμο και την Εκκλησία με τις Μονάδες εδώ των Χανίων τη μουσική εκδήλωση για να ευχαριστηθεί όλος ο κόσμος των Χανίων».     

O θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Καλογερής κατά τον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «σήμερα εορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου την μεγαλύτερη Θεομητορική γιορτή της χριστιανοσύνης. Είναι η μέρα που η μέλλουσα Θεοτόκος εμφανίστηκε μαζί με τους γονείς της στο ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να αφιερωθεί στον Θεό. Η μάνα του Χριστού, μάνα όλων μας και προστάτιδα της πόλης μας είναι το σύμβολο της αγάπης, της αυτοθυσίας, του θάρρους και της αφοσίωσης» για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας: «Στο θυμικό του λαού μας η Παναγία είναι η προστάτιδα του έθνους και της φυλής μας. Από την εποχή του Βυζαντίου είναι η άγρυπνη φρουρός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ημέρα με την Παναγία εορτάζουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος οι οποίες έχουν ως αποστολή τους τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και περιφερειακής συνεργασίας, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την απρόσκοπτη ενασχόληση του ελληνικού λαού με παραγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την ετοιμότητα και την κατάρτιση των στελεχών τους και την συμπαράσταση των στρατευμένων νέων μας αναλαμβάνουν με επιτυχία την εκτέλεση δύσκολων αποστολών κερδίζοντας τον σεβασμό των συμμάχων, προβάλλοντας την χώρα διεθνώς μέσω της αμυντικής διπλωματίας για την πραγμάτωση των εθνικών στόχων και επιδιώξεων».

Με χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας τόνισε: «Γιορτάζουμε σήμερα μια διπλή γιορτή, την πολιούχο της πόλης μας Παναγία και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Χρόνια μας πολλά. Τιμάμε τη μεγάλη μητέρα όλων μας, το σύμβολο που μας προστατεύει, ένα σύμβολο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις που στέκουν  φρουροί μιας πατρίδας με μεγάλη ιστορία, με αίγλη και δόξα που τόσο αγαπάμε όλοι μας. Τέτοιες μέρες επανερχόμαστε στις αιώνιες αξίες του Έθνους μας με σεβασμό, περίσκεψη και σωφροσύνη ελπίζοντας στο καλύτερο αύριο, ένα αύριο για το οποίο πρέπει κάθε μέρα να αγωνιζόμαστε. Χρόνια μας πολλά, γόνιμα με υγεία και ελπίδα».

Εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου ο πρωτοσύγκελος αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός αναφέρθηκε για την  ημέρα που η Εκκλησία τιμά τα Εισόδια της Θεοτόκου και γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τιμούμε σήμερα την Δέσποινα του κόσμου την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Νεφέλη την Φωτεινή των Ηπειρωτικών βουνών που οδηγούσε τα ελληνικά στρατεύματα στο Ηρωικό έπος του  ’40. Τιμούμε σήμερα το ελεύθερον και το έμψυχον του ελληνικού μας στρατού. Τα παιδιά της Ελλάδας που έπεσαν για την αγάπη στην πατρίδα και κρατούν στο προσκυνητάρι της μνήμης μας την ένδοξη ελληνική ιστορία. Τιμούμε όμως και σήμερα όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του Στρατού ξηράς, του Ναυτικού, της Αεροπορίας που στέκουν νύκτα και μέρα ακοίμητοι φρουροί για να λάμπει άσβηστο το καντήλι της ελευθερίας σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας και να εξασφαλίζεται η ευημερία, η ασφάλεια και η ειρήνη». Στη συνέχεια       διάβασε τα βιογραφικά των τριών ανώτατων αξιωματικών διοικητών των Μονάδων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας αντίστοιχα, που υπηρετούν στο Νομό, επισημαίνοντας: «Ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους Έλληνες Στρατιώτες – αγωνιστές του δικαίου, της εθνικής μας ελευθερίας, αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας η Ιερά μας Μητρόπολη δια του σεβασμιότατου ποιμενάρχου  της τοπικής Εκκλησίας απονέμει την ευαρέσκεια της στους διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων της Επαρχίας μας, τιμώσα εν τω προσώπω αυτών ολόκληρο τον ελληνικό στρατό που από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και τη Γαύδο, αλλά και από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο, φυλάει Θερμοπύλες, αποφασισμένος να μην αφήσει τους Μήδους να περάσουν».

 

 Στιγμιότυπα από την όμορφη μουσική βραδιά με την τραγουδίστρια κα Νεκταρία Καρατζή και την ορχήστρα της V Μεραρχίας Κρητών με μαέστρο τον λοχαγό κ. Νικόλαο Λαφάτα.

Ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου  κ. Δαμασκηνός απονέμει την ευαρέσκεια της τοπικής Εκκλησίας στον αρχιπλοίαρχο κ. Δημοσθένη Χέλμη, διοικητή του Ναυστάθμου, ενώ ο μητροπολίτης Μαρωνίας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων όπως και ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος  εκ μέρους της μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου απονέμουν ευαρέσκειες στον ταξίαρχο κ. Δημήτριο Κωτσιόπουλο διοικητή  της V Μεραρχίας Κρητών και Σμήναρχο ιπτάμενο κ. Ιωάννη Γερόλυμο, διοικητή της 115ης Πτέρυγας Μάχης.

 

 

28-20141124

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

image0084

image0086

image0088

Ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου  κ. Δαμασκηνός (πάνω) απονέμει την ευαρέσκεια της τοπικής Εκκλησίας στον αρχιπλοίαρχο κ. Δημοσθένη Χέλμη, διοικητή του Ναυστάθμου, ενώ ο μητροπολίτης Μαρωνίας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων (μέση) όπως και ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος (κάτω) εκ μέρους της μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου απονέμουν ευαρέσκειες στον ταξίαρχο κ. Δημήτριο Κωτσιόπουλο διοικητή  της V Μεραρχίας Κρητών και Σμήναρχο ιπτάμενο κ. Ιωάννη Γερόλυμο, διοικητή της 115ης Πτέρυγας Μάχης.

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΦΩΣ

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com