Κυριακή , 21 Ιούλιος 2024

Στο Μουσείο Τυπογραφίας των “Χ.ν.” παρουσιάστηκε το βιβλίο “Οινοχόος” της Φωτεινής Σεγρεδάκη

Παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας της καθημερινής εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” η παρουσίαση του “Οινοχόου”, μία ποιητική συλλογή με συγγραφέα την καταξιωμένη αρθρογράφο και συνεργάτιδα της εφημερίδας, Φωτεινής Σεγρεδάκη.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δάσκαλος και πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Κισάμου Μιχάλης Μουντάκης, ενώ συντονιστής του προγράμματος ο δάσκαλος και λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης. Ποιήματα από την συλλογή του Οινοχόου διάβασε η επ. σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής, θεατρολόγος Αγγέλα Μάλμου. 

Με καλωσόρισμα του συντονιστή του προγράμματος Βαγγέλη Κακατσάκη άρχισε η εκδήλωση υπογραμμίζοντας τα εξής: “Η Φωτεινή Σεγρεδάκη είναι τακτική συνεργάτης της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” εδώ και χρόνια. Από τις αρχές του 1990 ξεκίνησε την στήλη της με τίτλο “Αφορμές” την οποία έχει ακόμα στην εφημερίδα. Εκτός από τα “Χ.ν.” βεβαίως συνεργάζεται και με τους “Νέους Ορίζοντες” της Κισάμου κι έχει δημοσιεύσει μέχρι τώρα 3.000 άρθρα, έχει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα σε όλη την πνευματική ζωή της Κισάμου και ευρύτερα των Χανίων γεγονός που την καθιστά να είναι ιδιαίτερα αγαπητή. Το βιβλίο της αυτό το οποίο έχει τίτλο ο ή “Οινοχόος” είναι το πρώτο της βιβλίο και πρόκειται για μια ποιητική συλλογή η οποία έχει αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια όχι μόνο στο νομό μας και στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η κυρία Φωτεινή μπορούμε να πούμε ότι βρίσκει τα πλατιά της στην ποίηση και πραγματικά μας ξενίζει με την γλωσσοπλαστική ικανότητα την οποία έχει καθώς και τον τρόπο που παρουσιάζει το πιο απλό πράγμα με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Οινοχόος είναι ο κεραστής, αυτός που κερνάει το κρασί. Στην προκειμένη περίπτωση αυτός που κερνάει ποίηση”.         

Από μεριάς του ο κεντρικός ομιλητής Μιχάλης Μουντάκης επεσήμανε μέσα από μια πλούσια εγκωμιαστική αναφορά στο πρόσωπο της συγγραφέως μεταξύ άλλων τα εξής: “ Πολυγραφότατη λοιπόν, η Φωτεινή και ευαίσθητη που χαίρεσαι να τη διαβάζεις και να την ακούς να παρουσιάζει θέματα που αφορούν τη λογοτεχνία, την ποίηση, την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας. Αυτά όλα αποτελούν τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά της Φωτεινής που απέκτησε μέσα στα πανεπιστήμια της λογοτεχνικής ενασχόλησης, της συγγραφικής δράσης, της παράδοσης και του πολιτισμού. Πορευόμενη με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς όλους και προς όλα, αναγνωρίζοντας τη δουλειά και την αξία, ενός εκάστου, είτε παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο προσκήνιο, δείτε φέρει στις αποσκευές του πολλά συγγραφικά και εκδοτικά φορτία. Μέσα απ όλα αυτά, κατόρθωσε η Φωτεινή, και πέτυχε, όλα αυτά τα χρόνια, να καλλιεργήσει και να αναπτύξει το ταλέντο της, να διαβάζει, να γράφει συνεχώς και μονίμως, να παρουσιάζει και να δημιουργεί. Το ταλέντο, που αποτελεί χάρισμα ορισμένων ανθρώπων, μπόρεσαν τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί να το αναλύσουν και να του δώσουν ένα όνομα…”.   

Ο ίδιος συνεχίζοντας τόνισε:  “Η διεισδυτική ματιά της Φωτεινής, δεν αφήνει τίποτα, ¨να πέσει κάτω”. Αναδεικνύει και ανυψώνει την  κάθε στιγμή, εύκολη ή δύσκολη, έτσι όπως της πρέπει. Αποκαλύπτει τη σημαντικότητα και το μεγαλείο που μπορεί να υπάρχει στο “φαινομενικά ασήμαντο”. Επειδή, όπως η ίδια επισημαίνει, το “ασήμαντο” καθαγιάζεται καθώς συναντά την Ιερότητα”. 

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν από το ακροατήριο η λογοτέχνις Ανδρομάχη Χουρδάκη και ο πρώην  βουλευτής Χανίων Σήφης Μιχελογιάννης σημειώνοντας: “Λόγος πλούσιος, με γλωσσοπλαστικές εκπλήξεις ιδιαίτερου προσωπικού ύφους και εγχαράξεις απαράμιλλης ευαισθησίας ως αφετηρία εκκίνησης του έργου της, έχει τη θρησκευτική πίστη και ξετυλίγει τον μίτο της ποιητικής αναζήτησης σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ψυχής” τόνισε η κα Χουρδάκη. 

Ο κ. Μιχελογιάννης επεσήμανε για την συγγραφέα ότι “ έβαλε στόχους στη ζωή της για να αποτυπώσει την πολυσύνθετη πραγματικότητα και τα κατάφερε ιδιαίτερα με τα χρονογραφήματα της στα “Χ.ν.” και τώρα με την ωρίμανση της προσωπικότητας της; έφτασε να ασχολείται με τον ποιητικό λόγο και να ανυψώνεται καθημερινά στο επίπεδο της ποίησης”. 

Παίρνοντας τον λόγο η συγγραφέας εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε την διεύθυνση της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” τονίζοντας ότι “ στους αναγνώστες απευθύνθηκα το 1980 με πρωτόλειο θράσος από τις φιλόξενες σελίδες των “Χανιώτικων νέων” Είμαι παιδί των ”Χ.ν.”, λοιπόν, και το δηλώνω συνεχώς όπως και ευγνώμων γιατί η εφημερίδα μας με τίμησε τα μέγιστα. έχω γράψει κριτική θεάτρου, ελεύθερο στίχο, παιδική ποίηση, παραμύθι κι οπωσδήποτε δεκαπεντασύλλαβο, αφού ρέουν μέσα μου κληρονομικά συνεπώς αρμονικά ρυθμός και ρίμα”. 

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο ιδρυτής των “Χ.ν.” κ. Γιάννης Γαρεδάκης για να τονίσει τα εξής: “Είναι ιδιαίτερη χαρά γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία σε αυτόν εδώ τον χώρο να παρουσιάσουμε μία σπουδαία έκδοση της Φωτεινής”, για να επισημάνει με συγκίνηση ότι “ θα μείνω σε αυτό που η ίδια η Φωτεινή είπε και κατέγραψε χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της παιδί των “Χανιώτικων νέων”. Αυτό σίγουρα είναι τιμή για την εφημερίδα όπως είναι τιμή για την εφημερίδα όταν άνθρωποι όπως η φωτεινή, πνευματικοί άνθρωποι του τόπου, είναι πάρα πολλοί αυτοί, έχουν πλαισιώσει την εφημερίδα στην πενηντάχρονη και πορεία της, στην συγκρουσιακή πορεία πραγματικά με παράγοντες του τόπου, με κόμματα γιατί ποτέ δεν θέλησε να συμμορφωθεί ως εφημερίδα με υποδείξεις κρατούντων…”.  

Η εκδήλωση τελείωσε με κέρασμα που προσφέρθηκε σε όλους. 

Ηλίας Ι. Κάκανος                  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com