Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Προβληματισμός με τους μετανάστες στην Παλαιόχωρα…

Διαπιστώσεις με αφορμή τη διάσωση 483 μεταναστών από ακυβέρνητο σκάφος ανοιχτά της Παλαιόχωρας 

Απελπισία έχει κυριεύσει την πλειοψηφία των κατοίκων της Παλαιόχωρας μιας μικρής όμορφης παραλιακής κωμόπολης του νότου στο νομό μας με την νέα άφιξη τόσων πολλών ταλαιπωρημένων ανθρώπων οι οποίοι αναζητώντας την γη της επαγγελίας στοιβάχτηκαν ο ένας πάνω στον άλλο σε ένα σαπιοκαικο με απόπλου όπως δήλωσαν την Ιταλία. Ούτε πενήντα,  ούτε 200 αλλά 490 περίπου άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων μαζί με ελάχιστα γυναικόπαιδα ανάμεσά τους μπόρεσαν να καταπλεύσουν και να δέσουν στην μικρή προβλήτα της Παλαιόχωρας καθόσον στο μικρό λιμανάκι της Μαρίνας, οι ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν την είσοδο του καικιού.

Η προχθεσινή κακοκαιρία με τα τεράστια κύματα  που κάλυπταν την μικρή προβλήτα προκαλώντας της κωμόπολης έδωσαν ταυτόχρονα επικίνδυνη κλίση στο καΐκι αφορμή που έκανε πολλούς μετανάστες να πηδήξουν έξω από αυτό. Οι πρώτοι 150 μεταφέρθηκαν στο παροπλισμένο για συντήρηση πλοίο Σαμαριά της ΑΝΕΝΔΥΚ στην ημιτελή Μαρίνα της Παλαιόχωρας και στη συνέχεια και οι υπόλοιποι καθόσον αυτός ο μεγάλος αριθμός ήταν αδύνατον να φιλοξενηθεί σε άλλο μέρος.

Τα “Χανιώτικα νέα” και το ¨Επαρχιακό φως”, βρέθηκαν χθες στις 8 το πρωί στην Παλαιόχωρα καταγράφοντας δηλώσεις πολιτών και εικόνες τόσο από το καΐκι που τους μετέφερε όσο και από το πλοίο Σαμαριά. 

Η πρώτη παρέα κατοίκων της κωμόπολης που συναντήσαμε αποτελούμενη από τους Γιάννη Ξανθουδάκη, Μανώλη Παπαδογιαννάκη και Βασίλη Μαρκουλάκη, κυριευμένοι από απελπισία για τη νέα άφιξη μεταναστών, εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για την διαχρονική έλλειψη υποδομής αυτών των περιπτώσεων που έχουν καταντήσει…μόδα, τονίζοντας τα εξής:  “Δεν υπάρχει κράτος, πράμα δεν υπάρχει κι έβαλαν τους ανθρώπους στο Σαμαριά να είναι πάλι στριμωγμένοι”, επισημαίνουν οι κ. Ξανθουδάκης και Μαρκουλάκης, για να υπογραμμίσει ο κ. Παπαδογιαννάκης τα εξής: “ Το Σαμαριά είναι ανοιχτό σκάφος, δεν έχει καμπίνες και δεν μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλο μέρος για τόσους πολλούς ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Που είναι το κράτος, που είναι οι υποδομές για ανάλογες καταστάσεις; Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται εδώ μετανάστες αλλά αυτός ο τεράστιος αριθμός νέων ανδρών μας ανησυχεί ιδιαίτερα όσο και αν θέλουμε να τους συμπαρασταθούμε. Ο Δήμος μας είναι μικρός και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια υποχρέωση. Πρέπει, όμως, να εξευρεθεί μέρος να μετακινηθούν από εδώ προσωρινά και μετά να επιστρέψουν στις χώρες τους…”.  Στο ίδιο μήκος κύματος απάντησαν όσοι άλλοι κάτοικοι της Παλαιόχωρας ρωτήθηκαν. 

Φτάνοντας στη συνέχεια στη Μαρίνα που είναι ελλιμενισμένο το “Σαμαριά” της ΑΝΕΝΔΥΚ, συναντήσαμε τον καπετάνιο του πλοίου Ανδρέα Βαρδουλάκη, ο οποίος μας είπε: “ Ενημερώθηκα από την εταιρεία ότι πρέπει να φιλοξενήσουμε στο πλοίο μας τους μετανάστες γιατί δεν υπήρχε άλλη επιλογή πλην όμως και αυτή δεν είναι η καλύτερη γιατί όπως βλέπετε είναι ανοιχτό το καράβι. Δεν έχω ακόμα καμία ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει.Το καράβι είναι δεμένο εδώ για να κάνει την ετήσια συντήρηση του και θα μείνει ένα μήνα”. 

Ο καπετάνιος του Σαμαριά Ανδρέας Βαρδουλάκης

Στον χώρο της Μαρίνας μαζί με τις Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές ήταν και ο δήμαρχος Παλαιόχωρας Αντώνης Περάκης με αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και εργάτες του Δήμου που προσπαθούσαν να στήσουν σκηνές λίγες σκηνές ώστε να φιλοξενηθούν σε αυτές τα γυναικόπαιδα. Οι σκηνές ήταν δέκα στον αριθμό και τις είχε φέρει μαζί με ρούχα η Ύπατη Αρμοστεία, πλην όμως δεν έδειξε σε κανέναν τον τρόπο στησίματος με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες, όπως μας πληροφόρησαν εργαζόμενοι του Δήμου. Στην προβλήτα είχαν εγκατασταθεί επτά χημικές τουαλέτες για τους μετανάστες και μία για τις Αρχές που έκαναν βάρδια. Ο σύλλογος κυριών και δεσποινίδων της Κουντούρας κατέφτασε κατά τις 9 το πρωί με αυτοκίνητο του Δήμου μεταφέροντας συμπληρωματικά του πρωινού που είχε προσφερθεί στους μετανάστες διάφορα φρούτα.  

Το μεσημέρι κατέφτασε στη Μαρίνα και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής ο οποίος με δήλωση του στα Μ.Μ.Ε. τόνισε: “ Προς το παρόν οι άνθρωποι του Δήμου με περίσσια ευαισθησία φροντίζουν να μην  τους λείψει τίποτα. Έχουν βέβαια και την βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε σκηνές, εξοπλισμό κλπ  Αυτό δείχνει θα έλεγα κάποια προχειρότητα και θα έπρεπε αφού αυτό το θέμα προκύπτει αρκετά συχνά να καταρτισθούν κάποια μνημόνια ενεργειών να ξέρει ο καθένας να φορτίζεται με κάποιες ευθύνες, με κάποιες αρμοδιότητες, να ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει. Αυτή τη στιγμή εδώ αυτοσχεδιάζουμε. Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχουμε  κάποιο πρόβλημα και ελπίζω μέχρι αύριο να αναχωρήσουν”. 

Από μεριάς του ο δήμαρχος κ. Αντώνιος Περάκης τόνισε: “Κατ’ αρχήν θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους δημότες και τους συλλόγους τόσο των κυρίων και δεσποινίδων όσο και των νέων εδώ της περιοχής αλλά και την πολιτική προστασία του Δήμου Καντάνου Σελίνου η οποία αυθόρμητα και χωρίς να τους ζητηθεί από κανένα βρίσκονται καθημερινά εδώ πέρα και προσφέρουν ότι μπορούν σε αυτούς τους ανθρώπους. Κατ’ αρχήν βοηθούν στο μοίρασμα των γευμάτων τα οποία πρέπει να πούμε ότι υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής υπέγραψε σύμβαση με κάποια εταιρεία από το Ρέθυμνο και σε καθημερινή βάση το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ έρχονται γεύματα για 490 άτομα. Αυτό είναι μία πρώτη πράξη που έχει κάνει το υπουργείο προς τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ πέρα, τουλάχιστον τους παρέχει σταθερό φαγητό. Το δεύτερο είναι τα πράγματα που ήρθαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τα οποία έφτασαν χθες με φορτηγό και ξεφορτώθηκαν  παρουσία τριών υπαλλήλων της Ύπατης Αρμοστείας, μοιράστηκαν κουβέρτες, σλιπ μπανγκ και διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Δυστυχώς για τις; δέκα τέντες δεν υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να της στήσει από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας οπότε παίρνοντας τις οδηγίες χρήσης υπάλληλοι του Δήμου και διάφοροι εθελοντές από την περιοχή έχουν στήσει μέχρι τώρα τις τρεις.Θα προσπαθήσουμε να στήσουμε όσες ακόμα χρειάζονται” 

Ο δήμαρχος τόνισε ακόμα λέγοντας: “Θεωρώ τώρα ότι δεν υπάρχει ένας γενικός συντονισμός είναι λίγο συγκεχυμένα, κάθε Υπηρεσία  το Λιμενικό η Αστυνομία, η Ασφάλεια, ο Δήμος, προσπαθούν να κάνουν αυτά που μπορούν χωρίς όμως να υπάρχει ένας γενικός συντονισμός αν θέλετε από την Πολιτική Προστασία  ή από το Υπουργείο με ένα σχέδιο αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων. Αν συνεχίσουν να έρχονται από την Λιβύη είτε στην Παλαιόχωρα είτε σε κάποιο άλλο λιμάνι νότια της Κρήτης ενδεχομένως και βόρεια θα αρχίσουν να αποβιβάζονται άνθρωποι από αυτά τα μέρη. Θεωρώ  ότι θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο  κεντρικής κυβέρνησης, σε επίπεδο αποκεντρωμένης Κρήτης, σε επίπεδο  Περιφέρειας και σε επίπεδο φυσικά των Δήμων ένας συντονισμός και ένα οργανόγραμμα πως αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις. Αυτή την στιγμή έτυχε και βρέθηκε το καράβι, αν δεν βρισκόταν το καράβι  εδώ στην περιοχή δεν υπάρχει κανείς χώρος που θα μπορεί να φιλοξενήσει  αυτόν τον κόσμο..”. 

Περισσότερα στα “Χανιώτικα νέα”.            

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος     

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com