Στον αύλειο χώρο του Κεντρικού Ενοριακού Ναού Αγίου Αντωνίου στο ιστορικό Μάλεμε του Δήμου Πλατανιά δεσπόζει η προτομή του ήρωα οπλαρχηγού της πρώην επαρχίας Κυδωνίας Χατζημιχάλη Γιάνναρη για τον οποίο η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου με αφορμή την 107η επέτειο από τον θάνατό του τέλεσε το πρωί της Κυριακής εντός του Ιερού Ναού μνημόσυνο και στη συνέχεια στο σημείο της προτομής του επιμνημόσυνη δέηση τιμώντας τη μνήμη του ήρωα οπλαρχηγού.
Αμέσως μετά ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Χαιρετισμό – καλωσόρισμα σε στρατιωτικές και αυτοδιοικητικές Αρχές, εκπροσώπους σωμάτων ασφαλείας, φορέων, συλλόγων και κόσμου, απηύθυνε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης υπογραμμίζοντας. “Το βιογραφικό του Χατζημιχάλη Γιάνναρη χρειάζεται πολλές σελίδες για να καταγραφεί σύμφωνα με τους ιστορικούς που έχουν αναφερθεί σε αυτόν τον θρυλικό άνδρα. Η ηρωική μορφή του Χατζημιχάλη Γιάνναρη, του επαναστάτη από τους Λάκκους των Χανίων, είναι βγαλμένη μέσα από τη γεμάτη αίμα ιστορία της Κρήτης και κυριάρχησε σ’ όλες τις επαναστάσεις της Μεγαλονήσου από το 1866 μέχρι και την απελευθέρωση της, αλλά και στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας. Το προσωνύμιο “Χατζής” το έλαβε επειδή πήγαν μαζί με τον πατέρα του και τα αδέρφια του για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα η οποία με την εμβληματική της μορφή πρωτοστάτησε και είχε την χαρά και την ευλογία να δει την απελευθέρωση του νησιού μας από τον Οθωμανικό ζυγό και την Ένωση της Κρήτης με τη μητέρα πατρίδα και μάλιστα να παραστεί στην ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στο φρούριο Φιρκά την 1η του Δεκέμβρη του 1913”.
Συνεχίζοντας ο κ. Μαλανδράκης επεσήμανε για τον οπλαρχηγό ότι “ ήταν συγχρόνως κι ένας άνθρωπος ο οποίος πρόσφερε πάρα πολλά στην Κοινότητα στην οποία ζούσε και στους ανθρώπους τους οποίους είχε γύρω του. Αναφέρομαι σε αυτό και στη δημιουργία του Αγίου Αντωνίου στους Λάκκους στον τόπο καταγωγής του στον τόπο στον οποίο ανδρειώθηκε και πρόσφερε τόσο πολύ που η ιστορία πλέον τον έχει καταγράψει με μεγάλα γράμματα. Ο ίδιος τώρα όπως και ένας μεγάλος αριθμός Λακκιωτών μετοίκησαν από τα ορεινά εδώ στο πεδινό Μάλεμε όπου ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης δημιούργησε αυτόν εδώ τον Ιερό Ναό αφιερωμένο πάλι στον Άγιο Αντώνιο όπου τελέσαμε σήμερα το μνημόσυνο του δείχνοντας έτσι με αυτό τον τρόπο ότι δεν υπήρξε μόνο μια εμβληματική επαναστατική προσωπικότητα αλλά και ως άνθρωπος που πρόσφερε πολλά στην κοινωνία στην οποία ζούσε με κάθε τρόπο”.
Ο κ. Μαλανδράκης αναφέρθηκε ακόμα σε μελλοντικές ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμο στη μνήμη του οπλαρχηγού τονίζοντας τα εξής: “ Ο Δήμος Πλατανιά μετά από εντατικές προσπάθειες αλλά και μεθοδικές διαδικασίες που προηγήθηκαν στο προηγούμενο διάστημα πέτυχε να υπογράψει μία προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να γίνει μία σειρά μελετών οι οποίες θα αναδείξουν στον Ομαλό και το κτίριο πύργο του Χατζημιχάλη Γιάνναρη που είναι και ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα που ο ίδιος έκτισε αλλά κι ένας παρακείμενος κούμος ιδιοκτησίας του, παράλληλα με την ευρύτερη ανάδειξη του οροπεδίου του Ομαλού με τις ταβέρνες και τον οικισμό συνδεδεμένος όμως απόλυτα με τον Πύργο του Χατζημιχάλη Γιάνναρη στην περιοχή”.
ΟΜΙΛΙΑ
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Μανόλης Νικολούδης, πρόεδρος της Επιτροπής του Κληροδοτήματος του Χατζημιχάλη Γιάνναρη ο οποίος ανέπτυξε λεπτομερώς την ηρωική αλλά και κοινωνική δράση του οπλαρχηγού Χατζημιχάλη Γιάνναρη υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “ Ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης γεννήθηκε το 1831 στους Λάκκους της τότε επαρχίας Κυδωνίας και από το 1855 έως το 1912 γράφει με το σπαθί του και το αίμα του την πολιτική και στρατιωτική του παρουσία στην ιστορία της Κρήτης σε βιβλίο. Τα πολεμικά του κατορθώματα, η αφιλοκέρδεια του, η αυτοθυσία την οποία επέδειξε στους αγώνες τον ανέβασαν πάνω από κάθε μικροψυχία και φθόνο.
Ο Γάλλος πολιτικός, διπλωμάτης και ελληνιστής Βικτόρ Μπεράρ στο βιβλίο του υποθέσεις της Κρήτης – Παρίσι 1900 γράφει: Μεταβαίνουμε εις τους χριστιανούς της δύσης να αποδώσουμε επίσκεψη εις τον αρχηγόν όλων των οπλαρχηγών, στον αρχιστράτηγο Χατζημιχάλη Γιάνναρη και η επίσκεψη μας αυτή έγινε εις τον Ομαλό το 1897.
Το 1912 από την Ένωση της Κρήτης κηρύσσεται πρόεδρος της Κρητικής Πολιτείας και πρόεδρος της δικαιοσύνης και την 1η Δεκεμβρίου 1913 από το φρούριο Φιρκά στο λιμάνι των Χανίων ανύψωσε την Ελληνικήν Σημαίαν και έκανε τον σταυρό του που αξιώθηκε να δει αυτή την ημέρα της απελευθέρωσης. Ο αείμνηστος οπλαρχηγός ήταν και συγγραφέας, έχει γράψει την Κρητικοπούλα αποτελούμενο από 157 κεφάλαια. Τα πολεμικά του κατορθώματα ήταν πολλά, ενώ από το 1866 έως το 1898 υπήρξε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας.
Πέθανε στις 20 Ιουλίου το 1916 και κηδεύτηκε με τιμές στρατηγού. Πριν πεθάνει είχε χαράξει πάνω σε μία πλάκα τα λόγια: “Στρέψε διαβάτη του Ομαλού, πέρασε από κοντά μου να μελετήσεις και να δεις τα αποτελέσματα μου. Την ταραχώδη διάβα μου να μάθεις και να κρίνεις, απατημένος και μωρός του κόσμου να μην μείνει”. Αυτή η πλάκα έχει τοποθετηθεί δίπλα στον τάφο του εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στον Ομαλό τον οποίο έχτισε ο ίδιος. Ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης έχτισε άλλες δύο εκκλησίες, μία στο χωριό του στους Λάκκους και την άλλη εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, αφιερώνοντας και τις δύο στον Άγιο Αντώνιο εξαιτίας του παππού του το όνομα που αγαπούσε πολύ”.
Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την εκδήλωση
Ηλίας Ι. Κάκανος
Από την επιμνημόσυνη δέηση και τις καταθέσεις στεφάνων