Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ -Μαθητική διημερίδα αφιερωμένη στις γυναίκες της Επανάστασης του 1821

Ο πολύπλευρος ρόλος των γυναικών στην Επανάσταση του 1821 αναδείχθηκε στο πλαίσιο της μαθητικής διημερίδας που διοργάνωσαν το 1ο ΓΕΛ Χανίων και το Γυμνάσιο Αλικιανού στην Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Βαρύπετρο της πρώην επαρχίας Κυδωνίας, με τη συμμετοχή του Γυμνασίου Σπηλίου. 

Ως πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ορίστηκε  η 11η Δεκεμβρίου στο μοναστήρι της Αγίας Κυριακής σε αγροτική περιοχή του Βαρυπέτρου 9 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, το οποίο υπάγεται στην ιστορική Ιερά Μονή Χρυσοπηγής Χανίων όπου στις 9 το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε επίσημη δοξολογία ιερουργουντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. 

Στη συνεχεια του προγράμματος ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες στην αίθουσα φιλοξενίας του ιστορικού μοναστηριού για την συμβολή της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής κατά την επανάσταση του 1821 καθώς και στην Μονή του Αγιου Πνεύματος Κισσού και στη Μονή Πρέβελη… 200 χρόνια μετά (από τις μαθήτριες του Γυμνασίου Σπηλίου). 

Συνεχίστηκε η εκδήλωση με τοποθετήσεις για την γυναίκα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα  από μια επετειακή μαθητική έκδοση  (από μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Χανίων). και ακολουθησε: Ευανθία Καϊρη (1799-1866) μέσα από μια επετειακή σχολική έκδοση (από τους μαθητές/τριες του Γυμνασίου Αλικιανού.  . 

Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε την αδελφοποίηση μεταξύ των Γυμνασίων Αλικιανού και Σπηλίου, γεύμα φιλοξενίας και ανάβαση στη Μεταμόρφωση με επισκεψη στο σπήλαιο Αγίων Νεομαρτύρων Κρήτης και προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Αγίου Γρηγορίου Ε’ για να κλείσει την ημερίδα η Οσιολογιωτάτη Ηγουμένη θεοξένη. 

Για την μαθητική διημερίδα μίλησε στα ‘Χ.ν.” η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος στην  περιφερειακή ενότητα Χανίων  Σοφία Μαλανδράκη, υπογραμμίζοντας τα εξής: “ H συγκεκριμένη δράση που γίνεται με την συμμετοχή των Γυμνασίων Αλικιανού, Α΄ ΓΕΛ  Χανίων, Αγίου Βασιλείου και Σπηλίου Ρεθύμνης έχει πολύ μεγάλη σημασία και αφορά τα 200 χρόνια από τη Επανάσταση του 1821 που δεν είναι μόνο το επετειακό του, είναι ότι ουσιαστικά μας κάνει και κοιτάζουμε και μαθαίνουμε την ιστορία  των 200 χρόνων. Και ειδικά το γεγονός ότι αφορά τις γυναίκες του 1821 οι οποίες πραγματικά υπάρχουν ονόματα που πήραν τα άρματα όπως την Αντωνούσα Καστανάκη, την Ροδάνθη  Κριτσωπούλα, οι αμαζόνες από τους Λάκκους και πολλές άλλες. Οι γυναίκες έχουν γράψει την δική τους ιστορία όχι μόνο του 1821 αλλά σε ένα μεγάλο διάστημα και όποιος είπε ότι η Κρήτη δεν  είχε το 1821 θα πρέπει να μάθει πως η Κρήτη δεν πάλεψε μόνο  το 1821 αλλά πάλευε από το 1866 μέχρι το 1913. Αυτός είναι ο αγώνας των Κρητών και των γυναικών της Κρήτης”. 

Ο δήμαρχος του δήμου Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης σημείωσε ότι “ είναι πολύ σημαντικό που σήμερα εδώ στο μοναστήρι της Αγίας Κυριακής η μαθητική κοινότητα του Γυμνασίου Αλικιανού σε συνεργασία και με τη μαθητική κοινότητα του 1ου ΓΕΛ Χανίων αλλά και του Γυμνασίου Σπηλίου από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου παρουσιάζουν την συμμετοχή των γυναικών στην επανάσταση του 1821 αλλά και βέβαια σε όλα τα χρόνια που διαδραματίστηκαν πριν και μετά από αυτή με στόχο την ελευθερία μας, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε με πολλές θυσίες, αίμα.και πόνο. Ο Δήμος Πλατανιά στο έτος 2021 έκανε πάρα πολλές δράσεις σε συνεργασία και με άλλους φορείς προκειμένου να αναδείξει τη σημασία και τη συμμετοχή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821 γεγονότα που ίσως πολλά από αυτά δεν ευρέως γνωστά. Συγχρόνως κάναμε και δράσεις από κοινού με τη Βουλή των Ελλήνων και τον πρόεδρο της τον αξιότιμο κ. Τασούλα για να αναδείξουμε την τοπική μας ιστορία και αποκορύφωμα ήταν η τοποθέτηση προτομής του Νικολάου Ρενιέρη του Α’ προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Και βεβαίως είναι σε εξέλιξη η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Μπασιά στις Βουκολιές με έργα πορτραίτα αγωνιστών άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο γνωστοί που συμμετείχαν και έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την Επανάσταση του 1821”. . 

Την Ρεθυμνιώτικη αποστολή συνόδευε ο αντιδήμαρχος του δήμου Αγίου Βασιλείου Νεκτάριος Χαραλαμπάκης που μας είπε: “βρισκόμαστε εδώ σε αυτό το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Κυριακής για να αναδείξουμε τη μεγάλη συμβολή της γυναίκας στην επανάσταση του 1821. Θα μιλήσουμε για πολλές προσωπικότητες που αναδείχθηκαν μέσα από τις μάχες αυτές όπου η γυναίκα έπαιξε σημαντικό ρόλο, ενώ πολλές φορές πρωταγωνίστησε. Μαζί μας είναι και μαθητές σχολείων όπου θα γίνει αδελφοποίηση των σχολείων Αλικιανού και Αγίου Βασιλείου. Σήμερα πετυχαίνουμε να νικήσουμε τη λήθη για να μην χαθει η ιστορία μας και να μεταλαμπαδευτεί στους νέους ώστε να μπορούν στους δύσκολους καιρούς που διαβιούμε να ανταπεξέλθουν και αυτοί με επιτυχία. Πρώτη φορά έρχομαι σε αυτό το μοναστήρι που είναι στελεχωμένο  με τις αδελφές μοναχές επιτελώντας έναν ιερό σκοπό. Ευχαριστούμε και το μοναστήρι και όλους τους συντελεστές”. 

Στην αποστολή συμμετείχε και η  Αμαλία Φιλιππάκη συντονίστρια εκπαίδευσης για την αειφορία από το περιφερειακό επιμορφωτικό κέντρο εκπαιδευτικού σχεδιασμού Κρήτης, η ισχύς εν τη ενώση και στο χώρο της εκπαίδευσης γιατί  σχολεία από  διαφορετικές περιοχές όπως του Σπηλίου από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, τον Δήμο Χανίων και τον Δήμο Πλατανιά ενώνουν τη φωνή τους για να αναδείξουν τη συμβολή της γυναίκας στην Επανάσταση  του 1821”.   

Η διευθύντρια του Γυμνασίου Σπηλίου Δέσποινα  Τσικιντίκου επεσήμανε: ”Βρισκόμαστε σήμερα στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Κυριακής για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα που κάνουμε κατά το σχολικό έτος 2020 – 2021 διακόσια χρόνια μετά στο μοναστήρι του Πρέβελη και στο μοναστήρι του Αγίου Πνεύματος στο δήμο Αγίου Βασιλείου. Θεωρώ ότι στη δύσκολη εποχή που περνάμε, μαθητές μας δίνουν ελπίδα  και χαρά και είμαστε τυχεροί εκπαιδευτικοί γι αυτό”. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

.  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com