Τετάρτη , 28 Φεβ 2024

ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ – Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η επέτειος κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στην Παναγιά τη Θυμιανή

 

Για την ιστορική επέτειο κήρυξης της επανάστασης του 1821 στην εκκλησιά Παναγιά Θυμιανή τελέστηκαν  το πρωί της Κυριακής 29 Μαΐου 2016 αρχιερατική Θεία Λειτουργία, δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν τα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου Σφακίων με Αγιασμό προεξάρχοντος του μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου.

Παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο νέος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χανίων κ. Μανώλης Κελαηδής και οι δήμαρχοι Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ως εξής: Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός, Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, Κισάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης, Καντάνου – Σελίνου κ. Αντώνιος Περράκης, αρκετοί αντιδήμαρχοι με δημοτικούς συμβούλους  καθώς επίσης ο αντιδήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου κ. Βασίλειος Θεοδωράκης.

Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ο Διοικητής 5ης Μεραρχίας, Ταξίαρχος κ. Αλέξανδρος Αλεξίου, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος κ. Ανδρέας  Δασκαλάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων, Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Λυμπινάκης, ο Διοικητής Π.Υ. Χανίων, Πύραρχος κ. Δημοσθένης  Μπουντουράκης και ο Υπολιμενάρχης Χανίων, Πλωτάρχης κ. Βασίλειος Σημαντηράκης. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού με Στρατιωτικό άγημα και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός απηύθυνε χαιρετισμό – καλωσόρισμα, ενώ ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης που έτυχε θερμής υποδοχής απέδειξε γι’ άλλη μια φορά το πόσο αγαπητός, χρήσιμος και απαραίτητος είναι για όλη την Κρήτη. Στη συνέχεια ο κ. Αρναουτάκης  αναφέρθηκε με την ομιλία του στα γεγονότα εκείνης της εποχής, αποσπώντας έντονα χειροκροτήματα. 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου για να συνεχιστεί η εκδήλωση με τα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου Σφακίων.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΦΑΚΙΩΝ

«Σε αυτό τον τόπο σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε τους υπερβατικούς αυτούς ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, την τιμή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας για την υπέρτατη θυσία τους» ανέφερε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός για να συνεχίσει εστιάζοντας την κρισιμότητα της σημερινής πολιτικής κατάστασης τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «αν η ιστορική μνήμη αποτελεί την προϋπόθεση της εθνικής μας συνείδησης, η αναφορά στους εθνικούς μας αγώνες αποτελεί πηγή άντλησης και πίστης για τις δυνάμεις της φυλής μας».

Ο ίδιος επίσης τόνισε: « Σήμερα κάποιοι επιδιώκουν να τα απεμπολήσουμε. Θέλουν τη θρησκεία μας να μην είναι σημείο αναφοράς. Να μην τιμούμε Εθνικές Επετείους, να μην γίνονται παρελάσεις, να μην συνεχίσει να υφίστανται η δομή της Ελληνικής οικογένειας. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε. Πρέπει να διατηρήσουμε τις αρχές και τις αξίες μας τις οποίες να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας. Λαός χωρίς ιστορική μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον», κατέληξε ο κ. Ζερβός. 

 ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΡΗΤΗΣ

«Ο Μάιος είναι για την Κρήτη ο μήνας των ιστορικών αναμνήσεων, ο μήνας στη διάρκεια του οποίου σε αυτό το νησί, πάνω σε αυτά τα χώματα διαδραματίστηκαν γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου» τόνισε ο κ. Αρναουτάκης για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας τα εξής: «Αναφέρομαι στην κήρυξη της Επανάστασης στην Κρήτη το Μάη του 1821 και τη Μάχη της Κρήτης το Μάη του 1941. Παρόλα αυτά έχουν κοινή αφετηρία. Είναι κορυφαίες πράξεις ηρωισμού και φιλοπατρίας που τροφοδοτήθηκαν από το δίκιο των Κρητικών των ντόπιων αγωνιστών που δεν ανέχθηκαν τον ξένο ζυγό. Των ανθρώπων που πάνω από τη ζωή τους έβαλαν την Κρήτη, των αγωνιστών που από τις Χανιώτικες Μαδάρες και τα Λευκά Όρη ως τα μαρτυρικά χωριά της Ανατολικής Κρήτης δίδαξαν σε όλους εμάς τι σημαίνει να θέλεις να ζεις ελεύθερος».

Ο ίδιος συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Αυτό ακριβώς μας διδάσκει και η σημερινή ημέρα. Μια μέρα που πριν από 195 χρόνια σε αυτόν τον ιερό χώρο στο ναό της Παναγίας της Θυμιανής ο λαός των Σφακίων στις 29 του Μάη επικύρωσε την έναρξη του νέου ξεσηκωμού. Μια τέτοια ημέρα τις τύχες των κατοίκων της περιοχής αναλαμβάνει η επαναστατική κυβέρνηση με το χαρακτηριστικό όνομα “Καγκελλαρία των Σφακίων”. Πρόκειται για μια επαναστατική οργάνωση με σφιχτή δομή και αυστηρούς κανόνες λειτουργίας. Ήταν όμως ταυτόχρονα και μια υπέρτατη πολιτική Αρχή, όπως χαρακτηριστικά την ονόμασε ο καθηγητής Θεοχάρης Δετοράκης. Η Περιφέρεια Κρήτης με σεβασμό και τιμή υποκλίνεται και σήμερα μπροστά στον μεγάλο κατάλογο των 1.500 και πλέον Κρητικών που από αυτό ακριβώς το ιστορικό σημείο κήρυξαν την επανάσταση εναντίον των Τούρκων μόλις πέντε δεκαετίες μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη».

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Σε μια πευκόφυτη πλαγιά λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα της Χώρας Σφακίων λειτουργεί πλέον το νέο Δημαρχείο. Τον Αγιασμό τέλεσε  ο μητροπολίτης κ. Ειρηναίος για ν’ ακολουθήσουν ομιλίες από τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζερβό, τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη οι οποίοι από κοινού έκοψαν στη συνέχεια την κορδέλα των εγκαινίων.  

Με δήλωσή του ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός, σημείωσε ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσουμε σήμερα το νέο δημαρχείο των Σφακίων  ένα κτήριο το οποίο θα μπορέσει πλέον να στεγάσει τις Διοικητικές Υπηρεσίες και θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τους δημότες μας προσφέροντας τους καλύτερες υπηρεσίες γιατί αυτό ήταν το ζητούμενο για τα Σφακιά. Ο Δήμος Σφακίων από την περίοδο που έγινε Δήμος από τον Καποδίστρια και μετά έχει κάνει κατά σειρά με αυτή έξι μετακομίσεις και θα είναι η τελευταία γιατί αποκτήσαμε δικό μας δημαρχείο, δικό μας σπίτι και θα μπορούμε έτσι να λειτουργούμε κάτω από καλύτερες συνθήκες. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τα Σφακιά και τους Σφακιανούς κι ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους».  

Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν ένας Δήμος έχει έναν χώρο όπως τον σημερινό που εγκαινιάζουμε. Έναν χώρο πολύ σημαντικό που μπορεί να εξυπηρετείται ο πολίτης, οι υπάλληλοι του Δήμου και όλοι που θα χρειαστούν τη βοήθεια όλων των ανθρώπων που υπηρετούν στον Δήμο. Εκφράζω την ικανοποίησή μου και δίνω συγχαρητήρια και στο δήμαρχο και στο  δημοτικό συμβούλιο γιατί μέσα από τη συνεργασία την οποία έχουμε κατορθώσαμε παρά τις δυσκολίες των καιρών να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση του». 

Από την πλευρά του ο κ. Πολάκης υπογράμμισε: « Ήταν Μάης του 2011 όταν εγκαινιάζαμε το κτήριο το κτήριο αυτό  σε πολυδύναμο αγροτικό Ιατρείο με την εθελοντική συμμετοχή  δεκάδων Σφακιανών που το έφτιαξαν με χρηματική συμβολή από Σφακιανούς που μένουν εδώ, αλλά και με χρήματα άλλων Σφακιανών που είχαμε συγκεντρώσει στην Αθήνα» για να συνεχίσει επικροτώντας τη συμβολή του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη ως εξής: « Ήταν Μάης ή Ιούνης του 2015 όταν με τη βοήθεια του κ. Σταύρου Αρναουτάκη – γιατί πρέπει να λέμε τα πάντα –  επειδή τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί για το κανονικό πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο των Σφακίων, δυστυχώς, κατέληξαν στο Δήμο Χανίων.  Με παρέμβαση του, λοιπόν, κατόπιν δικού μου αιτήματος μεγάλωσε το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής Σφακίων από 2.500 εκατομμύρια στα 3.300 κι έγινε δυνατή η ολοκλήρωση  του κτηρίου στην άλλη μεριά που εγκαινιάσθηκε πέρυσι από τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουπλή με το σημερινό Υπουργό κ. Ξανθό.  Σήμερα που εγκαινιάζουμε και κλείνουμε ένα κύκλο πρέπει να θυμίσω κάποια πράγματα. Που ήμασταν πριν, που είμαστε τώρα και που θα πάμε. Το 2010 ήμασταν ο μοναδικός Δήμος της χώρας που δεν είχε δημαρχείο, Ιατρείο, φαρμακείο και Τράπεζα. Αποκτήσαμε όμως φαρμακείο, Τράπεζα δεν μπορέσαμε να έχουμε αλλά εγκαταστάθηκε ένα ΑΤΜ όπου γίνονται πολλές τραπεζικές εργασίες. Ιατρεία φτιάξαμε δύο  και σήμερα ολοκληρώνουμε και το Δημαρχείο και μάλιστα το ολοκληρώνουμε με ένα τρόπο που αξιοποιούμε τις υπάρχουσες υποδομές και όχι ενοικιάζοντας ή κάνοντας κτήρια».   

Να σημειωθεί ότι τόσο ο  κ. Πολάκης όσο και ο κ. Ζερβός αναφέρθηκαν επανειλημμένα στην καλή συνεργασία που είχαν κι έχουν με το δραστήριο περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Γιάννης Η. Κάκανος

image0204 image0205

image0206

image0207

image0208

image0209

image0210

image0211

image0212

image0213

image0214

image0215

image0216

image0217

image0218

image0219

image0220

image0221

image0222

image0223

image0224

image0225

image0226

image0227

image0228

 

image0229

image0230

image0231

 Στιγμιότυπα από τον εορτασμό της επετείου της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στην Παναγία τη Θυμιανή 

image0270

 image0277image0275image0271

KAKANOS_AYTOKOLLHTA4

Ένα σχόλιο

 1. Τασσος Ξυπολιτακης

  Καλέ μου φίλε για σου
  Σε ευχαριστούμε και σε συγχαίρω για το λειτούργημα που επιτελείς κρατώντας ενήμερο τον ελληνισμό της διασποράς
  Αναφορικά με την επανάσταση του 1821 στην Κρήτη δεν έχουμε διδαχτεί τίποτα , και δυστυχώς η συσκότιση συνεχίζετε.
  Έχω δημοσίευση στο «Ελληνοκαναδικό Βήμα» μία Έρευνα Παρουσίαση αναφορικά με την Επανάσταση της Κρήτης το 1821. Σου στέλνω απόσπασμα από την παρουσίαση

  Είναι γνωστό ότι και εκείνοι που ασχολήθηκαν με την συγγραφή της Ελληνικής Ιστορίας, και τα σχολικά βιβλία αγνοούν ή αναφέρουν ελάχιστα το ρόλο πολλών ηρώων του 1821, όπως και πολλών περιοχών της Ελλάδος. Μεταξύ των περιοχών των οποίων η μεγάλη προσφορά και οι πολλές θυσίες αγνοούνται, συγκαταλέγεται και η Κρήτη.
  Ίσως να οφείλεται αυτό στο ότι δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στους αγώνες που έγιναν στο Μοριά και την Ρούμελη, που πρωτοελευθερώθηκαν. Ίσως να οφείλεται στο ότι πέρασαν 90 περίπου χρόνια από την Επανάσταση και μέχρις ότου η Κρήτη ενωθεί με τη μητέρα Ελλάδα. Ίσως πάλι να οφείλεται, στο ότι και εμείς συχνά αδιαφορούμε για την ιστορία του 1821, από την οποία τόσα διδάγματα μπορούμε να πάρουμε.
  Έτσι και για να μην ξεχνάμε και των άλλων τις θυσίες και τους αγώνες και την προσφορά, θα αναφερθούμε στο μέγεθος και τη σημασία της Κρητικής Επανάστασης, για την οποία ελάχιστα ιστορικά συγγράμματα έχουν γραφεί.

  ********************************************************

  Η Κρήτη κράτησε τα όπλα κατά την Επανάσταση για εννέα χρόνια και σε αναλογία έχυσε περισσότερο αίμα από τους κατοίκους των άλλων γεωγραφικών διαμερισμάτων της Ελλάδος. Από το πρώτο χρόνο η Επανάσταση επικράτησε σε όλη σχεδόν την ύπαιθρο, εξαναγκάζοντας τους Τούρκους να αποκλειστούν στα κάστρα των Μεγάλων πόλεων.
  Αλλά το σπουδαιότερο, εξ αιτίας της επανάστασης της Κρήτης για δυο χρόνια ο αξιόμαχος και καλά οργανωμένος Αιγυπτιακός Στρατός (1822-1824) καθηλώθηκε στη Κρήτη.
  Εάν η Κρήτη δεν επαναστατούσε και ο Αιγυπτιακός στρατός αποβιβάζετο από το 1822 στη Πελοπόννησο, “ΙΣΩΣ” η τύχη της Επανάστασης να ήταν διαφορετική, πολύ διαφορετική. Γιατί δεν είχε εδραιωθεί ακόμα, και η Ευρωπαϊκή διπλωματία δεν είχε ακόμα κλίνει υπέρ της Ελλάδος. “ΙΣΩΣ” εάν η Κρήτη εβοηθείτο από το στόλο των Ελληνικών Νησιών, οι Αιγύπτιοι “ΙΣΩΣ” καταστρέφονταν στη Κρήτη και η Πελοπόννησος δεν θα δεχόταν την τόσο καταστροφική μανία του ΙΜΠΡΑΗΜ, που παρά λίγο να πνίξει στο αίμα την Επανάσταση

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com