Τετάρτη , 31 Μάϊος 2023

Πλήθος κόσμου τίμησε τον ήρωα σμηναγό Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο (Και βίντεο)

DSC03899

 

Με μια ανεπανάληπτη σε αριθμό προσέλευση κόσμου, μαθητών και ξένων επισκεπτών στο νησί, τον αρχηγό  Γ.Ε.Α. αντιπτέραρχο Χρήστο Βαϊτση, τον αντιπτέραρχο υπαρχηγό Γεώργιο Παρασχόπουλο του Γ.Ε.ΕΘ.Α., τον Υποστράτηγο Βασίλειο Κουκουλομάτη διοικητή της 95 ΑΔΤΕ Ρόδου, τον  υποναύαρχο Βασίλειο Θεολογίτη εκπροσωπώντας τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, τον διοικητή της 115ης Π.Μ. σμήναρχο Ιωάννη Γερόλυμο, τοπικές ηγεσίες Σωμάτων Ασφαλείας, εκπροσώπους Φορέων, Συλλόγων, πολιτικών, κοινοβουλευτικής παρουσίας βουλευτών από διάφορα κόμματα και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου τιμήθηκε το πρωί της Δευτέρας από το Δήμο του νησιού η μνήμη του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.

Ο Χανιώτης “αετός των αιθέρων” έχασε την ζωή του στις 23 Μαΐου 2006, όταν το αεροσκάφος του κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, ύστερα από επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά.

Τη Χανιώτικη αποστολή πλαισίωναν εκτός από την οικογένεια και συγγενείς του Κώστα Ηλιάκη, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κουκλάκης, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Χανιά – Μαζί για το Δήμο μας” Δημήτρης Παπαδάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γιαννούλης, ο αντιδήμαρχος Πλατανιά, Γιώργος Καλαϊτζάκης, ο πρώην βουλευτής και δήμαρχος της αδελφοποίησης των Δήμων Καρπάθου και Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη καθώς και  ο διοικητής της 115ης Π.Μ.  σμήναρχος  Ιωάννης Γερόλυμος.  

Η εκδήλωση άρχισε με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση από κληρικούς της Ι.Μ. Καρπάθου και Κάσου με κληρικούς της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου, προεξάρχοντος του πανοσιολογιοτάτου Αμφιλόχιου Παπαγιαννάκη. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη μπάντα της Αεροπορίας και αεροπορική επίδειξη με τον δεξιοτέχνη χειριστή  σμηναγό Λουκά Θεοχαρόπουλο από την ομάδα ΖΕΥΣ της 115 Πτέρυγας Μάχης που κατέπληξε τους πάντες με τις ικανότητές του.  

Να σημειωθεί ότι κατά την κατάθεση στεφάνων από δύο κυβερνητικούς βουλευτές προκλήθηκε ένταση η οποία έληξε μα την οργισμένη αντίδραση του Φίλιππα Ηλιάκη ο οποίος ζήτησε από όσους επιχείρησαν ν’ αμαυρώσουν την εκδήλωση να αποχωρήσουν αναφέροντας χαρακτηριστικά τη φράση: “ Τιμούμε τον αδερφό μου σήμερα. Προσβάλετε την τιμή και τη μνήμη του». Το επεισόδιο έληξε χωρίς να δοθεί μεγαλύτερη ένταση.   

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Καταπέλτης ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος, αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της απώλειας του “αετού των αιθέρων” Κώστα Ηλιάκη τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Σήμερα η μνήμη όλων μας γυρίζει δέκα χρόνια πίσω στις στιγμές που εμείς οι Καρπάθιοι ζήσαμε λεπτό προς λεπτό στις συγκλονιστικές εκείνες στιγμές της θυσίας ενός εξαίρετου μαχητή από την Κρήτη, του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. Θυσιάστηκε αναχαιτίζοντας Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που παραβίαζαν τον Εθνικό εναέριο χώρο μας εδώ κοντά στην Κάρπαθο. Κώστα Ηλιάκη, λεβέντη Κρητικέ, περήφανε Έλληνα, μαχητή του Αιγαίου, εμείς οι Καρπάθιοι έχουμε το προνόμιο να τιμούμε ξεχωριστά την θυσία σου που όταν το καθήκον σε κάλεσε ήσουν εκεί. Η Κρήτη και η Κάρπαθος στην κοινή τους πορεία μέσα στην ιστορία έχουν  καθήκον και υποχρέωση να μεταφέρουν ζωντανή τη μνήμη σου στις επόμενες γενιές για να τις εμπνέεις, για να τις καθοδηγείς. Σήμερα που όλοι μας απολαμβάνουμε ελεύθερη πατρίδα και ελεύθερους ουρανούς θα πρέπει να θυμόμαστε πως εδώ σε αυτές τις θάλασσες, σε αυτά τα νησιά γεννήθηκε και μεγαλούργησε το ελληνικό πνεύμα…».  

ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΗΓΟΥ Γ.Ε.Α.

Ο αρχηγός Γ.Ε.Α. αντιπτέραχος κ. Χρήστος Βαϊτσης μέσα από μια εμπεριστατωμένη ιστορική αναφορά του θλιβερού γεγονότος που σημειώθηκε πριν από δέκα χρόνια τόνισε ότι « η 23η Μαΐου 2006, μία ημερομηνία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Σε αυτή την περιοχή κοντά στο ηρωικό νησί της Καρπάθου πριν περίπου δέκα χρόνια έπεσε στον βωμό του καθήκοντος ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης. Την ημέρα εκείνη, τροφή στον ακήρυχτο πόλεμο που καθημερινά διεξάγεται στον ουρανό του Αιγαίου τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια δόθηκε εντολή στον σμηναγό Ηλιάκη αρχηγό του ζεύγους αεροσκαφών επιφυλακής να αναχαιτίσει τριάδα Τουρκικών αεροσκαφών που εισήλθαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και να μεταφέρει για μια ακόμα φορά το μήνυμα της Διεθνούς νομιμότητας στους γνωστούς αποδέκτες. Το μήνυμα ότι είμαστε εδώ, το Αιγαίο, τα νησιά του και οι ουρανοί του θα είναι πάντοτε Ελληνικά…».

Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΗΛΙΑΚΗΣ

Συγκινημένος ανέβηκε στο βήμα ο Φίλιππος Ηλιάκης,  αδερφός του Κώστα υπογραμμίζοντας τα εξής: «Δεν θα μιλήσω σήμερα για τον Κώστα, έχει γραφεί και ειπωθεί ποιος ήταν και τι έκανε. Ο λαός μέσω Μ.Μ.Ε. και διαδικτύου γνωρίζει. Σήμερα εδώ στην Κάρπαθο τιμούμε τον Σμηναγό μα και όλους τους πιλότους που έχουν πέσει στην εκτέλεση του καθήκοντός τους. Η σημερινή εκδήλωση τιμής αφορά και τους εν ζωή συναδέρφους του άγρυπνους φύλακες προστάτες κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας άλλωστε αμέσως μετά θα δείτε τις ικανότητές τους στην επίδειξη που θα ακολουθήσει από πιλότι της ομάδος ΖΕΥΣ που είναι ύψιστη τιμή για τους πεσόντες στο καθήκον. Με το ίδιο αεροσκάφος επιχειρούσε και ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με γεύμα φιλοξενίας στο επίνειο του νησιού σε μια πολύ καλή ταβέρνα λίγες εκατοντάδες μέτρα απόστασης από το μνημείο όπου αντηλλάγησαν δώρα μεταξύ της οικογένειας Ηλιάκη και του Δήμου Καρπάθου, του Δήμου Καρπάθου με τον Δήμο Χανίων και του αρχηγού Γ.Ε.Α. αντιπτέραρχου κ. Χρήστου Βαϊτση ο οποίος πρόσφερε στον δήμαρχο Καρπάθου κ. Ηλία Λάμπρο έναν πίνακα μεγάλων διαστάσεων με το πορτραίτο του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.  

Γιάννης Η. Κάκανος    

image0000

image0001

image0002

image0003

image0004

image0005

image0006

image0007

 Η Χανιώτικη αποστολή ταξίδεψε με πολεμικό αεροσκάφος τύπου C 130 από τον αερολιμένα της 115 Π.Μ. για τον αερολιμένα Καρπάθου. Εκεί υποδέχτηκε την αποστολή ο δήμαρχος Καρπάθου. Έγινε επιβίβαση σε τουριστικά λεωφορεία με προορισμό το Δημαρχείο για κέρασμα και συζήτηση. 

image0012

image0014

image0011

image0012

image0013

image0009

image0010

Μέχρι να άρχιζε η εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις ομορφιές στα Πηγάδια που είναι πρωτεύουσα Καρπάθου. 

image0016

image0017

image0018

image0022

Από την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του ήρωα Κώστα Ηλιάκη 

 image0029

image0030

image0031

image0032

image0033

image0034

Ενδεικτικά στιγμιότυπα  από τις καταθέσεις στεφάνων και τον χαιρετισμό κατά την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

 image0035

image0036

image0037

image0038

image0039

Όση ώρα κράτησε η αεροπορική επίδειξη ο κόσμος χειροκροτούσε το χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους. 

image0040

image0041

image0042

image0043

image0044

image0045 image0046

image0047

image0048

image0049

image0050

image0051

image0052

Στην ταβέρνα με την άψογη περιποίηση αντάλλαξαν δώρα ο δήμαρχος Καρπάθου με τον δήμαρχο Χανίων, τον Φίλιππο Ηλιάκλη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ   

Να σημειωθεί ότι στην Κάρπαθο καταναλώνουν ιδιαίτερα τα καθαρά βραβευμένα νερά Samaria από το Νομό μας.  https://eparxiakofos.gr/fisiki-anaplirosi-me-nero-samaria/

  

image0046

KAKANOS_AYTOKOLLHTA4

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΦΩΣ

Για ενημέρωση της κοινής γνώμης κάνουμε γνωστό ότι το επόμενο «Επαρχιακό φως» θα κυκλοφορήσει στις 15 Ιουνίου. Στην ύλη του θα συμπεριλαμβάνονται πολιτιστικές και ιστορικής σημασίας εκδηλώσεις που έχουν επιλέξει ενδιαφερόμενοι για να μείνουν συλλεκτικές. Το έντυπό μας τυπώνεται σε πολυτελείας χαρτί στα υπερσύγχρονα Τυπογραφεία της Εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» και διανέμεται δωρεάν σε όλο το Νομό και στις πόλεις, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου.  Για να συμπεριλάβουμε τη δική σας εκδήλωση ή διαφήμιση, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 6979 457191 ή να μας μεταβιβάστε email: eparxiakofos@gmail.com

Σε ηλεκτρονική μορφή θα δείτε τα μέχρι σήμερα τεύχη μας στον παρακάτω σύνδεσμο:

 https://eparxiakofos.gr/category/syllektika_teuxi/

 

Για τους επαγγελματίες της Καρπάθου που θέλουν να προσελκύσουν κόσμο από την Κρήτη προσφέρουμε τις ίδιες χαμηλές τιμές για να  διαφημιστούν στο τεύχος του Ιουνίου που θα κυκλοφορήσει στις 15 του μήνα με δώδεκα χιλιάδες τεύχη.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com