Ανακοίνωση

ΣΤΑ ΜΟΥΣΑΔΙΑΝΑ ΚΙΣΑΜΟΥ: Ένα ξεχασμένο γεφύρι γίνεται γνωστό…

 

 

 

 Στον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε πλάνα από τη βιντεοσκόπηση: 

http://www.youtube.com/watch?v=viprVIyNARc&feature=c4-overview&list=UUSp0VsjxmjiDMx5LAGGa6fQ

 

 SONY DSC

Εθελοντικός καθαρισμός της ιστορικής γέφυρας στα Μουσαδιανά διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Δημιουργία» της πρώην Κοινότητας Φαλελιανών του Δήμου Κισάμου με έδρα το χωριό Κολένι Καμάρα  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Πολιτική προστασία Χανίων.  

Χθες το πρωί αρκετοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες, άνδρες και γυναίκες της περιοχής – και όχι μόνο -, συμμετείχαν στην εθελοντική δράση, η οποία μετατράπηκε και σε γιορτή!

“Το γεφύρι αυτό κτίσθηκε στην τοποθεσία Μουσαδιανά (Μεσονήσι) στα σύνορα των χωριών Κολένι Καμάρα, Λυριδιανών, Φαλελιανών, Κοτσιανών και Κωσταδιανών εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες κατοίκων της περιοχής, αλλά ως καρόδρομος της εποχής για όσους πηγαινοερχόταν στα Χανιά από τα χωριά της επαρχίας Κισάμου και μερικών άλλων χωριών του Σελίνου”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Χρήστος Τσοντάκης για να συνεχίσει: “ Ο Πολιτιστικός Σύλλογος κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις του στις οποίες έχει υποσχεθεί. Σήμερα, λοιπόν, αξιοποίησε, μια από τις ποιο παραδοσιακές πετρόκτιστες αλλά και αρχιτεκτονικά δομημένες γέφυρες  της περιοχής. “Η Δημιουργία”, συνεχίζει την προσπάθεια της στο να προβάλει ιστορικά μνημεία της περιοχής γιατί πιστεύει ότι ο πολιτισμός και η παράδοση είναι το ζωντανό κύτταρο κάθε περιοχής. Ο Σύλλογος μας θέλοντας ακόμα να δώσει έμφαση και προβολή στον εναλλακτικό τουρισμό έχει καταρτίσει ένα πλάνο περιπατητικών διαδρομών και ανάδειξη αυτών το οποίο ονομάσαμε «Κύκλος» και ξεκινά από τον κόμβο Νοπηγίων της εθνικής οδού, την αρχαία Μήθυμνα και κάνει όλο τον «κύκλο» των χωριών απ’ όπου αποτελείται ο Σύλλογος. Μέσα σε αυτή τη δραστηριότητα εντάσσεται και το γεφύρι των Μουσαδιανών, το οποίο θα το αναδείξουμε και θα το κάνουμε περιπατητικό δρόμο. Μετά τον καθαρισμό του θα πανηγυρίσουμε την επιτυχία μας μ’ ένα πλούσιο τραπέζι που έχουν επιμεληθεί νοικοκυρές της περιοχής”.

Το «παρών» και μάλιστα με ενεργή συμμετοχή στον καθαρισμό του γεφυριού έδωσε και ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Τάσος Κουρουπάκης, που μας είπε: “ Τη σημερινή συμμετοχή τόσων εθελοντών στον καθαρισμό του γεφυριού να την μιμηθούν και άλλοι, διότι όταν η πολιτεία δεν μπορεί, εμείς πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν ήρθαν από μόνοι τους χωρίς παρακάλια και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Η ιδέα του εθελοντισμού έχει μεγάλη αξία…”.

Για το ιστορικό γεφύρι στο οποίο εργάστηκε και ο πατέρας της, μας μίλησε η κα Νίκη Πατεράκη-Μαραγκουδάκη, λέγοντας ότι « σαν σήμερα του Αγίου Γεωργίου του μεθυστή, πριν από 84 χρόνια, δηλαδή 3 Νοεμβρίου 1929 έγιναν τα εγκαίνια του γεφυριού του “ Μύγια”, όπως λεγόταν για πολλά χρόνια το γεφύρι, επειδή το επώνυμο αυτού του καταπληκτικού τεχνίτη ήταν Μυγιάκης. Εδώ εργάστηκε και ο πατέρας μου μαζί με άλλους, βγάζοντας τις πέτρες που κτίσθηκε. Εκείνα τα χρόνια ο ποταμός έτρεχε χειμώνα καλοκαίρι, αλλά με την πάροδο του χρόνου το νερό του λιγόστευε και τα καλοκαίρια στέρευε, προφανώς, λόγω γεωτρήσεων. Είχε και πολλά χέλια θυμάμαι ο ποταμός τα οποία αποτελούσαν μια πολύ νόστιμη τροφή. Μπράβο στον πρόεδρο μας τον Χρήστο Τσοντάκη και γενικότερα όλον τον Πολιτιστικό Σύλλογο, αλλά και τον Τάσο Κουρουπάκη από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και όλους τους εθελοντές και εθελόντριες που πραγματοποίησαν σήμερα τον καθαρισμό του ιστορικού μνημείου και το πανηγυρικό τραπέζι…”.

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από τις εργασίες καθαρισμού της γέφυρας και το πλούσιο πανηγυρικό τραπέζι με την παρέα του παραδοσιακού μουσικού συγκροτήματος.  Τα κρασιά και η τσικουδιά είναι  προσφορά της επιχείρησης RODOUSAKIS WINES.

SONY DSC

 Η κα Νίκη Πατεράκη-Μαραγκουδάκη

SONY DSC

 Με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρήστο Τσοντάκη και Δημήτρη Μαραγκουδάκη πριν αρχίσουν οι εργασίες

SONY DSC

 SONY DSCSONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSCSONY DSC

SONY DSC

SONY DSCSONY DSC

image0041

SONY DSC

Χανιώτικα νέα Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 σελίδα 10.

10-20131104

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com