Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

ΣΤΑ ΛΕΝΤΑΡΙΑΝΑ: Γιορτάστηκε πανηγυρικά το εξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού

eparxiakofos.gr_image0024

eparxiakofos.gr_image0025

Μεταξύ των δεσποτικών εορτών που εορτάζει η Εκκλησία μας με ιδιαίτερη λαμπρότητα συμπεριλαμβάνεται και η μεγάλη εορτή του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στον Νομό μας γιορτάζουν πολλές εκκλησίες, εξωκκλήσια και εικονοστάσια που είναι αφιερωμένα στον Τίμιο Σταυρό προσφέροντας μετά την πανηγυρική ακολουθία του Εσπερινού και την επομένη τη Θεία Λειτουργία πλούσιο κέρασμα στους προσκυνητές.

Ανάμεσα στις εορταζόμενες εκκλησίες και το μικρό εξωκκλήσι στα Λενταριανά της Ενορίας Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο κτίσθηκε κατόπιν δωρεάς οικοπέδου που δόθηκε το 1957 υπέρ υγείας Εμμανουήλ Κ. Τζανουδάκη και γιορτάζετε κάθε χρόνο πανηγυρικά προσελκύοντας εκατοντάδες προσκυνητές στους οποίους μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό. Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτή αυστηρά νηστεία.

 

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η παράδοση, λέει ότι το 326 η ηλικιωμένη μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, αποφάσισε να πάει στους Αγίους Τόπους και ν’ αρχίσει έρευνα ανακαλύπτοντας τόπους στους οποίους έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός. Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στον λόφο του Γολγοθά. Η μετέπειτα Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Μετά από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών που είχαν σταυρωθεί και αυτοί στα πλάγια του. Υπάρχει, όμως και μια άλλη εκδοχή που θέλει τους δύο εκκλησιαστικούς ιστορικούς Φιλοστόργιο και Νικηφόρο να αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίσθηκε μετά από θαύμα, όταν τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε. Στη θέση αυτή υπήρχε ο ναός της Αφροδίτης, που είχε ανεγείρει το 135 ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, μετά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Η Ελένη, αφού διέταξε να τον γκρεμίσουν, έχτισε στη θέση του τον περικαλλή Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού. Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335.

Η δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σχετίζεται με τους πολέμους μεταξύ Βυζαντινών και Περσών (602 – 628). Το 614 οι Πέρσες κυρίευσαν την Παλαιστίνη και αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα του Χριστιανισμού, πήραν μαζί τους ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν τον Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν και τον προσκυνούσαν. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών το 628, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη (14 Σεπτεμβρίου 629), όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.

eparxiakofos.gr_image0018

eparxiakofos.gr_image0037

Χανιώτικα νέα 15 Σεπτεμβρίου 2014 σελίδα 36

36

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com