Παρασκευή , 29 Σεπτέμβριος 2023

Σε πορεία υλοποίησης των εργασιών αναβάθμισης του λιμένα Κολυμπαρίου

 

DCIM\100MEDIA\DJI_0062.JPG

Με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες για την επέκταση και βελτίωση του λιμανιού στο Κάτω Κολυμπάρι γεγονός που δίνει αισιοδοξία στους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής και όχι μόνο. 

Για τις συγκεκριμένες ενέργειες ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης εκφράζει  την ικανοποίηση του, υπογραμμίζοντας τα εξής: “ Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ήταν μια  απαίτηση αλλά και ανάγκη για την τοπική κοινωνία και οικονομία, το οποίο  είναι πλέον μετά από πολλά χρόνια σε τροχιά υλοποίησης. Ο Δήμος Πλατανιά τα προηγούμενα χρόνια, με προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο Χανίων, είχε εκπονήσει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, αλλά είχε και αποφασιστικό ρόλο στο να γίνουν ενιαία τα  Λιμενικά Έργα, τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας αλλά και  της διαμόρφωσης της Χερσαίας Ζώνης. Είχαμε πετύχει  με τη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου  και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να το εντάξουμε το Νοέμβριο του 2018 στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΠΑΛ-Θ 2014-2020, διασφαλίζοντας έτσι την υλοποίηση του”.  

Ο ίδιος επίσης επεσήμανε ότι “με την ολοκλήρωση της κατασκευής του συνόλου του έργου, στόχος είναι να  έχουμε πετύχει, αφενός  τη δημιουργία ενός ασφαλούς λιμένα, παράλληλα την αντιδιαβρωτική προστασία της απέναντι ακτής, αλλά  και στη διαμόρφωση και δημιουργία χερσαίας ζώνης” για να καταλήξει τονίζοντας: “Με την ολοκλήρωση των παραπάνω θα έχει δημιουργηθεί ένας πολλαπλός πόλος ανάπτυξης, όχι μόνο για το Δήμο μας, αλλά και για το Νομό Χανίων ευρύτερα”.

Για τις εκτελούμενες εργασίες στον χώρο ρωτήθηκαν και κάτοικοι του Κολυμπαρίου οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένες δηλώσεις: 

Ο κ. Νεκτάριος Τσεπαπαδάκης

Νεκτάριος Τσεπαπαδάκης κάτοικος και επαγγελματίας στο Κολυμπάρι: “Το λιμάνι μας θα γίνει ακόμα ομορφότερο άμα τελειώσει το έργο, ένα έργο το οποίο παλεύαμε εδώ και 16 χρόνια δηλαδή από το 2004 τότε που μας πήρε την παραλία και μετά από σαράντα κύματα όπως ακουγόταν που πέρασε το έργο  κατάφερε το Λιμενικό Ταμείο με τον Δήμο Πλατανιά ν’ αρχίσει η υλοποίηση του. Πιστεύω ότι με αυτό το έργο  θα φτιαχτεί και η παραλιακή ζώνη που χάθηκε.Επιτέλους φτιάχνεται ένα πιο μεγάλο λιμάνι που θα εξυπηρετεί και μεγαλύτερα σκάφη με την εκβάνθυση που γίνεται. Πρόκειται για ένα έργο πνοής  και θα λύσει πολλά προβλήματα και στην παραλιακή ζώνη και με τους ψαράδες. Ως επαγγελματίας,που διατηρώ ταβέρνα στην παραλιακή ζώνη είμαι  πληττόμενος, όπως και πολλοί άλλοι. Ακόμα δεν ανοίξαμε τα καταστήματα μας εξαιτίας της κατάστασης και περνώ την ώρα μου ψαρεύοντας…”.

Ο κ. Μιχάλης Τζανάκης

Μιχάλης Τζανάκης, επαγγελματίας αλιέας: “Οι εργασίες που γίνονται στο λιμάνι μας είναι ότι καλύτερο για τον τόπο, πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή και συμπεριλαμβάνεται στα ωραιότερα πράγματα που έχουν γίνει εδώ. Κατ’ αρχήν θα γίνει ένα κομψοτέχνημα, ένα ωραίο λιμάνι του οποίου βέβαια την λειτουργικότητα θα την δούμε στην πορεία”. 

Από αριστερά ο κ. Νικ. Γιαννουλάκης, ο κ. Κίμων Κοεμτζόπουλος και ο κ. Οδυσσέας Παξινός

Στο λιμάνι του Κολυμπαρίου συναντήσαμε εν πλω σε φουσκωτό σκάφος τον εκπαιδευτή δυτών Νικόλαο Γιαννουλάκη με την παρέα του για να μας πει: “ Οι εργασίες στο λιμάνι έπρεπε να γίνουν και ευτυχώς έχουν φτάσει σε καλό σημείο και όταν ολοκληρωθούν θα είναι πολύ ευχάριστο το έργο για την τοπική κοινωνία αλλά και για όλα τα Χανιά”. 

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΦΩΚΙΑΣ 

Ο κ. Γιαννουλάκης στη συνέχεια τόνισε ότι “δοθείσης της ευκαιρίας αυτής είχα την τύχη να έχω συνεργασία με την MOm αυτή την εβδομάδα όπου κάνουν μια ολοκληρωμένη μελέτη σε όλο τον Ελλαδικό χώρο μελετώντας την ακτογραμμή της Ελλάδος για να εντοπίσουν σημεία πιθανής αναπαραγωγής της μεσογειακής φώκιας και η Κρήτη είναι ένα μέρος της Ελλάδας που έχει έντονη δραστηριότητα και χρειάζεται αυτή την μελέτη. Τα δύο παιδιά της παρέας μου ο Κίμων και ο Οδυσσέας ήρθαν από την Αθήνα και κάνουν μια πολύ σοβαρή εργασία για το μέλλον του είδους αυτού να επιβιώσει”. 

Κίμων Κοεμτζόπουλος, βιολόγος  της εταιρείας MOm για την μελέτη προστασίας της μεσογειακής φώκιας: “ Ήρθαμε στην Κρήτη να χαρτογραφήσουμε την ακτογραμμή όσον αφορά τα σπήλαια που είναι κατάλληλα για αναπαραγωγή της μεσογειακής φώκιας, ένα θαλάσσιο θηλαστικό που κινδυνεύει αυτή την στιγμή και είναι το πιο σπάνιο είδος θηλαστικό της Ευρώπης. Η χαρτογράφηση αυτή θα μας βοηθήσει  στην παρακολούθηση του πληθυσμού του είδους στην Ελλάδα που μάλιστα  πάνω από το 50% του Παγκόσμιου πληθυσμού της κατοικεί στη χώρα μας”. 

Οδυσσέας Παξινός ωκεανογράφος. “ Με την MOm έχουμε έρθει να ολοκληρώσουμε ουσιαστικά και να πάρουμε μια πολύ καλή εικόνα των θαλάσσιων σπηλαίων που χρησιμοποιεί η μεσογειακή φώκια για την αναπαραγωγή της. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα φυσικά ενδιαιτήματα αναπαραγωγής της φώκιας ώστε να μπορέσουμε και μελλοντικά να προστατέψουμε καλύτερα τον πληθυσμό αλλά και να διαχειριστούμε αυτά τα σπήλαια ώστε να μην καταστραφούνε, να χρησιμοποιηθούν σωστά,  δηλαδή να μην χρησιμοποιούνται από κόσμο και επίσης η παρακολούθηση της στην ολοκληρωμένη εικόνα της κλιματικής αλλαγής και πόσο επηρεάζει ουσιαστικά και τις σπηλιές και όλα τα ενδιαιτήματα της φώκιας”. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Στιγμιότυπα από τις τεχνικές εργασίες στο λιμάνι Κολυμπαρίου

 Δελτιο Τυπου- Ενημερωση της ΕΡΓΟΜΑΡΕ ΑΕ, αναδόχου του έργου “ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ”      

smart

Ολοκληρώθηκε με  επιτυχία η κατασκευή και του πρώτου παράλληλου στην ακτή Κυματοθραυστη (βλ. φωτο) ο οποίος εναρμονίζεται επιτυχώς  με το φυσικό περιβάλλον σύμφωνα και με την μελέτη. Οι εργασίες συνεχίζονται τους τελευταίους μήνες χωρίς διακοπή και μέχρι σήμερα σε διάστημα 10 μηνών έχει κατασκευαστεί το 50% του έργου, 5 μήνες νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Το έργο κατασκευάζεται από την ΕΡΓΟΜΑΡΕ ΑΕ, υπό την επίβλεψη του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της προστασίας του Αλιευτικού καταφυγίου, διαμόρφωση χερσαίων χώρων αναψυχής και περιπάτου καθώς και την προστασία της ακτής του Κολυμβαρίου. Εκτιμάται ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν πριν το καλοκαίρι του 2021 ώστε να παραδοθεί στον τελικό δικαιούχο, Δήμο Πλατανιά – Κολυμβαρίου.  

  Ιωαννης Μπιτούνης Δ/νων σύμβουλος ΕΡΓΟΜΑΡΕ 6974806979         

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com