Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Τιμήθηκαν πανηγυρικά οι Άγιοι Θεόδωροι προστάτες της νησίδας Θοδωρού (Και βίντεο)

Ευχαριστώ την κυρία Donna Karan για την φωτογραφία που μου μεταβίβασε
Ευχαριστώ και τον φίλο Ευτύχη Μανιουδάκη για την φωτογραφία που με τράβηξε

Με ευνοϊκό καιρό, πολλούς προσκυνητές αλλά και ξένους επισκέπτες  εορτάστηκαν  το πρωί της Δευτέρας στη μικρή ιστορική νησίδα Θοδωρού, απέναντι από την παράλια περιοχή της Αγίας Μαρίνας και του Πλατανιά οι  προστάτες της Άγιοι, Θεόδωρος ο Στρατηλάτης και Θεόδωρος ο Τήρων.  

Η φετινή γιορτή στη νησίδα Θοδωρού συνέπεσε να εορτάζεται με την κινητή γιορτή του Αγίου Πνεύματος, αλλά  η γιορτή των Αγίων Θεοδώρων η οποία και αυτή είναι κινητή εξαρτάται από την ημέρα που πέφτει το Πάσχα, ενώ η μνήμη τους τιμάτε και ξεχωριστά. Για τον  Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη στις 8 Φεβρουαρίου και τον Άγιο Θεόδωρο τον Τήρων στις 17 Φεβρουαρίου. Επειδή, όμως, οι προαναφερόμενες ημερομηνίες πέφτουν στον τελευταίο μήνα του Χειμώνα και τον πρώτο μήνα της Άνοιξης, ο καιρός είναι αποτρεπτικός για μετάβαση προσκυνητών με μικρά σκάφη στη νησίδα, αιτία που καθιερώθηκε να γίνεται η εορτή στις 8 Ιουνίου κάθε χρόνου στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου.

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι εφημέριοι των Ιερών Ναών Αγίου Φανουρίου Καλαμακίου π. Γεώργιος Σεργάκης και Αγίου Σπυρίδωνος Αγίας Μαρίνας π. Γεώργιος Περάκης. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κόσμος ήταν υπέρ αρκετός στη νησίδα παρά τον αυστηρό περιορισμό με 50% της χωρητικότητας των σκαφών στην επιβίβαση, ενώ  πολλά άλλα μικρότερα με παρέες κατέφθαναν συνεχώς. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος με πολλά μέλη του Συλλόγου Φουσκωτών Σκαφών Χανίων. Αμέσως μετά τον κατάπλου των σκαφών στην νησίδα υπήρχε ομάδα πρόληψης με αντισηπτικά που κατέγραφε τους επισκέπτες και προσκυνητές. Όλα τα μέτρα ασφαλείας που χρειαζόταν λειτούργησαν άψογα με πρώτη ομάδα από τον πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Μαρίνας να προσφέρει μία φιάλη νερού στον καθένα για ν’ ακολουθούν δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, του Δασαρχείου με επικεφαλής την Δασάρχη κα Πολύμνια Σκλαβάκη, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και για πρώτη φορά επίλεκτης ομάδας του Δήμου Χανίων. Το “παρών” από τον Δήμο Χανίων έδωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κα Ελένη Ζερβουδάκη, η οποία με δήλωση της υπογράμμισε ότι “για πρώτη φορά έρχομαι στο νησί γιατί τα προηγούμενα χρόνια εργαζόμουν  οπότε δοθείσης της ευκαιρίας τώρα είχα την τιμή να παραβρεθώ στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στο νησί αυτό της φυσικής λατρείας. Χρόνια πολλά σε όλους”. 

Στο νησί συναντήσαμε και τον πρώην αντιδήμαρχο στον Καποδιστριακό Δήμο Νέας Κυδωνίας Κώστα Παρασκάκη που μας είπε: “Επί των ημερών που ήμουν αντιδήμαρχος με δήμαρχο Νέας Κυδωνίας τον Μανώλη Σταματάκη είχα αναλάβει κι έφτιαξα την μικρή προβλήτα στο νησί η οποία μετά από τόσα χρόνια χρειάζεται συντήρηση. Το νησί είναι ωραίο και αν ήταν σε κάποιο άλλο μέρος θα είχε αξιοποιηθεί και τουριστικά. Αξίζει να πω ότι στα παλιά χρόνια λειτουργούσαν στο κι εδώ ασβεστοκάμινα από κατοίκους της Αγίας Μαρίνας”. 

Από την πλευρά του Δασαρχείου η κα Δασάρχης σημείωσε τα εξής: “ Γι’ άλλη μια χρονιά 8 Ιουνίου γιορτή των Αγίων Θεοδώρων εδώ στη νησίδα Θοδωρού ήρθαμε για να προσευχηθούμε ιδιαίτερα φέτος που ο πλανήτης και ο τόπος μας περνά αυτή την πανδημία. Παρόλο που εμείς εδώ έχουμε πάει αρκετά καλά μέχρι τώρα, είναι και μια μέρα ευαισθητοποίησης για όλους μας  ώστε τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα όπως και μέχρι σήμερα για τον τόπο μας. Παράλληλα είναι μια μέρα μηνύματος ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Ήδη αυτός ο χώρος είναι ένας χώρος προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος ένας χώρος που προστατεύονται φυτικά και ζωικά είδη με κυρίαρχο τον Κρητικό αίγαγρο και με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο όλα η επιστημονική Κοινότητα Διεθνώς συζητά πιθανά το ενδεχόμενο οι πανδημίες να έχουν σχέση με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος καλούμε όλους σε ευαισθητοποίηση και εγρήγορση ώστε καθένας από εμάς να συμβάλει στο μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί στην προστασία του φυσικού χώρου που μας περιβάλλει τόσο για εμάς όσο και για τις επόμενες γενιές”. 

Η ίδια συνεχίζοντας επεσήμανε ότι “ στόχος της Υπηρεσίας μας είναι αυτός ο χώρος να μην είναι επισκέψιμος μια φορά τον χρόνο και μια ειδική μελέτη που έχει εκπονηθεί  να είναι επισκέψιμος και για διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες και εκπαιδεύσεις  και να γίνει ένας χώρος περιβαλλοντικής παιδείας γενικότερα για ανήλικους και ενήλικους με κανόνες, με αρχές, με αριθμό ατόμων που θα μπορούν να είναι σε κάθε επίσκεψη πανω στον χώρο ώστε ν’ αποτελεί έναν χώρο γνώσης και προβληματισμού και ευαισθητοποίησης”. 

Στην φετινή γιορτή ήρθαν στο νησί και αρκετοί για πρώτη φορά οι οποίοι μας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.    

Το νησί έχει τη δική του ιστορία

Αν και μικρή σε έκταση η νησίδα, μόλις 697 στρέμματα, έχει μεγάλη και σημαντική ιστορία καθόσον σε αυτό το νησί σημειώθηκε το 1645 το πρώτο ολοκαύτωμα στην Κρήτη με την ανατίναξη του φρουρίου από τους Ενετούς για να μην πιαστούν αιχμάλωτοι των Τούρκων.

Το νησί στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Ακυτος (που σημαίνει ακατάλληλο για κατοικία) ή Λητώα, ενώ αναφέρεται και ως Τούρλο, ενώ κατά τη Μινωική περίοδο ήταν ιερό άσυλο αλλά αργότερα στα χριστιανικά χρόνια και την περίοδο της Ενετοκρατίας άλλαξε ο χαρακτήρας και η χρήση του.

Οι Ενετοί το ανέφεραν ως San Theodoro ή San Todaro και το 1574 αποφάσισαν να χτίσουν φρούριο και να το ενισχύσουν για να εμποδίσουν τους πειρατές και τους Τούρκους να εισβάλλουν στην Κρήτη από την περιοχή του Πλατανιά.

Απομεινάρια από το φρούριο…

Έτσι, λοιπόν, έχτισαν ένα μεγάλο φρούριο στο υψηλότερο σημείο του νησιού και το ονόμασαν Τουρλουρού (turluru) κι ένα μικρότερο λίγο πιο χαμηλά το οποίο ονόμασαν San Theodoro. Και τα δυο φρούρια ήταν πολυγωνικά και κόστισαν περίπου 21,500 δουκάτα, ποσό μεγάλο για την εποχή, αλλά οι Ενετοί διέθεταν όσα χρήματα μπορούσαν περισσότερο για στρατηγικής σημασίας θέματα.

Μια φρουρά από 70 άντρες έμενε μόνιμα στο νησί για να προστατεύει μαζί με αυτό ολόκληρη την απέναντι – από Κολυμπάρι μέχρι Ακρωτήρι- περιοχή. Το 1645 όμως, οι Τούρκοι επιτέθηκαν στην Κρήτη και οι 70 άντρες ήταν πολύ λίγοι για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό. Όταν διαπίστωσαν πως η μάχη είχε χαθεί, προτίμησαν να πεθάνουν παρά να παραδοθούν. Αυτοπυρπολήθηκαν και έβαλαν τέλος στη ζωή τους στα Θοδωρού.

Αυτό το ολοκαύτωμα προηγήθηκε κατά 221 χρόνια του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής του Αρκαδίου στο Ρέθυμνο που έγινε το 1866”.

Ένας μύθος υπάρχει για τα Θοδωρού

Η λαϊκή θυμοσοφία όπως και η παράδοση, γεννούν ιστορίες και συναρπαστικούς μύθους. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτόν το μύθο, τα Θοδωρού δεν υπήρχαν καθόλου, υπήρχε η θάλασσα του Κρητικού πελάγους.

Όμως, μια μέρα, άγνωστο πότε, οι κάτοικοι της περιοχής στις παράλιες ακτές έμελλε να δουν ένα πελώριο τέρας να απειλεί την περιοχή τους. Το τέρας έφτασε στις ακτές ξημερώματα και οι κάτοικοι τρομοκρατημένοι από τις άγριες φωνές που άκουγαν έσπευσαν να δουν τι ήταν. Είδαν ένα τεράστιο μαύρο όγκο να έρχεται καταπάνω τους, ενώ από πίσω ακολουθούσε το μωρό του.

Οι κάτοικοι πήραν τα όπλα τους για να σκοτώσουν το τέρας, πετούσαν δόρατα και βέλη αλλά το τέρας παρέμενε αλώβητο και ετοιμαζόταν να επιτεθεί στους κατοίκους που απειλούσαν το ίδιο και το μικρό του. Καθώς τα δυο τέρατα πλησίαζαν, οι γυναίκες του χωριού έπεσαν στα γόνατα και άρχισαν να προσεύχονται στον Άγιο Γεώργιο και την Παναγία για να σωθούν και ως εκ θαύματος, τα τέρατα μετατράπηκαν σε δυο τεράστιους πέτρινους όγκους, δυο καινούρια νησιά, ένα μεγάλο κι ένα πολύ μικρότερο. Αυτά τα νησιά ονόμασαν οι κάτοικοι Θοδωρού.

Η μεγάλη τρύπα – σπηλιά πάνω στα βράχια του νησιού είναι το στόμα του τέρατος την ώρα που προσπαθούσε να επιτεθεί και ακόμα και σήμερα κάνει τους ντόπιους και επισκέπτες να αναφέρονται στα Θοδωρού με τον χαρακτηρισμό, «το θεριό»”.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

DCIM\100MEDIA\DJI_0044.JPG
Από την παραμονή της εορτής για την ακολουθία του εσπερινού

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com