Τετάρτη , 19 Ιούνιος 2024

ΣΕ ΚΑΡΠΑΘΟ ΚΑΙ ΧΑΝΙΑ -Τρισάγιο στη μνήμη του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη

Δεκατέσσερα χρόνια πέρασαν από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 23ης Μαΐου 2006 όπου ο ο Σμηναγός Ηλιάκης εκτελώντας το καθήκον του στον ουρανό του Αιγαίου πλησίον της Καρπάθου, έχασε τη ζωή του από τους δολοφονικούς ελιγμούς του Τούρκου πιλότου που παραβίασε όλους τους κανόνες εμπλοκής χωρίς ποτέ να τιμωρηθεί γι’ αυτό.  

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ 

Με συγγενείς και οικογενειακούς φίλους τελέστηκε χθες (Παρασκευή) στις 7 το απόγευμα στο νεκροταφείο του Ιερού Ναού Αγίου Λουκά Χανίων το καθιερωμένο τρισάγιο στη μνήμη του αείμνηστου ήρωα Χανιώτη Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. 

Με δήλωση του στα “Χανιώτικα νέα” και στο “Επαρχιακό φως”, ο Φίλιππος Ηλιάκης, αδερφός του Κώστα εξήγησε ότι φέτος στην Κάρπαθο οι εκδηλώσεις μνήμης θα είναι χωρίς επισημότητα λόγω της κατάστασης του κορωνοϊού. 

Όπως ανέφερε, πιθανότατα θα παραστεί ο υπουργός Άμυνας με τον αρχηγό Αεροπορίας που θα πάνε με ξεχωριστή πτήση, ενώ από τα Χανιά θα συμμετέχει στην πτήση για την Κάρπαθο μόνο ο Φίλιππος Ηλιάκης και ο διοικητής της Μοίρας 343.  

ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ   

Τρισάγιο στην μνήμη του ήρωα Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη 

Στον ουρανό πλησίον του δεύτερου σε έκταση Ελληνικού νησιού του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, την Κάρπαθο, έμελλε να συμβεί πριν από 14 χρόνια το μοιραίο χτύπημα στον ήρωα Έλληνα Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη στην αποστολή αναγνώρισης του Τουρκικού κατασκοπευτικού σχηματισμού στο FIR Αθηνών από τον ύπουλο Τούρκο πιλότο, που βύθισε στο πένθος όλη την Ελλάδα. Ο Δήμος Καρπάθου στη φετινή επετειακή εκδήλωση μνήμης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού, τέλεσε ολιγομελές Τρισάγιο στο μνημείο του αθάνατου Χανιώτη ήρωα, στα Πηγάδια, πρωτεύουσα της Καρπάθου χωρίς την καθιερωμένη επισημότητα άλλων ετών. 

Δεν ήταν, όμως, ακριβώς έτσι η τελετή, αφού και στρατιωτικό άγημα  και μουσική μπάντα με τοπικούς παράγοντες και κόσμο συμμετείχαν, ενώ δύο πολεμικά αεροσκάφη F 16 πέταξαν την ώρα της τελετής, όπως προηγούμενες χρονιές, στην μνήμη του ήρωα Ηλιάκη σείοντας τον ουρανό του ακριτικού νησιού. 

Την πολιτεία εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ τις Ένοπλες Δυνάμεις ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου  Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη. Από τα Χανιά παρέστησαν ο Φίλιππος Ηλιάκης με τον υποδιοικητή της 115ης Πτέρυγας Μάχης Σμήναρχο Γιάννη Χατζηγεωργίου, τον διοικητή της 343 Μοίρας και τρεις άλλους ιπτάμενους. Ουδείς άλλος γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά…     

Την δημοτική Αρχή Καρπάθου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Λυριστής επειδή ο δήμαρχος Γιάννης Νισύριος απουσίαζε εκτός Ελλάδος για λόγους υγείας. 
Στην ομιλία του ο κ. Λυριστής, αναφερόμενος στον αείμνηστο ήρωα Σμηναγό Ηλιάκη, επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι “τα φτερά σου δεν δίπλωσαν ποτέ. Αυτό είναι σίγουρο, γιατί τα κράτησαν και τα κρατούν ανοιχτά οι συνάδελφοι σου που συνεχίζουν καθημερινά το έργο σου, στον ίδιο πάντα ουρανό, πάνω απ’ την ίδια θάλασσα…” 

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε: “Δική μας υποχρέωση είναι να μην επιτρέπουμε οι θυσίες των ανθρώπων μας που έπεσαν στο καθήκον, να πάνε χαμένες, να ξεχαστούν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανταχού παρούσες εξασφαλίζοντας τα σύνορα της χώρας”, ενώ από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος επεσήμανε ότι “ οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε κανένα”.

ΟΜΙΛΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΗΛΙΑΚΗ

Συγκλονισμένος σε όλη την διάρκεια της λιτής τελετής ο Φίλιππος Ηλιάκης, αδερφός του Σμηναγού από τα λάθη και τις παραλείψεις στη φετινή εκδήλωσης μνήμης καθώς επίσης και της διαπιστωμένης – σύμφωνα με την ομιλία του – χειροτέρευσης των πραγμάτων, υπογράμμισε τα εξής: “ Κλείνω  τα  μάτια, όπως επανειλημμένα, έχω κάνει εδώ στην Κάρπαθο. Ο Σμηναγός Ηλιάκης είναι εδώ, δίπλα μας και τιμούμε όχι τον χαμό του, μα την διάσωση του από το ύπουλο χτύπημα.  

Τα ανοίγω. Αναρωτιέμαι: Άλλαξε κάτι από τις 23/5/2006 μέχρι σήμερα; Τρομαγμένος, διαπιστώνω ότι, δεν άλλαξε κάτι, μόνο  ο Κώστας δεν είναι εδώ, τα υπόλοιπα ΟΧΙ απλώς τα ίδια, μα ακόμη χειρότερα. Ευθεία πλέον αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, για τα οποία εθελοθυσιάστηκε ο Σμηναγός”. 

Συνεχίζοντας ο κ. Ηλιάκης, καυτηρίασε με πόνο ψυχής την κατ’ εξακολούθηση προκλητικότητα της γείτονος χώρας, επισημαίνοντας: “Υπηρπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά,  τραμπουκισμοί  στην θάλασσα του Αιγαίου, απόπειρα παραβίασης χερσαίων συνόρων στον Έβρο με όχημα μετανάστες και λαθρομετανάστες. Όταν την οργανωμένη κατασκοπευτική – πολεμική τους αποστολή  στις 23/5/2006, μα και λίγες εβδομάδες πριν τα παραλίγο δυστυχήματα με  ξεκάθαρο στόχο το θερμό επεισόδιο, τα θεωρείς  παραλίγο  ατυχήματα και ΟΧΙ πειθαρχημένη εκτέλεση οδηγιών ή εντολών, όταν παραδίδεις  τον υπαίτιο  του χτυπήματος στον Σμηναγό δίχως καν τυπική ανάκριση,  τότε υποβαθμίζεις  την σοβαρότητα των γεγονότων και  μοιραία αποθρασύνονται, εφόσον  ούτε πριν, ούτε  μετά το χτύπημα στον Σμηναγό  ήταν σαφή τα όρια ανοχής μας. Αυτό που  είναι σαφές και  κατανοητό στον νέο Οθωμανό Σουλτάνο, είναι ότι  εάν προχωρήσει παραπέρα, θα βρει απέναντι του  με τον ίδιο ζήλο, ικανότητες, πίστη στην πατρίδα, αυταπάρνηση και τιμή στον όρκο  για την προστασία της τους άνδρες πρώτης γραμμής  σε αέρα στεριά και θάλασσα, όπως ο Σμηναγός (Ι) Ηλιάκης Κωνσταντίνος. Δημιούργησαν ένα σύμβολο, ένα σημείο αναφοράς που θα βρουν μπροστά τους εάν χρειαστεί ”, για να ολοκληρώσει  με βουρκωμένα μάτια: “Ας είναι αιωνία η μνήμη σου αγαπημένε μας αδελφέ” .

Να σημειωθεί ότι η αναχώρηση της πτήσης από τα Χανιά για Κάρπαθο έγινε με C-130  λίγο μετά τις 9 το πρωί του Σαββάτου και η επιστροφή στις 14.30’ από το αεροδρόμιο Καρπάθου. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Σημείωση σύνταξης: Οι φωτογραφίες από την Κάρπαθο είναι από τον Φίλιππο Ηλιάκη και τον Δήμο Καρπάθου.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com