Τετάρτη , 29 Μάϊος 2024

“Με τη σημαία, αντίγραφο της Κρητικής σημαίας του 21” στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου” ο Π.Σ. “Το Ρόδο”

“Η σημαία, αντίγραφο της Κρητικής σημαίας του 21”

            

Η ενότητα των Κρητικών αποτυπώνεται μέσα από πολύχρονους πολυαίμακτους αγώνες για  αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού. Με λίγα όπλα, όπου μεταξύ αυτών συμπεριλαμβανόταν σπαθόβεργες, χουρχούδες και σφεντόνες. Και όμως με αυτά αγωνίστηκαν οι Κρητικοί αντιμετωπίζοντας τους πολυάριθμους και καλά οπλισμένους Τούρκους και τα κατάφεραν. 

Αυτή την πλούσια συλλογή παλιού κρητικού οπλισμού που διαθέτει ο συλλέκτης Ευτύχης Τζιρτζιλάκης αρχίζει να μαθαίνει ο λαός της Κρήτης με την συμμετοχή του σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και την επίσημη έκθεση που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο από τον Δήμο Μαλεβιζίου Ηρακλείου. 

Τον ιστορικό συλλέκτη τον συναντήσαμε το απόγευμα του Σαββάτου στα Χανιά στις προετοιμασίες του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Ρόδο” δίνοντας οδηγίες για την συμμετοχή της ομάδας “Καλησπέριδων“ στην παρέλαση της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου όπου σημαία τους θα έχουν αντίγραφο της Κρητικής σημαίας του 1821. Με δήλωση του στα “Χ.ν.” ο κ. Ευτύχης Τζιρτζιλάκης υπογράμμισε τα εξής: “ Αυτή την περίοδο στον Δήμο Μαλεβιζίου Ηρακλείου διεξάγεται μία έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και έχει τον τίτλο: “Των Αντρειωμένων τ’ άρματα” και αφορά τα όπλα και τα εφόδια που είχαν οι Κρητικοί όταν ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821. Στην έκθεση αυτή που αποτυπώνεται το υλικό της και σε αυτό τον τόμο που βλέπετε με τον ίδιο τίτλο θέλει να δείξει με τι πρωτόγονα και αυτοσχέδια όπλα ξεκίνησε η Επανάσταση με πολύ σπάνια παραδείγματα από χουρχούδες, σπαθόβεργες και σφεντόνες δείχνει τα όπλα πριν από εκείνη την περίοδο, δείχνει τα εφόδια του πολεμιστή και τέλος δείχνει για πρώτη φορά ποια ήταν τα όπλα τα οποία κατασκευάζονταν στην Κρήτη εκείνη την εποχή γιατί εκτός από τα Κρητικά μαχαίρια που ξέρουμε, κάναμε και Κρητικά γιαταγάνια δερμάτινα και ασημένια, Κρητικές πιστόλες και Κρητικά τουφέκια που λεγόταν λαζαρίνες, υπήρχε δηλαδή μια χειροτεχνία των όπλων ειδικής αισθητικής και σχολής τοπικής όπως ξέρουμε για τα Κρητικά υφαντά και τα ξυλόγλυπτα έτσι είναι άγνωστα μέχρι σήμερα και τα Κρητικά όπλα που όμως υπάρχουνε”.  

Από μεριάς του Πολιτιστικού Συλλόγου ο πρόεδρος κ.Νίκος Μαθιουδάκης, σημείωσε ότι “ο Σύλλογος μας λειτουργεί από το 2003 με πολλαπλές δραστηριότητες. Μία από αυτές είναι η δραστηριότητα της ομάδας των ιστορικών αναπαραστάσεων η οποία ασχολείται με τον οπλισμό της εποχής του 1821, ενώ έχει επίσης και ομάδα για τη Μάχη της Κρήτης η οποία ετοιμάζεται και αυτή να παρουσιάσει στον επίσημο εορτασμό ένα αντίστοιχο θέμα. Επ’ ευκαιρίας τώρα του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 κάνουμε αυτή την προετοιμασία που εκτός τον οπλισμό θα συμπεριλαμβάνει και αντίγραφο της αυθεντικής Κρητικής σημαίας που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην παρέλαση. Είναι για εμάς μεγάλη τιμή πουη βρίσκεται στον σύλλογο μας το αντίγραφο της. Πρόκειται για ένα ιερό πολεμικό λάβαρο που βρισκόταν πάνω από 190 χρόνια στη Σύρο, όπου μεταφέρθηκε από τον πρόεδρο της Καγκελαρίας Σφακίων, Χατζή Ανδρέα Κριαρά το 1830 μετά το άδοξο τέλος της Κρητικής Επανάστασης, που επεφύλαξε η υπογραφή του πρωτοκόλλου του Λονδίνου. Έκτοτε αυτό το ιερό πολεμικό λάβαρο παρέμενε κλεισμένο σε μπαούλο της οικίας της οικογένειας στη Σύρο”.       

Ηλίας Ι. Κάκανος 

Τον ιστορικό συλλέκτη τον συναντήσαμε το απόγευμα του Σαββάτου στα Χανιά στις προετοιμασίες του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Ρόδο” δίνοντας οδηγίες για την συμμετοχή της ομάδας “Καλησπέριδων“ στην παρέλαση της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου όπου σημαία τους θα έχουν αντίγραφο της Κρητικής σημαίας του 1821.  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com