Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ – Στην Ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς Κολυμπαρίου

 

Η πανεφρόσυνη μεγάλη εορτή της πίστεως μας, η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάστηκε και φέτος το πρωί της Κυριακής με την δέουσα λαμπρότητα στην σημαιοστολισμένη ιστορική Ιερά Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς στο Κολυμπάρι με τον καιρό ευνοϊκό που επέτρεψε μετά την Θεία Λειτουργία να ακολουθήσει η λιτανεία των Ιερών Εικόνων στον προαύλειο χώρο της Μονής κατά το Βυζαντινό Τυπικό με την παρουσία αρκετών προσκυνητών οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλους τους χώρους του μοναστηριού.

Μεταξύ αυτών εκπρόσωποι στρατιωτικών – σωμάτων ασφαλείας, πολιτικών και αυτοδιοικητικών Αρχών καθώς επίσης  φορέων και συλλόγων. 

Αμέσως μετά στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, πλησίον της Ιεράς Μονής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εορτή του Ιδρύματος έχοντας ομιλητή τον σεβάσμιο πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Λινό, διακεκριμένο καθηγητή χειρουργικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: “Η αξία του θανάτου”.  

Εις αμφότερες τις εκδηλώσεις τηρήθηκαν μέτρα ασφαλείας κατά της πανδημίας. 

Την εορταστική εκδήλωση της Ο.Α.Κ. άνοιξε με χαιρετισμό – καλωσόρισμα και ευχαριστίες προς τους παρευρεθέντες ο διευθυντής της δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς αρχίζοντας στη συνέχεια με στίχο λέγοντας: “Δυο χρόνια δεν γιορτάσαμε και φταίει η πανδημία, τη μεγαλύτερη γιορτή για την Ακαδημία, και βέβαια από την δική σας πλευρά όπως κάθε κρητικός έχει αυτή την αισιοδοξία θα μου λέγατε μά είναι θέλημα Θεού η ζωή να συνεχίσει και θα την ξεπεράσουμε και τούτη νε την κρίση. Βέβαια η μια κρίση σταματά κάποια άλλη έρχεται αλλά έτσι είναι η ζωή και η ιστορία. Ευχαριστούμε πολύ και τους διαδικτυακούς φίλους που είναι σήμερα κοντά μας και παρακολουθούν την εκδήλωση από το τηλεοπτικό κανάλι της Ακαδημίας και από τον ραδιοφωνικό σταθμό “Ράδιο Μαρτυρία” της μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου και το “Ράδιο Φως” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στο Ηράκλειο. Και όπως είπα μετά από δύο χρόνια σε αυτή την ανοιχτή πρώτη εκδήλωση της Ακαδημίας, την μεγάλη επίσημη εορτή του Ιδρύματος σας καλωσορίζουμε και αν θυμάμαι καλά στις 8  Μαρτίου του 2019 ήταν η τελευταία ανοιχτή εκδήλωση πριν την πανδημία Κυριακή της Ορθοδοξίας. Η σημερινή ημέρα είναι όμως, μεταξύ άλλων και για τούτο μεγάλη κατόπιν με τη χάρη του Θεού είναι η 55η επίσημη γιορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Στη Θεία Λειτουργία προηγουμένως προσευχηθήκαμε για την ανάπαυση των ψυχών. Φέρνουμε, λοιπόν, τιμή μας τον συνιδρυτή του Ιδρύματος τον μακαριστό Κισάμου και Σελίνου κυρό Ειρηναίο ο οποίος υπήρξε πολλάκις στο βήμα αυτό, φέρνουμε στη μνήμη μας όλους τους κεκοιμημένους φίλους και φίλες που διακόνησαν τον Ίδρυμα από τη θέση του διοικητικού συμβουλίου ως συνεργάτες στο έργο του, φέρνουμε στη μνήμη μας τη μητέρα Εκκλησία, του Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και προσευχόμαστε η άρχουσα και πάσχουσα Εκκλησία να συνεχίσει να αντέχει και να δίνει την δική της μαρτυρία μέσα από τη θυσία και την αγάπη…”. 

Από μεριάς του ιδιαίτερα περιχαρής ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Λινός, διακεκριμένος καθηγητής χειρουργικής για την πρόσκληση που του έγινε να είναι κεντρικός ομιλητής, με θέμα: “Η αξία του θανάτου” ανέπτυξε την έννοια του με μια μακροσκελή ποιοτική αναφορά επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “ Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ για ένα πολύ δύσκολο θέμα για το οποίο να σας πω εξαρχής, και οι γιατροί όπως άνθισε ο Γενικός Διευθυντής ο κ. Ζορμπάς του Ιδρύματος τον οποίο ιδιαιτέρως ευχαριστώ για την πρόσκληση για τη φιλοξενία για την έτσι  κάθε λεπτό προστασία του, είναι ένα ερώτημα που οι γιατροί δεν το κάνουν, μάλιστα στην ιατρική  λέγεται η δύσκολη συζήτηση. Δεν μιλάμε για τον θάνατο όπως και όλοι μας προσπαθούμε να το ξεχάσουμε να πούμε κάτι άλλο. Καθώς έψαχνα, λοιπόν, τα ιατρικά  ανακάλυψα ότι πριν από ένα μήνα το κορυφαίο ιατρικό περιοδικό “The Lancet” είχε ένα ειδικό αφιέρωμα μια μεγάλη μελέτη η επιτροπή 28 καθηγητών από όλο τον κόσμο που αποφασίσανε να βγάλουν ένα κείμενο το οποίο ονομάζεται Έκθεση της Επιτροπής του Lancet για την αξία του θανάτου φέρνοντας πίσω τον θάνατο στη ζωή ή έστω για σοβαρή παράταση της ζωής.του καταδικάζεται απερίφραστα. Αυτή η σημερινή πραγματικότητα στερεί τον ίδιο, την οικογένεια και τους φίλους του από τη δυνατότητα ενός ποιοτικού θανάτου είτε στο σπίτι του, είτε σε μονάδες παρηγορητικής φροντίδας μακριά από τα νοσοκομεία. Οι λόγοι είναι ότι η ανθρώπινη ελπίδα για παράταση ζωής, αλλά κι εμείς οι γιατροί που έχουμε δυσκολία να κάνουμε αυτή την δύσκολη συζήτηση για τον επικείμενο θάνατο, να τους ενημερώσουμε σωστά και με αγάπη αλλά και με ακρίβεια και να τους προτείνουμε αυτές τις καλύτερες λύσεις  της δωρεάς στον θνήσκοντα αδελφό μας λύσεων εκτός νοσοκομείων…”.     

Ηλίας Ι. Κάκανος    

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com