Τρίτη , 19 Μαρ 2024

Παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση “Επιτάφιος του Περικλή”

Με αρκετό κόσμο και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του COVID–19 παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στον αύλειο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στη Χαλέπα η βραβευμένη θεατρική παράσταση “Επιτάφιος του Περικλή” σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου.

Τη διδασκαλία της ερμηνείας και τη σκηνοθεσία έκανε ο Δήμος Αβδελιώδης, ο οποίος τιμήθηκε για την παράσταση με το βραβείο σκηνοθεσίας “Κάρολος Κουν”.   

Για την εκδήλωση μίλησε στα “Χ.ν.” ο διευθυντής του “Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης υπογραμμίζοντας τα εξής: “Απόψε είναι μια ξεχωριστή παράσταση στον χώρο του Ιδρύματος και είναι η δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα και με αυτές τις δύο εκδηλώσεις ελπίζω ότι ανοίγουμε μια νέα στη δύσκολη φάση του κορωνοϊού. Η αποψινή εκδήλωση – παράσταση συνδέεται με τον μεγαλύτερο ιστορικό όλων των εποχών τον Θουκυδίδη και συνδέεται όμως ταυτόχρονα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος υπήρξε μεταφραστής και θαυμαστής του. Τον θαύμαζε για την ευθυκρισία του την αναλυτική του προσέγγιση των γεγονότων του Πελοποννησιακού πολέμου  και μπόρεσε να ζήσει τα εμφύλια πάθη της εποχής που οι Σπαρτιάτες με τους Αθηναίους είχαν χωρίσει την Ελλάδα στα δύο”.

Για τον συσχετισμό της ιστορίας του Πελοποννησιακού πολέμου με την πολιτική κρίση που οδήγησε στο διχασμό και τη Μικρασιατική καταστροφή, ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι: “Την ίδια όμως εποχή ο ίδιος ο Βενιζέλος περνούσε ένα τεράστιο δράμα, ήταν το δράμα που είχε γεννήσει ο εθνικός διχασμός στην Ελλάδα. Έτσι μεταφράζοντας τον Θουκυδίδη ένιωθε το πόσο τα εμφύλια πάθη έκαναν κακό στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα μεταφράζοντας τον Θουκυδίδη είχε την αίσθηση της μεγάλης Μικρασιατικής τραγωδίας η οποία σε σύντομο χρόνο θα κατέληγε στην μεγαλύτερη καταστροφή του Έθνους. ‘Όλα αυτά συμπλέκονται και εμπλέκονται στην μετάφραση του Ελευθερίου Βενιζέλου και προκαλούν ένα πραγματικά τεράστιο ενδιαφέρον ακριβώς διότι ο μεγάλος πολιτικός εκτός από την τρέχουσα πολιτική ήταν και διανοούμενος και ικανός να παρακολουθεί διεθνή πολιτική μέσα όμως από το διεισδυτικό μάτι που του είχε ανοίξει ο Θουκυδίδης”. 

Εκ μέρους του Γλάρου Πολιτισμού ο συντονιστής της εκδήλωσης Γιώργος Κολώνης με δήλωση του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι “ φέτος προσπαθούμε να μεταφέρουμε πολιτιστικά γεγονότα σε όλη τη χώρα ως πάνδημες γιορτές, όλος ο Δήμος έτσι όπως το λέγανε στην αρχαιότητα με την τέχνη και τον πολιτισμό σαν βάλσαμο στην πανδημία. Εδώ λοιπόν, κινηματογράφος, μουσική, θέατρο, ποίηση, αλλά και γεύσεις, η κοινή παραγωγή λαδιού, κρασιού και ψωμιού γίνεται η αφορμή για Καθολικούς, Ορθόδοξους και Μουσουλμάνους να νιώσουν ότι με τον ίδιο τρόπο  αυτές οι κοινές παραγωγές μάς κάνουν να ζούμε σε μια κοινή θάλασσα. Ο Γλάρος μας ενώνει και ο Πολιτισμός μας γιατρεύει”. Ο ίδιος συνεχίζοντας εξέφρασε ευχαριστίες για την φιλοξενία τονίζοντας ότι “ ευχαριστούμε στο πρόσωπο του κ. Παπαδάκη το Ίδρυμα “Ερευνών  και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” για την υπέροχη φιλοξενία και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία που ξεκινά θα έχει μέλλον”.              

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση 

Ο κ. Νίκος Παπαδάκης με τον κ. Γιώργο Κολώνη 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com