Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Τιμή στη μνήμη του ήρωα ηγουμένου Μονής Πρέβελης Μελχισεδέκ Τσουδερού (Και βίντεο)

Ένα από τα πολυάριθμα ιστορικά γεγονότα του 1821 που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη, αφορά τον ήρωα ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πρέβελη Ρεθύμνου Μελχισεδέκ Τσουδερό του οποίου την μνήμη τίμησαν το απόγευμα της Κυριακής στο μνημείο του στο χωριό Πολεμάρχι, οι Δήμοι Πλατανιά Χανίων και Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης. 

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγής, τον Εθνικό Ύμνο και την απόδοση ριζίτικου τραγουδιού από την Ριζίτικη παρέα της Καλλιθέας του Δήμου Πλατανιά. 

Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” οι δήμαρχοι Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και Γιάννης Ταταράκης Αγίου Βασιλείου καθώς επίσης και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Κρήτης; Σοφία Μαλανδράκη τόνισαν: “ Ο Δήμος Πλατανιά επέλεξε να τιμήσει σε αυτό το μνημείο σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου όπως κάναμε και στο προηγούμενο διάστημα σε άλλες αντίστοιχες δράσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 προκειμένου να αναδείξουμε το γεγονός ότι ο ηγούμενος της Πρέβελης ήρθε κι έπεσε ηρωικά μαχόμενος εδώ στο Πολεμάρχι” επισημαίνει ο κ. Μαλανδράκης και συνεχίζοντας καταλήγει τονίζοντας ότι “έτσι, λοιπόν, σήμερα  αυτή την εκδήλωση την κάνουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου προκειμένου να δείξουμε ότι τότε υπήρχαν γεγονότα που είναι πολύ άγνωστα σε σχέση με το πόσο γνωστό ήταν ότι η επανάσταση ήταν μόνο σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα και μέσα από αυτές τις δράσεις που έχουμε ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα και σήμερα αναδεικνύουμε πτυχές της επαναστάσεως του 1821 στην Κρήτη που νομίζω πώς πολύ λίγοι τις ξέρουν και είναι ανάγκη και ευκαιρία να γίνουν περαιτέρω γνωστές”. 

Από μεριάς του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης υπογράμμισε: “ Τιμούμε σήμερα την μνήμη του Μελχισεδέκ Τσουδερού ηγούμενου του Πρέβελη ο οποίος έδωσε μεγάλες μάχες, σήκωσε την σημαία στην Παναγία τη Θυμιανή κι εδώ στο Πολεμάρχι που πραγματικά έδωσε μια μεγάλη μάχη, τον τιμούμε γιατί ο άνθρωπος αυτός υπερέβη πραγματικά όλα τα εσκαμμένα κι γίνεται παράδειγμα προς μίμηση αλλά και ορόσημο προς τις νεότερες γενιές”.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη σημείωσε: “ Στη σημερινή εκδήλωση τιμάται ο μελχισεδέκ Τσουδερός που γεννήθηκε στον Δήμο Αγίου Βασιλείου και σκοτώθηκε εδώ στο Πολεμάρχι του Δήμου Πλατανιά. Στην σημερινή, λοιπόν , εκδήλωση οι δύο Δήμοι Αγίου Βασιλείου και Πλατανιά έρχονται να τιμήσουν έναν ήρωα που ήταν στην εποχή του 1821 κι εμείς σαν επιτροπή του 1821 που έχουμε συγκληθεί στα Χανιά αυτό που βλέπουμε στην διάρκεια των εκδηλώσεων είναι ότι όχι μόνο αναγνωρίζουμε και μαθαίνουμε πράγματα που στην πλειονότητα δηλαδή αυτά που ξέρουν οι ιστορικοί  και ο κόσμος δεν τα ήξερε, έχουμε περισσότερες γνώσεις πλέον καταγεγραμμένες και εύκολο να τις ανασύρουμε αλλά επίσης έχουμε συνέργειες Δήμων και φορέων όσον αφορά τον επετειακό εορτασμό. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και στη συνέχεια θα το δούμε ακόμα περισσότερο”. 

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης συνεχίστηκε μετά τον πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο αλσύλλιο του αύλειου χώρου της εκκλησίας. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους δύο δημάρχους Γιάννη Μαλανδράκη και Γιάννη Ταταράκη, του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή και της περιφερειακής συμβούλου Σοφίας Μαλανδράκη – Κρασουδάκη. 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίου Βασιλείου Γιάννης – Νεκτάριος Χαραλαμπάκης ο οποίος ανέφερε λεπτομερώς ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “ Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή για την παραχώρηση που μου γίνεται τόσο από τον δήμαρχο Πλατανιά όσο και από τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου να είμαι απόψε ομιλητής για μια μεγάλη ιστορική μορφή που αποτελεί κοινό ιστορικό σημείο αναφοράς και για τους δύο τόπους. Μια ιερή μνήμη, λοιπόν, μας έφερες σήμερα για προσκύνημα στα χώματα  αυτά που αιώνες καλλιεργεί η λεβεντιά τον σπόρο της αντίστασης ενάντια σε κάθε επίδοξο κατακτητή. Η επέτειος θανάτου του Μελχισεδέκ του θρυλικού Τσουδερού ηγούμενου της Ιεράς Μονής Πρέβελη γίνεται η αφορμή”. Συνεχίζοντας ο κ. Χαραλαμπάκης επεσήμανε ότι “ το 1817 έγινε ηγούμενος  και τον βαθμό αυτό διατήρησε μέχρι τον θάνατο του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Μονή Πρέβελη μόνασε για μεγάλο διάστημα και ο αδερφός του Νικόλαος με το όνομα Ανανίας.  Αν και αφοσιωμένος στα θρησκευτικά του καθήκοντα ο Μελχισεδέκ ζούσε με την ελπίδα της αποτίναξης  του Οθωμανικού ζυγού. Ένιωθε το βάρος της ευθύνης του σε μια τέτοια περίπτωση και προετοιμαζόταν  για την μεγάλη στιγμή. Παράλληλα φρόντιζε να κρατά τις ισορροπίες με τους τοπικούς άρχοντες για να μην δίνει αφορμές όπως οι αδερφός του Ιάκωβος. Είχε αρχίσει όμως να επικοινωνεί και με ελεύθερες συνειδήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ διατηρούσε αλληλογραφία με τον Πατριάρχη Γρηγόριο ανταλλάσσοντας απόψεις για το καίριο κτύπημα της επικείμενης επαναστασης καθόσον όλα έδειχναν πως δεν θα αργούσε αυτή η μεγάλη ώρα. Η φιλική εταιρεία είχε πια απλωθεί παντού και ο Μελχισεδέκ ήταν από τους πρώτους που μυήθηκαν στην Κρήτη..
.  

Έγινε απαγγελία του ποιήματος “Ωδή στον Μελχισεδέκ Τσουδερό” από τον ποιητή Ανδρέα Ανδρουλιδάκη για να ακολουθήσουν ανταλλαγές δώρων εθιμοτυπίας και να προσφερθεί πλουσιοπάροχο παραδοσιακό κέρασμα στους πανηγυριώτες και στον κόσμο της εκδήλωσης από τους τοπικούς φορείς με την στήριξη του Δήμου Πλατανιά. 

Περισσότερα στιγμιότυπα θα δείτε στα σύντομα πλάνα βιντεοσκόπησης εδώ στην ιστοσελίδα μας. 

Γιάννης και Ηλίας  Κάκανος

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com