Μαραθόπιτες παρασκευάζονται σε όλη την Ελλάδα με τον κάθε τόπο να διαφέρει ελαφρώς στη συνταγή όπως άλλωστε κάνουμε κι εμείς εδώ στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά που χρησιμοποιούμε εκτός των συνταγών που προέρχονται από παλιές γιαγιάδες και άλλες συνταγές από νεότερες γενιές που αναζητούν την διαφορετική γεύση.
Η παρέα που μας μεταβίβασε τις φωτογραφίες είναι με νέα παιδιά και παλιές νοικοκυρές που ανταλλάσσουν αρμονικά ιδέες φτιάχνοντας αρκετές μαραθόπιτες με παραδοσιακό τρόπο στο πλάσιμο του ζυμαριού και τη γέμιση, αλλά και ελαφρώς διαφορετική προσθέτοντας ορισμένοι λίγο σπανάκι και τριμμένο κρεμμύδι ή ψιλοκομμένα κρεμμυδόφυλλα. Γίνονται, όμως και διαφορετικά όπως τις φτιάχνουν οι νοικοκυρές στη Σέριφο και τις αποκαλούν μαραθοτηγανίτες. Tην παρακάτω συνταγή, μας την έδωσαν δύο καλές νοικοκυρές του νησιού, η Ιουλία Καταλειφού και η Μαργαρίτα Παρασκευοπούλου, η οποία μάλιστα, έχει εκδώσει και βιβλίο μαγειρικής.
Για την παλιά συνταγή, μας μίλησε η κυρά Νίκη από τον Πρασέ ενώ για τη νέα, η εγγονή της η Δέσποινα από τον Κουφό, λέγοντας μας: “Στο ζυμάρι δεν χρησιμοποιούμε προζύμι ή μαγιά, αλλά σκέτο αλεύρι με λίγο νερό, λίγο λάδι και ελάχιστο αλάτι. Το ανοίγουμε με ξυλίκι όπως παλιά”, υπογραμμίζει η κυρά Νίκη, έχοντας την σύμφωνο γνώμη της εγγονής της Δέσποινας και όλης της παρέας, για να συνεχίσει, επισημαίνοντας πως είναι η παραδοσιακή γέμιση: “Αφαιρούμε από τα μάραθα τα κοτσάνια και τα ψιλοκόβουμε μαζί με λίγα σκορδόφυλλα. Βάζουμε και λίγο λάδι, αλάτι και αλεύρι στη γέμιση την οποία ανακατεύουμε καλά. Με αυτό το μείγμα γεμίζουμε το φύλλο με το ζυμάρι και αφού το κλείσουμε, μπορούμε και να το πιέσουμε για να γίνει πίτα ή να το κλείσουμε όπως τα καλιτσούνια. Το ψήσιμο γίνεται στο τηγάνι με λίγο λάδι ή στο σάτσι”. .
Με την σειρά της τώρα η Δέσποινα με τον άντρα της τον Ηλία που ήταν μάγειρας στο Στρατό και την μητέρα της Ντίνα, μας είπαν: “Στη γέμιση της γιαγιάς μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κρεμμύδι όπως και λίγο σπανάκι”.
Στιγμιότυπα από την παρασκευή μαραθόπιτας
ΜΑΡΑΘΟΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
Οι μαραθοτηγανίτες είναι ένα αραιό ζυμάρι (κουρκούτι) με μάραθο ψιλοκομμένο, κρεμμύδι φρέσκο και ξερό, αλάτι και πιπέρι. Τσιγαριζονται πρώτα με λίγο λάδι και στη συνέχεια ρίχνονται στο κουρκούτι και τηγανίζονται σε καυτό λάδι με την διαδικασία του τηγανίτη χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.
Γιάννης Η. Κάκανος