Κυριακή , 21 Ιούλιος 2024

Πανηγυρικά εορτάσθηκε η Αγία Αικατερίνη και στο νομό Χανίων

???????????????????????????????

Πολλές αρετές κοσμούσαν την Αγία Αικατερινή η οποία είχε βαθιά πίστη στο Χριστό, αιτία που στάθηκε αφορμή ν’ αποκεφαλισθεί και να λάβει έτσι το φωτοστέφανο της αγιότητας. Την πανίερη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης τίμησαν εκατοντάδες εκκλησίες, μεταξύ αυτών, πολλά μοναστήρια, εξωκκλήσια και εικονοστάσια σε όλη την οικουμένη κι εδώ στα Χανιά στη νέα Ενορία Αγίας Αικατερίνης Νέας Χώρας, στο Σιναϊτικο μοναστήρι στα Περιβόλια, στο Καστέλι και σε άλλες περιοχές του Νομού.

ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

Ένα μικρό εξωκκλήσι με κτήτορες την Άννα και τον Στυλιανό Χαρτζουλάκη εγκαινιάστηκε στις 27 Ιουλίου 1985 στη χάρη του Αγίου Παντελεήμονα για να φιλοξενήσει αργότερα και να εορτάζει πανηγυρικά τα εικονίσματα της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Στυλιανού. Χθες που γιόρταζε η Αγία Αικατερίνη λειτουργήθηκε πανηγυρικά με αρκετούς προσκυνητές. Μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Κισάμου κ. Θόδωρος Σταθάκης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε την ονομαστική της εορτή  κα Αικατερίνη Πατερομιχελάκη, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Υπηρεσιών της Κισάμου και άλλοι.

eparxiakofos_gr_0000

 eparxiakofos_gr_0001

eparxiakofos_gr_0002

eparxiakofos_gr_0004

eparxiakofos_gr_0003

…………………………….

ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Για το ανακαινισμένο Σιναϊτικο μοναστήρι, μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, μεταξύ Μουρνιών και Περιβολίων στα Χανιά προσέλκυσε κατά την πανηγυρική ακολουθία του Εσπερινού αλλά και ανήμερα της εορτής σήμερα εκατοντάδες προσκυνητές. Πρόκειται για ένα νοικοκυρεμένο εδώ και χρόνια μοναστήρι για το οποίο ο κ. Μιχάλης Ανδριανάκης μέσα από ένα ωραίο πνευματικό πόνημα που εκπόνησε, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: « Η παρουσία της Μονής Σινά στην περιοχή των Χανίων μαρτυρείται από τη δεύτερη Βυζαντινή περίοδο της Κρήτης… Το Μετόχιο της Αγίας Τριάδας της Μονής Σινά, κοντά στην πόλη των Χανίων, είναι κτισμένο μέσα στην εξαιρετικά εύφορη πεδιάδα που την περιβάλλει από νότια, μεταξύ των χωριών Μουρνιές και Περιβόλια. Στην ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας είναι κτισμένα από τα χρόνια της Βενετοκρατίας τουλάχιστον, πολλά μοναστηριακά συγκροτήματα, που κατά το πλείστον ανήκουν σε άλλες Μονές, αλλά και ιδιωτικά αγροτικά συγκροτήματα, γνωστά επίσης ως μετόχια, που χρονολογούνται επίσης στην ίδια περίοδο. Πολλά από τα αγροκτήματα αυτά περιήλθαν λίγο πριν από την τουρκική κατάκτηση του 1645 στις Μονές, προκειμένου να μην περιέλθουν στα χέρια των νέων κατακτητών. Μια σειρά από μικρές Μονές στο κέντρο της συνήθως μεγάλης αγροτικής περιουσίας δημιουργήθηκαν από τα μέσα του 16ου αιώνα μέχρι την Τουρκική κατάκτηση. Τα μετόχια της πεδιάδας των Χανίων στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε ένα αρχιτεκτονικό τύπο, που προσεγγίζει στην  οργάνωση των Ορθοδόξων Μονών. Αναπτύσσονται σε πτέρυγες ορθογωνίου σχήματος και περιλαμβάνουν χώρους κατοικίας των ιδιοκτητών, του εργατικού προσωπικού, αγροτικές εγκαταστάσεις (ελαιοτριβεία, ληνούς, αποθήκες προϊόντων και εργαλείων, και άλλες αναγκαίες κατασκευές). Τα μοναστηριακά μετόχια περιβάλλουν το ναό, συνήθως μικρών διαστάσεων και απλού αρχιτεκτονικού τύπου. Σε πολλά από αυτά είναι ευδιάκριτος ο αρχικός πυρήνας από τα χρόνια της Βενετοκρατίας, όπως και οι μεταγενέστερες επεμβάσεις, οι οποίες ωστόσο διατηρούν έντονα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της προηγούμενης περιόδου, που είχαν περάσει στη λαϊκή παράδοση…  Το Μετόχιο της Μονής Σινά στα Χανιά έχει ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό το μνημειακό χαρακτήρα του, έχει ανασυγκροτήσει την αξιόλογη αγροτική περιουσία του με παραγωγικό τρόπο και έχει αρχίσει να παίζει σημαντικό πνευματικό ρόλο στην περιοχή». 

Γιάννης Η. Κάκανος  www.yanniskakanos.gr     

eparxiakofos_gr_0008

eparxiakofos_gr_0005

 eparxiakofos_gr_0006

12286179_1034986456522757_202773051_n

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

Οι διαφημίσεις στα έντυπα μας είναι φθηνές και στηρίζουν την προσπάθεια διατήρησης χιλιάδων εκδηλώσεων στο ηλεκτρονικό αρχείο της ιστοσελίδας μας. Το «Επαρχιακό φως» ως έντυπο τυπώνεται σε χαρτί πολυτελείας στα υπερσύγχρονα τυπογραφεία της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» με δέκα χιλιάδες τεύχη που διανέμονται δωρεάν σε όλη την Κρήτη. Οι εκδηλώσεις όσων  επιθυμούν να συμπεριληφθούν σ’  ένα από τα επόμενα τεύχη μας οφείλουν να συνεισφέρουν στα έξοδα της σελίδας.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com