Παρασκευή , 14 Ιούνιος 2024

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

 
Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων άρχισαν από σήμερα Σάββατο διάφορες εκδηλώσεις και ξεναγήσεις σε πολλά μουσεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Το Μουσείο Τυπογραφίας των Χανιώτικων νέων ήταν ανοικτό από τις 6.30 μ.μ. έως 9.30 μ.μ. με ξεναγήσεις, επιδείξεις στα παλιά μηχανήματα και προβολές βίντεο ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον Χάρη Στρατιδάκη και θέμα: “Γνωριμία με τα μουσεία και τις μουσιακές συλλογές του νομού Χανίων”. Ο ομιλητής παρουσίασε 57 μουσεία και μουσειακές συλλογές και άλλα 5 μουσεία που βρίσκονται στο στάδιο της ίδρυσης, ενώ έκανε σύντομη αναφορά και σε 4 μουσεία που αναγγέλθηκαν αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ.

Το ρεπορτάζ με την εκδήλωση στο Μουσείο Τυπογραφίας των Χανιώτικων νέων θα δημοσιευθεί την Δευτέρα στην εφημερίδα και θα αναρτηθεί κι εδώ στο Επαρχιακό φως με πλάνα από τη βιντεοσκόπηση που τραβήξαμε. 

 

Ενημέρωση για το επόμενο συλλεκτικό μας τεύχος: 

 

 
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η διευθύντρια της εφημερίδας κα Έλια Κουμή τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Φέτος συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από την ίδρυση του Τυπογραφείου το 2005 ήταν Μάιος και τότε όταν με μία πτέρυγα και μία πολύ σπουδαία βιβλιοθήκη ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια που εδώ και πολλά χρόνια βέβαια έχει ξεκινήσει ο κ. Γαρεδάκης και η σύζυγός του. Το 2013, λοιπόν, φτάνουμε με μεγάλη αισιοδοξία παρά τις δυσκολίες της εποχής γιατί το Μουσείο όχι μόνο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που προσπαθεί να επιβιώσει και να κάνει ότι καλύτερο για το μέλλον με αισιοδοξία αλλά έχει αγκαλιαστεί και από πολλούς ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να το στηρίξουν και να του δώσουν τη θέση που αξίζει πλέον και  ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά Μουσεία Τυπογραφίας. Γι’ αυτό και από τη θέση αυτή θέλω να ευχαριστήσω δύο από τους πολύ σημαντικούς δωρητές που βρίσκονται σήμερα μαζί μας, τον κ. Βασίλη Καλαϊτζή Μουντάκη, αλλά και τον κ. Κώστα Τζωρτζάκη για την προσφορά που έκαναν στο Μουσείο Τυπογραφίας με πολύ σπουδαία εκθέματα που δίνουν ένα άλλο κύρος… ”.

Από την πλευρά του ο ομιλητής κ. Χάρης Στρατιδάκης στο τέλος της εκδήλωσης δήλωσε τα εξής: “ Είμαι δάσκαλος και σχολικός σύμβουλος στη δεύτερη Περιφέρεια των Χανίων. Απόψε είχαμε μια εκδήλωση με αφορμή τη διεθνή Ημέρα Εορτασμού των Μουσείων και παρουσιάσαμε τα Mουσεία και τις μουσειακές συλλογές του Νομού Χανίων. Ευχαριστώ το  μουσείο Τυπογραφίας των Χανιώτικων νέων που στέγασε την αποψινή πνευματική εκδήλωση και θεωρώ ως εκπαιδευτικός, δεν μπορώ να το κρίνω από άλλες απόψεις ότι είναι μοναδικό σε επίπεδο Κρήτης όχι μόνο στο είδος του αλλά και στην  παιδαγωγικότητα της κρίσης και των προγραμμάτων που προσφέρει στα παιδιά. Είναι σημαντικό ότι είναι ένα ενεργό μουσείο, ότι αποτελεί μια μετεξέλιξη του εκδοτικού μηχανισμού των Χανιώτικων νέων, ότι είναι ένα μουσείο το οποίο εξελίσσεται, κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε και οι ίδιοι και τα σχολεία μας, έχει κάτι καινούργιο να μας δείξει, έχει προσθέσει σημαντικά εκθέματα ότι   επεκτείνεται και ότι χρησιμοποιεί ως διαμεσολαβητές στο κοινό του νεανικό αλλά και ενηλίκων, ανθρώπους που είχαν ζωντανέψει τα Χανιώτικα νέα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι τυπογράφοι δείχνουν την εξέλιξη της τυπογραφικής τέχνης, ότι οι βιβλιοδέτες δείχνουν την βιβλιοδεσία στο κοινό, μας προσανατολίζει σ’ ένα μουσείο Ευρωπαϊκών διαστάσεων”.

 

 

 

 

Πλάνα από τη βιντεοσκόπηση θα δείτε εδώ: 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com