Τρίτη , 27 Φεβ 2024

Όλα έτοιμα στο Έλος για να τιμήσουν το κάστανο

Από μέρες έχουν αρχίσει οι ετοιμασίες στο πρώτο σε παραγωγή για  περασμένες καλές εποχές καστανοχώρι του Νομού μας, το Έλος στα Εννιά Χωριά Κισάμου.

Στο Έλος κάποτε, οι καστανιές αποτελούσαν ένα τεράστιο καστανοδάσος και το κάστανο ήταν το κύριο εισόδημα των κατοίκων του χωριού.  Το μεγαλύτερο, όμως σε πυκνότητα δάσος από καστανιές, όχι μόνο στην περιοχή του Έλους, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης βρισκόταν στην Κουφή Καρά.

Από τη χθεσινή μας μετάβαση στην περιοχή τραβήξαμε αρκετές φωτογραφίες, ενώ ιστορικά στοιχεία για την Κουφή Καρά πληροφορηθήκαμε από το δάσκαλο και πρώην αντιδήμαρχο Κισάμου Μιχάλη Μουντάκη, γέννημα θρέμμα του Έλους που μας είπε: « Η Κουφή Καρά είναι η λαγκαδιά με το μεγαλύτερο καστανοδάσος της Κρήτης και από τα μεγαλύτερα όλης της Ελλάδας. Εδαφολογικά χωρίζεται στον Πόδε Λαγγό και στον Μέσα Λαγγό. Κάθε Λαγγός έχει το δικό του ποταμό. Υπήρχαν δύο μεγάλες γειτονιές του Έλους εκεί η Πάνω Κουφή Καρά και η Κάτω Κουφή Καρά. Στις καλές περιόδους ζούσαν σε αυτές περίπου 12 οικογένειες ενώ οι τελευταίοι κάτοικοι τους έφυγαν προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Ο εγκαταλελειμμένος οικισμός της Πάνω Κουφής Καρά με το καστανοδάσος να έχει ρημάξει σχεδόν εξαιτίας της πολύχρονης νόσου, αλλά και από την μεγάλη πλημμύρα του 2000 που τις έπληξε, αιτία να αποδεκατιστούν αρκετές καστανιές

Το Έλος με τις ωραίες ταβέρνες που έχουν αφήσει όνομα σε χιλιάδες ανθρώπους που πηγαινοέρχονται από το χωριό, με την παραδοσιακή μαγειρική και τη φιλοξενία τους.  

Στο παραδοσιακό καφενείο του Γιάννη Κυριτσάκη μια παρέα ηλικιωμένων απολαμβάνει το κρασάκι τους.

KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com