Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Οι Καλύβες Αποκορώνου…


Ένα από τα πολλά ανακαινισμένα παραδοσιακά σπίτια των Καλυβών

Οι Καλύβες στις αρχές του 20ου αιώνα και για πολλές ακόμα δεκαετίες ήταν ένα παραλιακό μεγάλο γόνιμο χωριό εξαιτίας των πολλών νερών και του απέραντου κάμπου του, έχοντας εργατικούς και αγαπημένους μεταξύ τους κατοίκους, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο, αποκτώντας μάλιστα και ηλεκτρικό ρεύμα με δική του εταιρεία πριν ακόμα ηλεκτροφωτισθεί η πόλη των Χανίων. 

Σήμερα οι Καλύβες ανήκουν  στον δήμο Αποκορώνου και είναι μια σύγχρονη τουριστική κωμόπολη που προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες από διάφορες χώρες όπως και πολλούς Έλληνες, ενώ διατηρεί και το παραδοσιακό χρώμα με ανακαινισμένα τα περισσότερα παλιά σπίτια στα γραφικά της καλντερίμια.  

Από την πρόσφατη μετάβασή μας  βρεθήκαμε και στο παλαιό ελαιουργείο, απέναντι από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, αφορμή να ανακληθεί στη σκέψη μας το αφιέρωμα που είχαμε κάνει κατά το παρελθόν για τον ηλεκτροφωτισμό των Καλυβών. 

Για να μαθαίνουν, λοιπόν, οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί, αναζητήσαμε στην ιστοσελίδα μας το παλιό δημοσίευμα στα “Χανιώτικα νέα”, πριν από 15 χρόνια και συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου 2005, όπου, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Καντεράκης συνταξιούχος της ΔΕΗ, είχε υπογραμμίσει τα εξής: “Το εργοστάσιο της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Καλυβών στεγάστηκε σ’ ένα μεγάλο κτίριο, κτισμένο το 1640 από τους Ενετούς, οι οποίοι, το χρησιμοποιούσαν ως νερόμυλο για να αλέθουν τα δημητριακά τους έχοντας ως κινητήρια δύναμη τα αστείρευτα νερά του “Μεσοποτάμου”, ενός από τους τρεις ποταμούς της περιοχής. Το ηλεκτρικό ρεύμα στις Καλύβες μπήκε το έτος 1928, έξι μήνες πριν ηλεκτροφωτιστούν τα Χανιά και τα πρώτα σπίτια που απέκτησαν ρεύμα ήταν των συνεταιριστών. 

Μετά από τους συνεταιριστές απέκτησαν ηλεκτρικό ρεύμα οι φυλακές Καλαμίου και δύο με τρία κτίρια που είχε το δημόσιο. Το ρεύμα του εργοστασίου παραγόταν από ειδικά μηχανήματα που ονομαζόταν δρουμπίνες, οι οποίες κατάργησαν τις φτερωτές που περιστρεφόταν με την δύναμη του νερού. Προστέθηκαν ειδικές τροχαλίες και άξονες που έδιναν κίνηση από τις δρουμπίνες στα μυλάρια των δημητριακών και του ελαιόκαρπου. Το άλεσμα των δημητριακών γινόταν και μετά την Κατοχή με σταδιακή μείωση τους επειδή οι κάτοικοι δεν έσπερναν πλέον. Το 1950 ιδρύθηκε η ΔΕΗ που ανέλαβε τον εξηλεκτρισμό όλης της Ελλάδος και όπου υπήρχαν μικρές μονάδες παραγωγής ρεύματος τις εξαγόραζε όπως έκανε και με την δική μας την 1 -12- 1960. Εγώ ήμουν μηχανικός και ηλεκτρολόγος στην εταιρεία Καλυβών και μαζί με μένα προσέλαβε και άλλους εργαζόμενους η ΔΕΗ. Το ελαιουργείο παρέμεινε να λειτουργεί μέχρι και το έτος 1985”. 

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ 

Ερωτηθείς ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης για τις Καλύβες του χθες και του σήμερα, απάντησε ως εξής: “Οι Καλύβες είναι μία από τις ομορφότερες κωμοπόλεις της Κρήτης που γεφυρώνει το παρελθόν με το σήμερα διατηρώντας την παράδοση, ήθη και έθιμα, από τους νοικοκύρηδες και φιλόξενους κατοίκους της. Το πλούσιο γεωφυσικό πλούτο παραγωγικό περιβάλλον όπου εκτός της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της ευλογημένης γης τους που είναι πλούσια σε νερά με τα τρία ποτάμια, του Κοιλιάρη, του Μεσοπόταμου και του Ξυδά σε συνδυασμό με την απέραντη πανέμορφη και πεντακάθαρη παραλία, προσδίδουν στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες την αγαλλίαση που αναζητούν στις μέρες μας. 

Οι ταβέρνες επίσης και όλα τα πάσης φύσεως υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα μαζί με όλες τις επί πλέον τουριστικές επιχειρήσεις και τις σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, τα επιπλωμένα διαμερίσματα, δημιουργούν μία έλξη και δίνουν στην κωμόπολη ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο χρώμα. 

Ως δημοτική Αρχή, όπως και σε όλη την περιφέρεια  του Αποκόρωνα, έτσι και στις Καλύβες, επενδύουμε κυρίως σε καινοτομίες, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος ιδρύοντας δομές και υποδομές που ωθούν σε περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία τον τόπο.  Η ίδρυση και λειτουργία του καταδυτικού πάρκου στην περιοχή μας, θα δώσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες για ανάπτυξη του αλιευτικού λιμενίσκου των Καλυβών ο οποίος θα γίνει και πόλος έλξης για τουριστικό προορισμό”.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΚΑΛΥΒΩΝ 

Για την γενέτειρα τους τις Καλύβες καταγράψαμε δηλώσεις και από δύο ηλικιωμένους μόνιμους κατοίκους, τον Μανώλη Μαραθάκη 69 χρονών  και τον Νικόλαο Φραγκιουδάκη 68 ετών που μας είπαν: “ Με τον Νίκο έχουμε σχεδόν την ίδια ηλικία και στα παιδικά μας χρόνια αλλά και πιο παλιά στα χρόνια των γονέων μας και παππούδων μας, οι Καλύβες ήταν ένα μεγάλο χωριό” επισημαίνει ο κ. Μανώλης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Νίκος υπογραμμίζει: “Στο δημοτικό σχολείο πηγαίναμε 150 παιδιά. Το χωριό μας βέβαια μετεξελίχθηκε σε κωμόπολη με αρκετό πληθυσμό και είναι μάλιστα ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός επειδή όσοι έρχονται μαγεύονται από την φυσική ομορφιά της περιοχής και την άριστη παροχή υπηρεσιών”.    

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Ο κ. Μανώλης Μαραθάκης αριστερά και ο κ. Νίκος Φραγκιουδάκης δεξιά   

Εξωτερικές και εσωτερικές όψεις του παλιού νερόμυλου, ελαιουργείου και εργοστασίου παραγωγής  ρεύματος   

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από καλντερίμια και κεντρικά σημεία της κωμόπολης.  


Ακολουθούν εναέριες πανοραμικές όψεις των Καλυβών 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com