Τετάρτη , 19 Ιούνιος 2024

Οδοιπορικό στον καταρράκτη του Μάκρωνα στο Βουλγάρω

Μία από τις πολλές γειτονιές στο Βουλγάρω του δήμου Κισάμου είναι και ο Μάκρωνας με το φαράγγι του που έγινε τόπος μαρτυρίου την περίοδο της κατοχής εξαιτίας των 62 κατοίκων από την Μαλάθυρο που έστησαν οι ναζί για εκτέλεση. Ένας μόνο από αυτούς επέζησε βαριά τραυματισμένος για να γίνει αργότερα κληρικός και να διακονήσει την ενορία του χωριού για όλη την υπόλοιπη ζωή του.  

Κοντά στον τόπο της εκτέλεσης υπάρχουν δύο καταρράκτες οι οποίοι παραμένουν άγνωστοι ακόμα και για πολλούς κατοίκους του Βουλγάρω επειδή η πρόσβασή τους δεν είναι εύκολη και έτσι παραμένουν απόκρυφοι. 

Σε χρόνο, όμως, ανύποπτο πληροφορηθήκαμε πρόσφατα την ύπαρξη τους από τον Βαγγέλη Ψαράκη γεγονός το οποίο μας κίνησε το ενδιαφέρον για να πάμε. Στον Μάκρωνα βρεθήκαμε το πρωί του Σαββάτου με τον Βαγγέλη  που μας είχε ζητήσει να επισκεφτούμε τον καταρράκτη προβάλλοντας τον στα “Χανιώτικα νέα”. Στην παρέα προστέθηκε και ένας ακόμα κάτοικος της γειτονιάς ο Γιώργος Μπασιάς που μας ξενάγησαν μέχρι το σημείο που βρισκόταν ο ένας από τους δύο καταρράκτες. Για την γειτονιά και τον καταρράκτη ο Βαγγέλης υπογράμμισε: “Πριν από δύο χρόνια περίπου έμαθα την ύπαρξη του και ας έχω γεννηθεί εδώ. Στα παιδικά μου χρόνια αυτή η γειτονιά είχε αρκετές οικογένειες όπως είχαν και όλες οι άλλες γειτονιές του χωριού. Σήμερα μένουμε ελάχιστοι…”. 

Από την μεριά του ο Γιώργος Μπασιάς επεσήμανε: “Εγώ εκτός από αγρότης είμαι και κυνηγός και γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή και τους καταρράκτες, αλλά οι περισσότεροι από το χωριό μας τους αγνοούν επειδή παραμένουν “κρυμμένοι” στα πλούσια φυλλώματα δέντρων και θάμνων της άγριας φύσης και ας απέχουν από την γειτονιά του Μάκρωνα περίπου 300 μέτρα. Στο κάτω καταρράκτη θα καταφέρουμε να πάμε με προσοχή αλλά στον πάνω είναι αδύνατον”. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

Πανοραμική όψη με την κεντρική γειτονιά του Βουλγάρω από τον Μάκρωνα

 

Από αριστερά ο Γιώργος Μπασιάς, μέση ο Γιάννης Κάκανος και δεξιά ο Βαγγέλης Ψαράκης 
Στιγμιότυπα από την διαδρομή μέχρι τον καταρράκτη 
Ο Ηλίας Κάκανος μόλις που έχει φτάσει στον καταρράκτη
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας στον Μάκρωνα και η Αμαλία Μπασιά

Στην παρέα στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Παναγίας και η Αμαλία Μπασιά η οποία επαίνεσε τα “Χανιώτικα νέα” για την συμβολή τους στον τόπο

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com