Παρασκευή , 19 Ιούλιος 2024

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ – Αναζητώντας τις εκατό εκκλησίες

Απόψεις με τη Χώρα Σφακίων και το μικρό λιμάνι της.

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά σαράντα δύο εκκλησίες έχει την ευκαιρία να γνωρίσει κάποιος επισκέπτης των Σφακίων. 

Όπως επισήμανε μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα” και στο “Επαρχιακό φως” ο πρωτοπρεσβύτερος και αρχιερατικός επίτροπος  της Ενορίας Αγίου Παντελεήμονα Χώρας Σφακίων Αθανάσιος Κουκουνάρης, «η ιστορία των Σφακίων όπως και όλης της Κρήτης γενικότερα, ενώ αποτελεί ανεκτίμητο ιστορικό και πολιτιστικό θησαυρό, δεν διδάσκεται στο βαθμό που θα έπρεπε στην εκπαίδευση με αποτέλεσμα οι νέες γενιές να γνωρίζουν ελάχιστα ιστορικά και πολιτιστικά ντοκουμέντα. Για παράδειγμα, οι νέες γενιές δεν γνωρίζουν ότι τα Σφακιά κατά το μακρινό παρελθόν υπήρξαν νομός Σφακίων με 13.500 κατοίκους. Ο ιστορικός αυτός νομός και αργότερα επαρχία Σφακίων σύμφωνα με τα σημερινά όρια είχε τόσο από τη νότιο πλευρά όσο και από τη βόρεια επεκταθεί έχοντας μάλιστα πρωτεύουσα τον Βάμο. Εκείνη την περίοδο η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων ήταν στο νομό Σφακίων. Μετέπειτα, που ο νομός Σφακίων καταργήθηκε και τα όριά του συρρικνώθηκαν σε αυτά που είναι σήμερα, η Ενορία μας ανήκει εκκλησιαστικά στην προαναφερόμενη Ιερά Μητρόπολη η οποία διοικητικά ανήκει  στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και εμείς εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων».

Ο πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Κουκουνάρης, όπως μας λέει γεννήθηκε στον Πατσιανό Σφακίων το 1964 και είναι ο τρίτος κατά σειρά από τα τέσσερα αδέρφια του. «Αφού τελείωσα το δημοτικό σχολείο στο χωριό μας συνέχισα εκείνα τα δύσκολα και φτωχά χρόνια τις σπουδές μου, φοιτώντας έξι χρόνια από το 1975 μέχρι το 1981 στην Εκκλησιαστική Σχολή του Αγίου Ματθαίου τελειώνοντας το γυμνάσιο και το λύκειο. Μετέπειτα αποφοίτησα και από τη σχολή λογιστών “ΩΜΕΓΑ” στην Αθήνα. Εκπλήρωσα στη συνέχεια την στρατιωτική θητεία υπηρετώντας Θήβα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, στου “Παύλου Μελά” το στρατόπεδο τους περισσότερους μήνες. Εργάστηκα στη συνέχεια αρκετά χρόνια ως ιδιωτικός υπάλληλος και σε ηλικία 37 ετών με οικογένεια έχοντας αποκτήσει με τη σύζυγό μου δύο παιδιά, συνέβη κάτι στη ζωή μας που αφορούσε την υγεία μέλους της οικογένειας. Προσωπικά, θεώρησα ότι η μη τήρηση της υπόσχεσης μου προς την Παναγία να γίνω κληρικός όταν φοιτούσα στην εκκλησιαστική σχολή ήταν αυτή η δοκιμασία. Εταξα το μέλος της οικογένειας στην Παναγία στα Μυριοκέφαλα. Στη συνέχεια φοίτησα στην εβδόμη τάξη της εκκλησιαστικής σχολής με σκοπό να γίνω κληρικός αφού το μέλος της οικογένειας έγινε καλά και το θεώρησα θαύμα της Παναγίας. Η χειροτονία μου ως ιεροδιάκονος έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ραφαήλ στο Σπήλι στις 5 Ιουλίου του 2003 από τον πολυσέβαστο μητροπολίτη Ειρηναίο Μεσαρχάκη και τον ίδιο μήνα στις 27 Ιουλίου ακολούθησε η δεύτερη χειροτονία εις ιερέα από τον ίδιο μητροπολίτη στον Άγιο Παντελεήμονα Χώρας Σφακίων. Μέχρι σήμερα, έχω συμπληρώσει 20 χρόνια κληρικός εκ των οποίων  τα 14 πρωτοπρεσβύτερος και τα 11 αρχιερατικός επίτροπος», συνέχισε, καταλήγοντας:

«Οι εκκλησίες μας είναι πολλές και αναφέρονται στο σημαντικό βιβλίο του εξαίρετου συγγραφέα Γιώργου Κ. Δαλιδάκη με τίτλο: “Αναζητώντας τις εκατό εκκλησίες της Χώρας Σφακίων”, εκ των οποίων οι 34 βρίσκονται στις τέσσερις συνοικίες της Χώρας, τον Ομπρόσγιαλο με 11, το Μεσοχώρι με 9, τον Θόλο με 7 και το Γεωργίτσι επίσης με 7. Υπάρχουν και 3 εκκλησίες έξω από τις προαναφερόμενες τέσσερις συνοικίες και άλλες 4 στο Μουρί ορεινό χωριό των Σφακίων καθώς και μία στα Διχαλώματα – Καλοί Λάκοι ορεινή και αυτή περιοχή των Σφακίων».

Η παράδοση βέβαια, όπως αναφέρει στο εικονογραφημένο βιβλίο του ο κ. Δαλιδάκης, οι εκκλησίες πρέπει να ήταν πολύ περισσότερες… 

Παραθέτουμε ορισμένες από αυτές τις εκκλησίες στη χώρα Σφακίων.   

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Μερικά μέτρα ΒΑ. του ναού των Αγίων Παντελεήμονα και Νικολάου είναι ο ερειπωμένος ναός του Χριστού

Στον χώρο του Καθεδρικού ναού στη ΒΔ πλευρά υπάρχει ο Ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής και ο ερειπωμένος του Αγίου Ελευθερίου. 
Εξωτερική και εσωτερική όψη του Ιερού ναού των Αγίων Πάντων 

Και στα “Χανιώτικα νέα”  της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου 2023 δύο σελίδες

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com