Με κατάμεστη την αίθουσα των εκδηλώσεων του πολιτιστικού κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ η νέα καλλιτεχνική δουλειά του Αντώνη Μαρτσάκη έχοντας τίτλο: “Μουσικά πατήματα της Κρήτης”.
Για το νέο του δίσκο μίλησε στα «Επαρχιακό φως» ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, υπογραμμίζοντας τα εξής: « Είναι η έβδομη δισκογραφική προσωπική δουλειά που κάνω στα 23 χρόνια ωε καλλιτέχνης και είμαι από 15 ετών επαγγελματίας, παίζοντας στα γλέντια. Η συγκεκριμένη δουλειά περιέχει οργανικά κομμάτια και αφορά τους κρητικούς χορούς με 32 μελωδίες και υπάρχουν 24 κρητικοί χοροί, όλοι οι χοροί που ανακαλυφθήκανε και τα τελευταία χρόνια ή που ξαναβγήκανε στην επιφάνεια, οι ξεχασμένοι χοροί της Κρήτης, όπως λένε. Αναφερόμαστε ανά νομό, υπάρχουν στα κείμενα κάποιες πληροφορίες για κάθε χορό και σήμερα έχουμε την τιμή να παρουσιάσουν την δουλειά αυτή πέντε καταξιωμένοι φίλοι.
Για τα Χανιά θα μιλήσει ο πρόεδρος του Συλλόγου “Το Ρόδο” κ. Νίκος Μαθιουδάκης. Για το νομό Ρεθύμνου ο κ. Μιχάλης Σηφακάκης συνιδρυτής του Λαογραφικού Ομίλου “Κουρήτες” από το Αμάρι, πρωτοχορευτής και δάσκαλος παραδοσιακών χορών στο Θέατρο Ελληνικών Χορών Δώρα Στράτου. Για το νομό Ηρακλείου ο κ. Λευτέρης Κορναράκης, καθηγητής φυσικής αγωγής, δάσκαλος παραδοσιακών χορών και πρόεδρος του χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου “Στησίχορος”, και για το νομό Λασιθίου ο χορευτής και συλλέκτης Λαογραφικού υλικού Μανώλης Φιορέτζης.
Σύντομες δηλώσεις από τους παρουσιαστές του δίσκου:
Νίκος Μαθιουδάκης: «Είναι πολύ σημαντικό το διπλό CD του Αντώνη Μαρτσάκη με αναφορές στους καινούργιους και στους παλιούς χορούς όλης της Κρήτης. Είναι ένα αρχείο πολύ σημαντικό το οποίο θα χρησιμεύσει πάρα πολύ και στους καινούργιους και στους παλιούς μουσικούς, στους χοροδιδασκάλους και σε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται πραγματικά να ενημερωθεί για τους χορούς που υπήρχαν και τους χορούς που πρέπει να διατηρήσουμε στο μέλλον».
Μιχάλης Σηφακάκης: «Είμαι συνιδρυτής του λαογραφικού ομίλου Κουρήτες μαζί με τον Μανώλη τον Πατακό και επίσης χορεύω και διδάσκω χορούς στο θέατρο Δώρα Στράτου έχοντας γεννηθεί στους Αποστόλους στο Ρέθυμνο της επαρχίας Αμαρίου και είμαι βιωματικός χορευτής, τα βιώματα μου περνάω στα παιδιά. Τον Αντώνη Μαρτσάκη είχα την τύχη να τον έχω και κοντά μου μαθητή στο χορό και την εποχή που μάθαινε ακόμα βιολί θα ήταν το 1997 με 1998 που ενώ έπαιζε ανδρωνόταν. Εγώ τον είχα βαφτίσει θεριό στο χορό τότε και θεριό τον λέω και τώρα γιατί ότι και να κάνει πάει πάντα μπροστά και με δύναμη».
Ελευθέριος Κορναράκης: «Η εκδήλωση αυτή είναι τιμή για εμάς τους ομιλητές, η δουλειά του Αντώνη είναι πρωτότυπη, είναι μια δουλειά η οποία θα βοηθήσει τους δασκάλους χορούς, τους μαθητές και όλη αυτή η διαδικασία έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια πριν αλλά πάλι καλά που έγινε και τώρα».
Μανώλης Φιορέτζης: « Είμαι υπεύθυνος του πολιτιστικού Συλλόγου Κριτσάς και απόψε εκπροσωπώ το νομό Λασιθίου, το νομό της κοντυλιάς και του πηδηχτού. Έχουμε πολλούς χορούς ξεχασμένους αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ξαναχορεύονται. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να κρατήσουμε τις παλιές μορφές και ο Αντώνης έκανε μια πολύ καλή δουλειά με όλους τους χορούς της Κρήτης».
Τέλος η κα Μαρία Χναράκη με καταγωγή από τον Θραψανό Πεδιάδος, δήλωσε για τον Αντώνη Μαρτσάκη τα εξής: « Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σε μια δισκογραφική παραγωγή με όλους τους χορούς της Κρήτης μαζεμένους οι οποίοι είναι βασισμένοι σε μια πολύ ενδελεχή βαθιά έρευνα η οποία πηγάζει από τις ρίζες της παράδοσης, συντροφεύεται με βιώματα και το σημαντικό είναι ότι μας δίνει μία άποψη όλου του γεωφυσικού τοπίου της Κρήτης από το νομό Χανίων, το νομό Ρεθύμνης, το νομό Ηρακλείου και καταλήγουν στο νομό Λασιθίου. Έχει γίνει μία έρευνα σε σκοπούς παλιούς ξεχασμένους για τους οποίους μπορεί και να μην έχουμε πάρα πολλές πηγές, όμως έχουν περάσει από γενιά σε γενιές πολλά ακούσματα και είναι πολύ σημαντικό ότι αυτά επιτέλους καταγράφονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τις επόμενες γενιές και ενδεχομένως και με σκοπό εκπαιδευτικό».
Γιάννης και Ηλίας Κάκανος