Πέμπτη , 20 Ιούνιος 2024

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας

DSC09701wtmk

Προεξάρχοντος του πανιερώτατου μητροπολίτου Θερμοπυλών κ. Ιωάννη συλλειτουργώντας με τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο τελέσθηκε πανηγυρικά χθες το πρωί στο ιστορικό μοναστήρι της Μονής Γωνιάς Κολυμπαρίου  η Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας με λιτάνευση εικόνων κατά το βυζαντινό τυπικό. Το «παρών» έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές μ’ εκατοντάδες άλλους προσκυνητές.

Για την σημασία της ημέρας αναφέρθηκε ο μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Τιμώντας σήμερον των ιερών και πανσεβάσμιων εικόνων μεταφέροντας μας στον 8ο αιώνα σε μια διαμάχη που υπήρξε την εποχή εκείνη και όπου η Εκκλησία διατράνωσε την ευσέβεια και την ευλάβεια του λαού του Θεού στις σεπτές εικόνες θέλοντας έτσι να διασφαλίσει την οντότητα και την αποστολικότητα και την οικουμενικότητά της κι έτσι σήμερα έχουμε τη μεγάλη αυτή χαρά ενθυμούμεθα το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός μέ3σα από το οποίο η Εκκλησία του Χριστού ομολογεί και αναγνωρίζει την τιμή και τον σεβασμό στις ιερές εικόνες καθώς όπως λέγουν οι πατέρες της εκκλησίας η τιμή της εικόνας αναφέρεται στο πρωτότυπο».  Ο ίδιος συνεχίζοντας τόνισε: «Σήμερα έχουμε τη μεγάλη επίσης χαρά να προεξάρχει της σημερινής συνάξεως ο πανιερώτατος μητροπολίτης Θερμοπυλών  κ. Ιωάννης προσκεκλημένος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης ο οποίος βρίσκεται ανάμεσά μας στο διήμερο αυτό ως κεντρικός ομιλητής στην εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και επίσης ως ομιλητής στον κατανυχτικό εσπερινό που θα τελεστεί το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό στην Κίσαμο».  

Με συγκινητικά λόγια και ευχαριστίες προς τον μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο άρχισε την ομιλία του ο φιλοξενούμενος μητροπολίτης κ. Ιωάννης (Σακελλαρίου) επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό  το νόημα της ημέρας εις τον ευσεβή λαό που ήρθε να εκκλησιαστεί και να πάρει τα μηνύματά του σε αυτή τη μεγάλη μέρα και είμαι πραγματικά χαρούμενος και επήστη ότι έτσι νιώθουμε την ευρύτητα, την οικουμενικότητα της Εκκλησίας. Και ακριβώς στα σημερινά κείμενα που διαβάσαμε από τη Καινή Διαθήκη, το Αποστολικό και το Ευαγγελικό μάς φέρουν σε αυτό το κλίμα της οικουμενικότητας και παγκοσμιότητας της Εκκλησίας μας γιατί η μάχη εκείνη η οποία έγινε με πνευματικά βέβαια μέσα ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια και να αναστηλωθούν οι εικόνες γιατί κάποιοι είχαν  πράγματι παραβιάσει τους κανόνες και τις αρχές της Εκκλησίας και επήλθε έτσι η απόλυτος ειρήνη…».     

Ακολούθησε η λιτάνευση των αγίων εικόνων πέριξ της Ιεράς Μονής και στη συνέχεια στον χώρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης έγιναν τα εγκαίνια φωτογραφιών του παραρτήματος Χανίων της Ελληνικής  Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης  με θέμα “Τέχνη και Κρίση” για ν’ ακολουθήσει στην αίθουσα ομιλιών καλωσόρισμα και χαιρετισμός από το Γενικό διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κ. Κωνσταντίνο Ζορμπά καθώς επίσης η ομιλία του μητροπολίτη κ. Ιωάννη, ο οποίος, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Τα τελευταία χρόνια κυρίως μετά την πτώση του πρακτικού σοσιαλισμού στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ η λέξη και η έννοια Ορθοδοξία έχουν γίνει πολύ  θα λέγαμε της μόδας. Η ελεύθερη πλέον επικοινωνία χωρίς πολιτικούς φραγμούς και διαφορές στις κοινωνικές αντιλήψεις με τα κράτη αυτά μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει και κάποιος ισχυρός δεσμός, η Ορθοδοξία διότι τα βαλκανικά τουλάχιστον έθνη είναι Ορθόδοξα, βέβαια αυτό πέρασε στις συνειδήσεις  των ευρύτερων στρωμάτων του λαού και των πολιτικών μας ενώ τόσο η ηγεσία της Εκκλησίας όσο και το μέρος εκείνο του λαού που ενεργά μετέχει στη ζωή της Εκκλησίας το είχε συνειδητοποιήσει προ πολλού και οι γέφυρες έστω και όχι πολύ ευκολοδιάβατες υπήρχαν. Στη μονή Πεντέλης ιδρύθηκε το διορθόδοξο Κέντρο για να διευκολύνει τα στελέχη των Ορθοδόξων Εκκλησιών του ανατολικού μπλοκ να έχουν κάποιο σπίτι, κάποια πρόσβαση στο δυτικό κόσμο. Μια ακόμα επισήμανση μετά την ένταξη και άλλων Ορθοδόξων χωρών εκτός της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ιστορία και η επιρροή της Ορθόδοξης κουλτούρας προκαλούν ένα πρωτοφανές ενδιαφέρον στους υπόλοιπους λαούς της κεντρικής και βόρειας κυρίως Ευρώπης. Έτσι, έχουμε σιγά, σιγά μια διείσδυση της Ορθοδοξίας στις κοινωνίες τους. Τα τελευταία χρόνια κάποια Ορθόδοξα μοναστήρια ιδρύθηκαν στην κεντρική Ευρώπη, στη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σε πολλά πανεπιστήμια στις βόρειες χώρες ακόμα και στη νότια Αφρική ιδρύονται έδρες Ορθοδόξου ιδεολογίας…».  

???????????????????????????????

 ???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Από τη Θεία Λειτουργία και την λιτανεία των εικόνων πέριξ της Ιερής Μονής Γωνιάς 

DSC09758wtmk

DSC09768wtmk

DSC09739wtmk

DSC09740wtmk

DSC09757wtmk

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Από τα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας στην Ο.Α.Κ. τον χαιρετισμό του Γενικού διευθυντού κ. Κωνσταντίνου Ζορμπά και την ομιλία του μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com