Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η «Ημέρα της Αστυνομίας» και ο Άγιος Αρτέμιος προστάτης του Σώματος (Και βίντεο)

i-taftotita-gia-tin-efimerida-ke-se-aftokolita

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στα Χανιά από τη Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης η «Ημέρα της Αστυνομίας» που καθιερώθηκε να εορτάζεται παράλληλα με την εορτή του προστάτη της Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου. Στη Μητρόπολη Χανίων προεξήρχε της δοξολογίας ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.

Το «παρών» έδωσαν Στρατιωτικές Αρχές και λοιπά Σώματα Ασφαλείας, με αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και αρκετό κόσμο, ενώ πολιτική εκπροσώπηση υπήρξε μόνο από τον πρώην βουλευτή Χανίων κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη.   

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΕΛ.ΑΣ.

Την ημερήσια διαταγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα, διάβασε ο υπαστυνόμος Α’ Εμμανουήλ Φιαγκουσάκης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σε μια περίοδο αναμφίβολα κρίσιμη· σε μια περίοδο που οι συνέπειες της βαθειάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης θέτουν σε δοκιμασία την αντοχή και την ανοχή των πολιτών σε μια κοινωνία που προσπαθεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να ανασυντάξει τις δυνάμεις της· σε μια περίοδο γενικότερης διεθνούς αναστάτωσης και έντασης με τις μεταναστευτικές- προσφυγικές ροές να αναζητούν διεξόδους μέσω της χώρας μας, η διαφύλαξη της ομαλότητας, της ευνομίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας και προστασίας όλων των πολιτών, έχουν αναχθεί σε πρωταρχικό και καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον και την προοπτική της ίδιας της χώρας και της κοινωνίας.

Η Ελληνική Αστυνομία, έχει μέχρι σήμερα ανταποκριθεί και είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στο ρόλο και στην αποστολή της. Κι εμείς, ως ενεργά μέλη του Αστυνομικού Οργανισμού, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε διαρκώς με τις πράξεις, τη συμπεριφορά και το έργο μας τα στοιχεία εκείνα που αποτέλεσαν την αιτιολογική βάση για την αναγνώριση της προσφοράς του Σώματος και την καταξίωσή του στη συνείδηση της κοινωνίας και των πολιτών.

Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της ιστορικής διαδρομής της πατρίδας μας, η Ελληνική Αστυνομία θα εξακολουθήσει να πράττει το χρέος της, όπως ακριβώς επιτάσσει ο ρόλος της ως εγγυητής της ευνομίας και της ασφάλειας των πολιτών στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης, δημοκρατικής χώρας».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγινε αιμοδοσία ένστολων για την τράπεζα αίματος του Σώματο σε όλη τη χώρα, ενώ στα Χανιά πραγματοποιήθηκε από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας όλης της Κρήτης το μεσημέρι της Τετάρτης «επίδειξη σκοποβολής» στον Αθλητικό Σκοπευτικό Σύλλογο Χανίων σε αγροτική ορεινή περιοχή στον Σκινέ του Δήμου Πλατανιά για ν’ ακολουθήσει  το βράδυ στην αμφιθεατρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων ένα πλούσιο πρόγραμμα κοινωνικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα το οποίο περιλάμβανε:

Χαιρετισμό – καλωσόρισμα από τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης υποστράτηγο κ. Ανδρέα Δασκαλάκη. Παρουσίαση βιογραφίας του μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου από τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου π. Γεώργιο Περάκη. Παρουσίαση του έργου και του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας από τους αστυνομικούς Εμμανουήλ Φιαγκουσάκη, υπαστυνόμο Α’, Αντώνιο Σινιοράκη, αστυφύλακα, Εμμανουήλ Μπραουδάκη, υπαστυνόμο Β’,  Σοφία Λογαρίδου, υπαστυνόμο Α’ και Γρηγόριο Μαυριδάκη, αστυνόμο Β’.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η αστυνόμος Α’ του γραφείου Τύπου της ΓΕ.Π.Α.Δ. Κρήτης κα Ελένη Παπαθανασίου, η οποία, επεσήμανε: «H Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  σας υποδέχεται και σας καλωσορίζει στην αποψινή εκδήλωση η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού της θεσπισμένης από την πολιτεία “Ημέρας της Αστυνομίας”, σε ένδειξη τιμής και μνήμης στο έργο και το βίο του προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Άγιο Αρτέμιο», εκφράζοντας στη συνέχεια ευχαριστίες στην Περιφερειακή Ενότητα  και το Πνευματικό Κέντρο «που συνέβαλλαν τα μέγιστα με το προσωπικό τους και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διέθεσαν…».

Στον χαιρετισμό του ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης υποστράτηγος κ. Ανδρέας Δασκαλάκης, τόνισε: « Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες Αστυνομικοί τιμούμε με θρησκευτική κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα την μνήμη του προστάτη Αγίου μας. Η Ελληνική Πολιτεία όρισε τούτη την ημέρα να τιμήσει το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας ανάγοντας την προσφορά και την ανιδιοτέλεια του αστυνομικού λειτουργήματος στην γενναία στάση ζωής του Αγίου. Μας υπενθυμίζει το ύψος της αγιότητας, της αστείρευτης αγάπης, της ταπεινοφροσύνης και της καρτερίας που συγκλονίζουν και μας δίνουν το ηθικό παράδειγμα να στεκόμαστε και να τελούμε με αξιοσύνη δίπλα στον συνάνθρωπό μας».

Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε ότι « το προσωπικό όλων των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, τιμά την μνήμη του προστάτη του, Αγίου Αρτεμίου, ανανεώνει και επαναβεβαιώνει εσωτερικά, υπεύθυνα και συνειδητά, τη σταθερή και ξεκάθαρη βούλησή του να συνεχίσει τον αγώνα του με πίστη και προσήλωση στην αλήθεια και στη δικαιοσύνη μ’ επαγγελματισμό στην προσπάθεια του και στο έργο του».

Βιογραφία Αγίου Αρτεμίου 

Ο πατέρας Γεώργιος Περάκης αναφερόμενος στον βίο του Αγίου Αρτεμίου, σημείωσε: «Πολλοί Άγιοι της Εκκλησίας μας κατείχαν υψηλά αξιώματα στις κρατικές υπηρεσίες των χωρών τους. Στα πρωτοβυζαντινά χρόνια πολλοί Άγιοι ήταν ανώτατοι κρατικοί και Στρατιωτικοί Λειτουργοί. Ένας από αυτούς είναι και ο Μεγαλομάρτυρας  Άγιος Αρτέμιος. Καταγόταν από την Αντιόχεια και γεννήθηκε το 310 μ.Χ. από αριστοκρατική οικογένεια και έτυχε μεγάλης μόρφωσης. Παράλληλα οι πιστοί Χριστιανοί γονείς φρόντισαν να τον μεγαλώσουν με πίστη και ευσέβεια στο Χριστό τον αληθινό Θεό. Χάρις στα πλούσια φυσικά και πνευματικά του προσόντα αναδείχτηκε μια σπουδαία προσωπικότητα φτάνοντας η φήμη του στα Αυτοκρατορικά Ανάκτορα.  Ο Μ. Κωνσταντίνος τον εκτίμησε και τον αναγόρευσε Δούκα και Αυγουστάλιο της Δεύτερης μεγάλης πόλης του Βυζαντινού κράτους την Αλεξάνδρεια, δηλαδή ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή της Αιγύπτου και πάσης Αφρικής».

Ακολούθησε απονομή βραβείων στους προέδρους των Συνδέσμων Αποστράτων Αστυνομικών του Σώματος για τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκε επίσης ο εθελοντικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με παραλαβή του βραβείου από τους εκπροσώπους του, την κα Μαίρη Χελιουδάκη και τον κ. Γρηγόριο Μαρινάκη, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός που απέστειλε ο πρόεδρος του κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. 

Η εκδήλωση έκλεισε με ψυχαγωγία από τη στρατιωτική μουσική της V Μεραρχίας Κρητών υπό τη διεύθυνση του Ταγματάρχη (ΜΣ)  κ. Νικολάου Λαφάτα. Για την ιστορία της στρατιωτικής μουσικής αναφέρθηκε η συντονίστρια της εκδήλωσης αστυνόμος Α’ κα Ελένη Παπαθανασίου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: « Η στρατιωτική μουσική ξεκίνησε ως μουσική της Κρητικής Χωροφυλακής με έδρα τα Χανιά το έτος 1901. Στα χρόνια που ακολούθησαν τα μέλη της έλαβαν μέρος σε αγώνες και επιχειρήσεις στη Σμύρνη της Μ. Ασίας το 1920 και λίγα χρόνια αργότερα, το 1940, η στρατιωτική μουσική ακολούθησε τη V Μεραρχία Κρήτης στον πόλεμο στην ελληνοαλβανική μεθόριο…».   

 Κάμερα – Ρεπορτάζ: Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

 

eparxiakofos0062

Από την «επίδειξη σκοποβολής» Περισσότερα στον σύνδεσμο: 

https://eparxiakofos.gr/imera-tis-astinomias-i-elliniki-astinomia-giortazi-ton-prostati-agio-artemio-ke-vinteo/   

 

eparxiakofos0069

eparxiakofos0104eparxiakofos0070

eparxiakofos0071 eparxiakofos0072 eparxiakofos0073 eparxiakofos0074 eparxiakofos0075 eparxiakofos0076 eparxiakofos0077

eparxiakofos0078

eparxiakofos00791wtmk

eparxiakofos0083

eparxiakofos0084

eparxiakofos0085 

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο

 eparxiakofos0087

eparxiakofos0003

eparxiakofos0089

eparxiakofos0090

eparxiakofos0095

eparxiakofos0092

eparxiakofos0093

eparxiakofos0111

eparxiakofos0091

eparxiakofos0097

eparxiakofos0119

eparxiakofos0120

eparxiakofos0099

Από την δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό


eparxiakofos0100

Η αστυνόμος Α’ Ελένη Παπαθανασίου, συντονίστρια της εκδήλωσης με τον υπαστυνόμο Α’ Εμμανουήλ Φιαγκουσάκη, που διάβασε την Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού του Σώματος 

eparxiakofos0101

eparxiakofos0103

Μικρή δεξίωση στο Αστυνομικό Μέγαρο  

56pp_11

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com