Κυριακή , 21 Ιούλιος 2024

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε ο Ιερός Ναός του Αγίου Στεφάνου στον Κουμπέ (Και βίντεο)

« Τιμήθηκε ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Τσιτσιρίδης για την 50χρονη διακονία του»

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε πανηγυρικά στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλεώς μας η μνήμη τοτ Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Αγίου Στεφάνου. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ ανήμερα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού.

Μετά το τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και η εορτάζουσα Ενορία Αγίου Στεφάνου Κουμπέ τίμησαν το πρόσωπο του πρωτοπρεσβυτέρου  της ενορίας Ιωάννου Τσιτσιρίδη για τα 50 χρόνια ιεροσύνης του.  

Για τον βίο του εορταζόμενου Αγίου Στέφανου αναφέρθηκε ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ο οποίος στη συνέχεια πρόσφερε με λόγια αγάπης στον τιμώμενο κληρικό την ευαρέσκεια της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ ο  αρχιμανδρίτης πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Δαμασκηνός Λιονάκης καθώς και ο νέος εφημέριος του Ιερού Ναού Νεκτάριος Βαϊγκούσης, μίλησαν για το αξιόλογο έργο της 50χρονης καρποφόρας διακονίας του τιμώμενου κληρικού Ιωάννη Τσιτσιρίδη. «Συναχθήκαμε για να τιμήσουμε τη συμπλήρωση πεντηκονταετούς πολυκάρπου, καλλικάρπου, ευόρκου και ευδοκίμου διακονίας ενός αγαπητού σε όλους μας εργάτη του Αμπελώνος του Κυρίου, τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Τσιτσιρίδη, ευγενές και ευκλεές τέκνο της λεβεντογέννας περιοχής των Σφακίων», υπογράμμισε ο πρωτοσύγκελος π. Δαμασκηνός Λιονάκης, για να συνεχίσει, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τις θεολογικές του σπουδές, που ξεκίνησαν από την Εκκλησιαστική Σχολή της Κρήτης, τις ολοκλήρωσε με άριστα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην κοιτίδα του Γένους και της Εκκλησίας μας, εκεί όπου φτερουγίζει αιχμάλωτος ο υψιπέτης αετός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Σε ηλικία 25 ετών χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Λάμπης και Σφακίων Ισίδωρο στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου Ρεθύμνης. Από το 1964 μέχρι το 1991 διακονεί τις Ιερές μας Μητροπόλεις, Λάμπης και Σφακίων, Πέτρας και Κυδωνίας και Αποκορώνου και μέχρι το 2000 στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, μέχρι που, σαν περιπλανώμενος Οδυσσέας βρήκε την Ιθάκη του σ’ αυτόν τον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου Χανίων». Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωτοσύγκελος για το έργο του τιμώμενου κληρικού κατέληξε τονίζοντας ότι « βίωσε την Ιεροσύνη και ως Μυστήριο, με πίστη και ευλάβεια, ως κριτήριο, με καθαρότητα και φόβο Θεού, και ως μαρτύριο, με ηρωισμό και αυταπάρνηση!

Και απολαμβάνεις, σήμερα, το δίκαιο έπαινο της Εκκλησίας μας!

Και δέχεσαι το μεγαλύτερο βραβείο, την αγάπη του ποιμνίου σου!

Να σε έχει ο Θεός καλά, σώο, μακροημερεύοντα και υγιή, για να μας διδάσκεις, να μας παραδειγματίζεις και να  μας στηρίζεις στη δύσκολη πορεία μας! ΑΞΙΟΣ!».

Εξ’ ίσου σημαντική και η ομιλία του συνεφημέριου π. Νεκτάριου Βαϊγκούση στο πρόσωπο και την διακονία του πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννη Τσιτσιρίδη για τον οποίο αναφέρθηκε και ως εκπρόσωπος της εκκλησιαστικής διακονίας και όλων των συνεργατών, με αφορμή την τιμητική αναφορά και απόδοση ευαρέσκειας από την Ιερά Μητρόπολη στον επί 50 συναπτά έτη προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου στον Κουμπέ για να καταλήξει επισημαίνοντας τα εξής: «Το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα στην Ενορία ήταν η οργάνωση στα διοικητικά και γενικά η τάξη σε όλους τους τομείς η τέλεια συνεργασία με τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους, ιεροψάλτες και τον αγαπητό νεωκόρο του ναού που όλα αυτά έχουν το αποτέλεσμα της όμορφης εικόνας που έχει σήμερα ενορία».

Με συγκίνηση μίλησε ο τιμώμενος  πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Τσιτσιρίδης για την τιμή που του έγινε από την Ιερά Μητρόπολη ευχαριστώντας τον μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, τον πρωτοσύγκελο κ. Δαμασκηνό, τον συνεφημέριο του, π. Νεκτάριο, τους συνεργάτες  και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της ενορίας. τονίζοντας τα εξής: « Eκείνο που με συγκλονίζει είναι κυρίως ότι αφού εκλήθην να γίνω ιερεύς, πρέπει, οφείλω όπως οφείλει ο κάθε ιερεύς, να ενσαρκώνει το τριπλό αξίωμα του Ιησού Χριστού, δηλαδή, να είναι πρωτίστως λειτουργός, να είναι επίσης διδάσκαλος και αυτά να επιστεγάζονται σαν επιστέγασμα υψηλό το να είναι ποιμένες. Όταν ο Χριστός μας καλεί και μας στέλνει σε μια υπηρεσία  πρέπει πράγματι να φτάνουμε να προσπαθούμε να φτάσουμε σε κείνο το σημείο ώστε να μπορούμε να πούμε κι εμείς αυτό που εκείνος μας είπε…».

Για τον εορταζόμενο ναό που είναι τρίκλιτος και αφιερωμένος στους Αγίους, Στέφανο, Φανούριο και Χαράλαμπο μίλησε στα «Χ.Ν.» ο πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Μπακατσάκης αναφερόμενος στις δυσκολίες που υπήρξαν από την περίοδο που τέθηκε ο θεμέλιος λίθος την 1η Σεπτεμβρίου 1967 από τον μητροπολίτη κυρό Νικηφόρο Συτζανάκη μέχρι να τελειώσει και να γίνει ενοριακός, λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Παράνομα είχαμε ξεκινήσει τις εργασίες με εθελοντική συμμετοχή εργατών και δική μου γύρω στα 300 μεροκάματα, αλλά μας σταμάτησαν το 1970. Δύο χρόνια αργότερα, με οικοδομική άδεια, συνεχίσαμε τις εργασίες  του ναού ο οποίος ως κτήριο ολοκληρώθηκε το 1977 για να γίνουν  τα εγκαίνια το 1986 από τον νυν αρχιεπίσκοπο Κρήτης και τότε μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Ειρηναίο».

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την πανηγυρική θεία Λειτουργία, την απονομή ευαρέσκειας της Ιεράς Μητρόπολης, τον Σταυρό που δώρισε η ενορία στον τιμώμενο κληρικό, τα παιδιά της ενορίας που του προσφέρουν μια ανθοδέσμη και το εικόνισμα του Αγίου Στεφάνου που δώρισε ο π. Ιωάννης Τσιτσιρίδης στον μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό. Στο τέλος προσφέρθηκε κέρασμα με γλυκά ενώ παρατέθηκε πλουσιοπάροχο πανηγυρικό γεύμα σε όλους τους προσκυνητές στην ενοριακή αίθουσα.

???????????????????????????????

image0013

image0028

 image0038image0015

???????????????????????????????

image0039

image0029

???????????????????????????????

image0043

image0042

image0036

image0010

image0011

image0005

image0007

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com