Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, όπως αρμόζει στην ιστορία και την παράδοσή της, η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης γιόρτασε χθες τον προστάτη της Άγιο Ματθαίο. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ματθαίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου με συλλειτουργούς τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και άλλους κληρικούς. Στο ψαλτήρι απέδιδαν ύμνους ο καλλικέλαδος καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Κωνσταντίνος Στεφανάκης περιστοιχισμένος από μαθητές του.
Για τη σημασία της εορτής του Αγίου Ματθαίου, προστάτη της Σχολής, η οποία έχει ανακηρυχθεί ως Πατριαρχική, αναφέρθηκε στο κήρυγμά τους ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός και ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ενώ μίλησαν στα «Χ.Ν.» ο διευθυντής, κ. Θωμάς Παναγιώτου, ο πρώην και ο νυν διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κ. Αλέξανδρος Παπαδερός και Κωνσταντίνος Ζορμπάς, οι καθηγητές θεολογίας κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης και Γεώργιος Παπαντζανάκης, ο Άρχων Νομοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Σπύρος Λιονάκης και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαδοκωνσταντάκης.
Ο κ. Θωμάς Παναγιώτου σχολάρχης της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής τόνισε μεταξύ άλλων, ότι, «σήμερα, γιορτή του Αγίου Ματθαίου προστάτη της Σχολής μας γιορτάζουμε και βρίσκονται όλοι οι μαθητές με τους γονείς και συγγενείς τους μαζί με παλιούς απόφοιτους που συναντιούνται εδώ με τους καθηγητές τους ως μια καλή ευκαιρία να μιλήσουν για τα περασμένα όμορφα χρόνια που έζησαν. Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία έγινε η λιτανεία και το καθιερωμένο μνημόσυνο στον κτήτορα της Σχολής μακαριστό μητροπολίτη Νικηφόρο Συντζανάκη. Οι μαθητές μας φέτος ανέρχονται γύρω στους 80 μεταξύ των οποίων είναι και 6 μαθήτριες».
Ο κ. Αλέξανδρος Παπαδερός επεσήμανε ότι «όταν το 1945 τον Δεκέμβριο πήγαμε παιδιά από όλη την Κρήτη για να εισαχθούμε στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης που επαναλειτούργησε τότε για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο και εισαχθήκαμε 45. Αρχίσαμε τα μαθήματα τον Ιανουάριο του 1946 στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε η Σχολή στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος και σήμερα είμαστε εδώ και παρακολουθούμε την εξέλιξη της, η οποία απέκτησε έναν καινούργιο τίτλο, είναι Πατριαρχική πλέον Σχολή…».
Ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς τόνισε: «Βρίσκομαι σε έναν παλιό γνώριμο χώρο, έχω προσφέρει τη διακονία μου ως καθηγητής και χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ και χαιρόμαστε ακόμα πιο πολύ διότι τώρα και με τη νέα ταυτότητα της Σχολής με την αναφορά στο οικουμενικό μας Πατριαρχείο δίδεται μεγαλύτερη εμβέλεια και προβολή του έργου διότι είναι η εικόνα της Εκκλησίας της Κρήτης μέσα στην κοινωνία».
Ο κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης γνωστοποίησε ότι « κι εγώ είμαι ένας απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης του 1961 στην Αγία Τριάδα. Είμαι καθηγητής Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία έχω διδάξει και στη Βιέννη και σε άλλες Σχολές της Ευρώπης, είμαι και άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μέγας Πρωτονοτάριος και τώρα με την ευκαιρία που ονομάσθηκε η Σχολή Πατριαρχική, καλό είναι να μαθαίνουμε και τι κάνει ο πατριάρχης μας με άμεση επικοινωνία και πληροφόρηση. Πρόσφατα ήταν στην Αυστρία για τα 50 χρόνια ενός Οικουμενικού Ιδρύματος που ασχολείται για την προώθηση και βελτίωση των σχέσεων της Καθολικής με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Δώρισε η Καθολική Εκκλησία σε μια πόλη της Αυστρίας μια Εκκλησία ολόκληρη για τις ανάγκες της μητροπόλεως μας και των ορθόδοξων χριστιανών την οποία παρέλαβε επίσημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Επίσης, ένας άλλος Καθολικός Επίσκοπος της Αυστρίας παρεχώρησε στην μητρόπολη τη δική μας μια τεράστια έκταση πάνω από 70 στρέμματα για να κτιστεί στην Αυστρία το πρώτο Ορθόδοξο μοναστήρι. Σοβαρά γεγονότα, πράξεις οικουμενικής σημασίας και προωθήσεως των σχέσεων μας με όλους τους χριστιανούς της Ευρώπης…».
Με δήλωση του επίσης ο Άρχων Νομοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Σπύρος Λιονάκης επεσήμανε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι στον χώρο αυτό της Εκκλησιαστικής Σχολής που ανέκαθεν εδώ και έναν αιώνα αποτελεί το φυτώριο της Τοπικής Εκκλησίας και όχι μόνο. Απόφοιτοι της Εκκλησιαστικής Σχολής έχουν ανέλθει και έχουν καταλάβει ύπατα εκκλησιαστικά και πολιτειακά αξιώματα. Σαν ένας καταγόμενος από το Ακρωτήρι που έχω ζήσει στις αυλές της Σχολής αισθάνομαι συγκίνηση κι εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους».
Με πολύ συγκίνηση αναφέρθηκε στα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή ο πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαδοκωνσταντάκης τονίζοντας ότι « είμαι από τους παλιούς μαθητές της Σχολής το 1946 και νιώθω στα γεράματα ιδιαιτέρα συγκίνηση που μου δίνεται η ευκαιρία να έρθω να λειτουργήσω μαζί με τον σεβασμιότατο άγιο Κρήτης που υπήρξαμε συμμαθητές…».
Τέλος ο κ. Γεώργιος Παπαντζανάκης διδάκτωρ Θεολογίας είπε: «Υπήρξα παλιός μαθητής της Εκκλησιαστικής Σχολής της Αγίας Τριάδας και σήμερα αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση διότι ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος ήταν συμμαθητής μας και με την ομιλία του με το βάθος αυτό της αληθινής ζωής, μας έδωσε την ενότητα την οποία η ορθοδοξία διακηρύττει και την ζει στην παράδοσή της».
Στιγμιότυπα από την πανηγυρική θεία λειτουργία και τη λιτανεία καθώς επίσης και το μνημόσυνο που τελέστηκε στον τάφο του αείμνηστου μητροπολίτη Νικηφόρου Συντζανάκη
Από αριστερά ο κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, ο κ. Αλέξανδρος Παπαδερός, ο κ. Σπύρος Λιονάκης και ο διευθυντής της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής κ. Θωμάς Παναγιώτου
Από αριστερά ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο π. Εμμανουήλ Παπακωνσταντάκης και ο Γεώργιος Παπαντζανάκης
Ο καθηγητής της Σχολής κ. Μιχαήλ Γαλανάκης με τον κουμπάρο του π. Αντώνιο Μουντιάμπα που διακονεί Ουγκάντα η οποία έχει πολιούχο της τον Άγιο Ματθαίο
Η Σχολή κάθε χρόνο στο μεγάλο αυτό πανηγύρι προσφέρει κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους και παραθέτει πλουσιοπάροχο γεύμα