Πέμπτη , 19 Σεπτέμβριος 2024

Εσπερινός στο Μονύδριο της Υπαπαντής στο σπήλαιο της Αρκουδιώτισσας

Με αρκετούς προσκυνητές τελέστηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο εσπερινός στο Ιερό Μονύδριο της Υπαπαντής του Χριστού στο σπήλαιο της Αρκουδιώτισσας στην περιοχή του Γουβερνέτου. 

Για την ιστορία του σπηλαίου πληροφορηθήκαμε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευμενείας και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου κ. Ειρηναίο ότι “ σήμερα νωρίς το απόγευμα τελέστηκε ο εσπερινός από πατέρες της Ιεράς Μονής και Ιερείς της περιοχής, ενώ αργότερα κατά τις 9 θα τελεστεί η αγρυπνία στο αρχαίο μονύδριο της Υπαπαντής του Χριστού στο σπήλαιο της Αρκουδιώτισσας όπως ονομάζεται από τους ντόπιους. Το σπήλαιο αυτό υπήρξε ακόμα από τους αρχαίους π.Χ. ναούς της Αρτέμιδος, ευρήματα  από το σπήλαιο βρίσκονται και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων όπου κάποια από αυτά είχε βρει ο κ. Αντώνης Πλυμάκης, αλλά και από τις παράνομες ανασκαφές που έκαναν οι γερμανοί κατακτητές στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, τα ευρήματα του οποίου σπηλαίου από τον αρχαίο ναό της Αρτέμιδος βρίσκονται στη Γερμανία. Εμείς πρόκειται να εκπονήσουμε μελέτη κι έχει γίνει αποτύπωση της περιοχής αυτής ούτως ώστε να λειτουργήσει ξανά αυτό το αρχαίο Μονύδριο” κατέληξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ειρηναίος.  

Σύμφωνα με την παράδοση το σπήλαιο αυτό πήρε το όνομα του από έναν σταλαγμίτη, που μοιάζει με αρκούδα σκυμμένη έτοιμη να πιει νερό από τη μικρή λιμνούλα που είχε δημιουργηθεί εκεί.   

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα καθ οδόν για την Ιερά Μονή και το σπήλαιο της Αρκουδιώτισσας.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

1. Στο μέρος αυτό λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν το μοναστήρι Γουβερνέτου οι Τούρκοι κατακτητές της Κρήτης (1645 -1898), που διαδέχτηκαν τους Ενετούς Σταυροφόρους (1211 – 1645) σφαγίασαν στις 16 Ιουνίου 1821 επτά από τος μοναχούς της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου, κατά τη γενική σφαγή του χριστιανικού πληθυσμού της Κρήτης.  

2, 3 και 4. Βαδίζοντας στον εξωτερικό χώρο του προαυλίου της ιστορικής Μονής Γουβερνέτου συναντήσαμε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευμενείας και  Ηγούμενο κ. Ειρηναίο που μας πληροφόρησε για το ιστορικό της περιοχής. 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com