Κυριακή , 26 Μάϊος 2024

Εορτάστηκε πανηγυρικά το εξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου στο Βόθωνα Ακρωτηρίου Χανίων (Και βίντεο)

 

Αρκετοί και φέτος οι προσκυνητές που τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή του Αγίου Αντωνίου στο μικρό εξωκλήσι του μέσα σ’ ένα παλιό εγκαταλελειμμένο κτηριακό συγκρότημα με πολλές καταστροφές βορειοανατολικά μιας πλαγιάς του εύφορου λεκανοπεδίου του Βόθωνα Ακρωτηρίου κοντά στα Κουνουπιδιανά. Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσαν από κοινού δύο εφημέριοι Ενοριών του Ακρωτηρίου ενώ στο αναλόγιο απέδιδαν ύμνους λαϊκοί ιεροψάλτες.

«Ο Βόθωνας μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μεγάλος οικισμός εξαιτίας της γονιμότητάς του με το άφθονο νερό που υπήρχε στο υπέδαφός του και τραβούσαμε από τα πηγάδια» μας είπε μια παρέα ηλικιωμένων ανθρώπων κατοίκων της περιοχής για να επισημάνει ακόμα ότι  « σε όλο το Ακρωτήρι μόνο δύο περιοχές έχουν νερό, η μια είναι του Βόθωνα και η άλλη της Περβολίτσας. Ακόμα η πρώτη εκκλησιά του Ακρωτηρίου είναι εδώ και παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση εξαιτίας της μέριμνας που δείχνει η Αρχαιολογία. Είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Υπάρχουν άλλες δύο παλιές εκκλησίες, η μια της Παναγίας που γιορτάζει του Ευαγγελισμού και η άλλη του Αγίου Αντωνίου που ήταν πολύ παλιά μοναστήρι, αλλά τα κελιά που υπάρχουν είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Κάτι πρέπει να γίνει γιατί θα γκρεμιστούν και είναι κρίμα. Ο κάμπος αυτός σε μεγάλες κακοκαιρίες μετατρέπεται σε λίμνη και γι’ αυτό τα γκρεμισμένα σπίτια του οικισμού ήταν στις πλαγιές του λεκανοπεδίου κτισμένα. Οι δυσκολίες εκείνης της εποχής, προφανώς, υποχρέωσαν τους κατοίκους του οικισμού να διασκορπιστούν σε άλλες περιοχές. Άλλοι πήγαν και έκτισαν στα Κουνουπιδιανά και άλλοι στον Αργουλιδέ, ενώ ορισμένοι άλλοι, όπως έχουμε ακούσει από πιο παλιούς  συγχωριανούς, πήγαν σε άλλα χωριά του Ακρωτηρίου».

image0162

image0160

image0158

image0164

image0165

image0179

image0184

image0186

image0188

image0167

image0191

image0194

image0195

image0197

image0198

image0201

image0204

Στιγμιότυπα από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, το παραδοσιακό κέρασμα που ακολούθησε, ενώ το πανηγύρι συνεχίστηκε με προσφορά βραστού κρέατος από την περιοχή με νόστιμο πιλάφι και άλλα εδέσματα.

image0173

image0215

image0176

image0203

image0217

Όψεις από το παλιό κτήριο που είναι έτοιμο να γκρεμιστεί και το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτό από την κοιλάδα στην πλαγιά. 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com