Ανακοίνωση

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες του 5ου Γυμνασίου Χανίων με ανταλλαγή φιλοξενίας μαθητών

 

Πρόγραμμα ανταλλαγής φιλοξενίας μαθητών μεταξύ του 5ου Γυμνασίου Χανίων και του Johannes-Turmair-Gymnasium του Straubing της Γερμανίας, πραγματοποιείται και φέτος στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο σχολείων μέσω της ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα από την πλατφόρμα αυτή  δίδεται σε όσους εκπαιδευτικούς θέλουν η δυνατότητα συνεργασίας με συναδέλφους τους από άλλα κράτη της Ευρώπης, όπως έπραξε για το 5ο Γυμνάσιο Χανίων η καθηγήτρια Γερμανικών κα Μαρία Αικατερίνη Τσουρουνάκη, την οποία συναντήσαμε για να μας πει, μεταξύ άλλων, τα εξής:  

«Θεώρησα χρέος μου να συμμετέχω στην διαδικασία ανταλλαγής φιλοξενίας μαθητών και άρχισα να επεξεργάζομαι τα δεδομένα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απώτερο στόχο  να φέρω σε πέρας με επιτυχία μια τέτοια πρωτοβουλία η οποία για την πατρίδα μας αποτελεί καινοτομία. Ήρθα σε επαφή με την συνάδελφο κα Christine Geier, καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών στο Johannes-Turmair-Gymnasium του Straubing και ξεκίνησε ένα έργο e-Twinning με το όνομα “Δείξε μου τον κόσμο σου”.

Μαθητές και μαθήτριες από το Johannes-Turmair-Gymnasium με μάθημα επιλογής τα ελληνικά συνεργάζονται επάνω σε κοινές θεματικές ενότητες και ανταλλάσουν απόψεις με μαθητές και μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου Χανίων με μάθημα επιλογής τη γερμανική γλώσσα. Οι εργασίες που ανταλλάσουν είναι γραπτές, καλλιτεχνικές, φωτογραφίες, βίντεο, skype, κτλ.»

Η ίδια συνεχίζοντας τόνισε ότι «από την πρώτη κιόλας χρονιά η συνεργασία λειτούργησε τόσο άψογα, ώστε δεν άργησε να ακολουθήσει πρόσκληση για προσωπική γνωριμία. Η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Χανίων, κα Μαρία Ρουμπίνη Πιμπλή, που ήταν ενήμερη και σύμφωνη για την δράση αυτή αποφάσισε να καλέσει τα παιδιά του e-Twinning στα Χανιά και επίσης οι γονείς των δικών μας μαθητών άνοιξαν για αυτά τα σπίτια τους και τις καρδιές τους.

Τον Απρίλιο του 2013 επισκέφτηκαν μαθητές από το Straubing τα Χανιά και τον Οκτώβριο του 2013 ακολούθησε η επίσκεψη των δικών μας μαθητών στο Straubing. Και οι δύο αυτές ανταλλαγές στέφθηκαν με επιτυχία και τα παιδιά αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες για τη ζωή τους και απέκτησαν φίλους.

Φέτος από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η τρίτη επίσκεψη από 14 “Γερμανάκια” και την καθηγήτριά τους  κα Christine Geier. Η ανταλλαγή  αυτή στηρίζεται αποκλειστικά στη φιλοξενία των οικογενειών και στις δύο χώρες, έτσι ώστε να  δοθεί  στους μαθητές η ευκαιρία να γνωρίσουν και στην πραγματικότητα τον κόσμο του άλλου, όπως προαναγγέλλει και ο τίτλος του έργου e-Twinning.  Είναι, πλέον, η τρίτη χρονιά που υλοποιείται  αυτό το πρόγραμμα για το οποίο πιστεύουμε πια σε μια σταθερή συνεργασία.  Όπως και στο παρελθόν, τα παιδιά θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν τις ομοιότητες που τους ενώνουν και να διδαχθούν από τις διαφορές τους.

Το γεγονός, ότι οι μαθητές του προγράμματος έχουν επιλέξει να μάθουν ο ένας την γλώσσα του άλλου αποτελεί ιδανική αφετηρία της συνεργασίας. Από την ανταλλαγή απόψεων μέσω του e-Twinning καθώς και από την ευκαιρία της προσωπικής γνωριμίας αντιλαμβάνονται έμπρακτα τη σημασία της πολυγλωσσίας σε μια Ενωμένη Ευρώπη. Πέρα από την χρήση των γερμανικών, των ελληνικών καθώς και των αγγλικών, η συνεργασία αυτή δίνει στους Έλληνες μαθητές ερεθίσματα για το μάθημα των γερμανικών και για τους Γερμανούς την ευκαιρία να διαπιστώσουν τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας (Αρχαία – Νέα Ελληνικά) και του ελληνικού πολιτισμού», κατέληξε η κα Μαρία Αικατερίνη Τσουρουνάκη εκφράζοντας την  αισιοδοξία ότι θα μιμηθούν και άλλα σχολεία αυτή την δραστηριότητα.

Με δήλωσή της επίσης στα «Χ.Ν.» και το «Επαρχιακό φως» η διευθύντρια του Γυμνασίου κα Μαρία Ρουμπίνη Πιμπλή ανέφερε τα εξής: «Η γλώσσα και ο πολιτισμός του άλλου αποτελούν για τους μαθητές το επίσημο αντικείμενο της συνεργασίας. Όμως σε εποχές, που από πολιτικοοικονομικές συγκυρίες ανυψώνονται εκ νέου μέτωπα μεταξύ των δύο κρατών και των κατοίκων τους, για τις συναδέλφους καθηγήτριες κυρίες Tσουρουνάκη και Geier, αξίζουν συγχαρητήρια καθόσον πρωταρχική σημασία είχε η αποδόμηση προκαταλήψεων και η εστίαση στα κοινά που μοιράζονται οι νέοι», για να συνεχίσει τονίζοντας ότι «από τα Χανιά συμμετέχουν την τρέχουσα σχολική χρονιά 28 μαθητές που φοιτούν στη Β΄ και Γ΄ τάξη του Γυμνασίου και από τη Γερμανία 14 μαθητές ηλικίας 12 με 14 χρονών.

Για την εβδομάδα ανταλλαγής φιλοξενίας η καθηγήτρια κα Τσουρουνάκη, σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου μας, διαμόρφωσαν ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα με σκοπό τα παιδιά να γνωρίσουν πολλές πλευρές του τόπου μας και του πολιτισμού μας καθώς και να διασκεδάσουν μαζί με τους καινούργιους φίλους τους.

Τα παιδιά διαπιστώνουν κατά τη διαμονή τους πολλές ομοιότητες και αρκετές διαφορές. Μας είπαν: “Μένουμε όλοι σε επαρχιακές πόλεις, φοράμε τα ίδια ρούχα, έχουμε την ίδια εμφάνιση, ακούμε την ίδια μουσική, έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και σε όλους μας αρέσουν οι νέες τεχνολογίες, οι βόλτες, η θάλασσα και ο καλός καιρός. Σαν διαφορές επισήμαναν τα εξής: “Για εμάς κάνει κρύο και γι αυτούς ζέστη, εμείς κοιμόμαστε αργά και αυτοί νωρίς, τρώμε πολύ και μιλάμε δυνατά, τρώνε λίγο και αργά και μιλούν χαμηλόφωνα.” Τόνισαν επίσης ότι μιλάμε διαφορετικές γλώσσες, αλλά ότι αυτό είναι καλό, γιατί αλλιώς δεν θα είχαν την τύχη να συμμετέχουν σε ένα τόσο ενδιαφέρον και εποικοδομητικό πρόγραμμα.

Σε όλη αυτήν την προσπάθεια υπάρχουν όπως πάντα και οι αφανείς ήρωες. Στην περίπτωση αυτή είναι οι οικογένειες που άνοιξαν τα σπίτια τους, χαρίζοντας αγάπη και χαμόγελα στα ξένα παιδιά, κάνοντάς τα να νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Χωρίς την υποστήριξη των γονέων τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Τα παιδιά αισθάνονται άνετα, περνούν όμορφα και δεν θέλουν να φύγουν. Ήδη συζητούν για την επίσκεψη των δικών μας μαθητών στη Γερμανία την άνοιξη του 2015 και ανυπομονούν κι αυτά με τη σειρά τους  να δείξουν στα “Ελληνάκια” το δικό τους κόσμο», επεσήμανε η κα Πιμπλή για να τελειώσει εκφράζοντας τις ευχαριστίες της πρωτίστως στις δύο συναδέρφους πρωτεργάτριες καθηγήτριες της ανταλλαγής φιλοξενίας κα Τσουρουνάκη και κα Geier, στους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου και στις οικογένειες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για τη φιλοξενία των μαθητών από τη Γερμανία.

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από τους μαθητές που ήρθαν από τη Γερμανία σε διάφορες επισκέψεις που έκαναν στα Χανιά, στο φαράγγι του Αγίου Αντωνίου στο Ρέθυμνο, στο Δημαρχείο Χανίων, αλλά και στην εκμάθηση κρητικών χορών καθώς επίσης και μαθητές με μαθήτριες με τις καθηγήτριες κα Τσουρουνάκη, κα Geier και την διευθύντρια κα Πιμπλή στο 5ο Γυμνάσιο της Νέας Χώρας.   

image0221

image0213

image0219

image0225

image0217

image0226

???????????????????????????????

 

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΦΩΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΦΩΣ» WWW.EPARXIAKOFOS.GR

Συνεχίζοντας την προσπάθεια έκδοσης σε συλλεκτική μορφή διαφόρων ρεπορτάζ που έχουν δημοσιευθεί στα «Χανιώτικα νέα», κάνουμε γνωστό ότι το επόμενο τεύχος θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο. Όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρονται να συμπεριλάβουμε το ή τα ρεπορτάζ που τους ενδιαφέρουν ως συλλεκτικά παρακαλούμε να μας ενημερώσουν στο τηλέφωνο 6979457191 ή στο email: [email protected]

Τα προηγούμενα συλλεκτικά μας τεύχη θα τα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eparxiakofos.gr/category/syllektika_teuxi/  

 

29-20141106

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com