Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Εκδήλωση μνήμης από τη θυσία 130 γυναικόπαιδων στον Βαφέ Αποκορώνου

 

Παρουσία αρκετού κόσμου άρχισαν το πρωί του Σαββάτου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 193 χρόνων από τη θυσία των 130 γυναικόπαιδων του Βαφέ στη σπηλιά “Κρυονερίδα”, τον Αύγουστο του 1821, με θεία Λειτουργία στο ερημοκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη αντικριστά από το ιστορικό σπήλαιο για να συνεχιστεί  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από παιδιά του χωριού στο οστεοφυλάκιο στην είσοδο της σπηλιάς. Το «παρών» έδωσε κλιμάκιο του Δήμου Αποκορώνου με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Γρηγόρη Μαρκάκη, τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Αντώνιο Τσαγκαράκη και τον τέως πρόεδρο του Συλλόγου η “Κρυονερίδα” κ. Μανώλη Βαλσαμάκη που παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.  

Επιμνημόσυνη δέηση επίσης τελέστηκε στο Ηρώο του χωριού για τους πεσόντες Βαφιανούς κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους με καταθέσεις στεφάνων. Ακολούθησαν τα εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής και αγιογραφίας της Γαλάτειας Βαγιάκη στο παλιό κατάστημα της Κοινότητας. Η κεντρική ομιλία από τον κ. Κώστα Γύπαρη όπως και μια σύντομη αναφορά από την Βαφιανή συγγραφέα και εκδότρια κα Ευμορφία Μπουντουράκη – Βαγιάκη για την ίδρυση και την προσφορά των ιστορικολαογραφικών Μουσείων στην διατήρηση της παράδοσης και του Λαϊκού Πολιτισμού καθώς και οι χαιρετισμοί από το δήμαρχο Αποκορώνου κ. Γρηγόρη Μαρκάκη, και τον κ. Γιάννη Τερεζάκη πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου  έγιναν στην ταβέρνα του χωριού “Κούρτσα” όπου παρατέθηκε γεύμα σε όλους. “Να σημειωθεί ότι το μοναδικό χωριό της περιφερειακής ενότητας Χανίων που έχει ανακηρυχτεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο λόγω της σημαντικής του ιστορίας ως μετερίζι αγώνων και θυσίας για λευτεριά, αλλά και της παράδοσης καθώς επίσης και της θαυμάσιας ντόπιας αρχιτεκτονικής είναι ο Βαφές», υπογράμμισε ο κ. Γρηγόρης Μαρκάκης, ενώ ο κ. Γιάννης Τερεζάκης επεσήμανε ότι «τέτοια Ιστορικά γεγονότα πρέπει να τιμούνται και να αξιολογούνται ανάλογα σήμερα από εμάς που θέλουμε να κρατήσουμε την ταυτότητά μας και παράλληλα το όραμα και το δίδαγμα αυτών των ανεπανάληπτων ανθρώπων που έκαναν τόσο σπουδαία πράγματα, πράξεις θυσίας και ηρωισμού παγκοσμίως ζηλευτά».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Αποκορώνου, την Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία” και τον Σύλλογο Βαφιανών Αττικής “Κρυονερίδα”.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΥΠΑΡΗ

Ιστορική αναφορά για τα διαδραματιζόμενα στο σπήλαιο έκανε ο κ. Κων/νος Γύπαρης, γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, πρώην αντινομάρχης πολιτισμού και πρώην βουλευτής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής: «Στις αρχές του 1821 όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι Φιλικοί έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, άνεμος εξέγερσης έπνεε απ’ άκρου εις άκρον όλη η Ελλάδα. Ήταν, όμως, εμφανής η έλλειψη ικανού ηγέτη που με το κύρος του, να ήταν αποδεκτός από όλες τις τάξεις των Ελλήνων. Έτσι μετά την άρνηση του Καποδίστρια, οι φιλικοί στράφηκαν στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ο οποίος αποδέχθηκε την αρχηγία, με αποτέλεσμα να κορυφωθεί ο ενθουσιασμός των υποδούλων Ελλήνων για την επικείμενη έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα». Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας ότι «η Λεβεντογέννα Κρήτη δεν μπορούσε να απουσιάσει από το γενικό εθνικό προσκλητήριο και συμμετείχε από άκρου σε άκρου στο γενικό ξεσηκωμό. Έτσι τον Αύγουστο 1821 οι Κρήτες επαναστάτες προσβαλλόμενοι από ισχυρή και πολυάριθμη τουρκική δύναμη στο Βαφέ Αποκορώνου κατέλαβαν τις υπεράνω του χωριού οχυρές θέσεις και αμύνονται σθεναρά στους πολυάριθμους τούρκους, καλυπτόμενοι από την ασφάλεια που τους παρείχαν οι ρίζες των Λευκών Ορέων που αρχίζουν αμέσως μετά και πάνω από το χωριό. Οι 130 άμαχοι κάτοικοι και τα γυναικόπαιδα του χωριού, κατέφυγαν βρίσκοντας καταφύγιο στην σπηλιά Κρυονερίδα που βρίσκεται σε παρακείμενο φαράγγι πλησίον του χωριού», για να επισημάνει στη συνέχεια διάφορες εκδοχές για το θάνατό του με πιο πιθανή την ασφυξία που προκλήθηκε στους άμαχους από φωτιές που άναψαν στην είσοδο της σπηλιάς οι τούρκοι για να καταλήξει τονίζοντας: «Η Κρήτη ήταν και θα είναι πάντα πόθος πολλών κατακτητών εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης του νησιού. Τίποτε όμως και καμία δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει το ότι είναι πατρίδα του Δία, η χώρα του Μίνωα, του Δασκαλογιάννη, η πατρίδα του Βιτσέντζου Κορνάρου, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, του Νίκου Καζαντζάκη, του Ελευθερίου Βενιζέλου, των πεσόντων της Μάχης της Κρήτης και των Ηρωικών θυσιασθέντων στο σπήλαιο της Κρυονερίδας του Βαφέ τον Αύγουστο 1821».  

Το απόγευμα στις 6.30 τελέσθηκαν αθλητικοί αγώνες δρόμου μικρών και μεγάλων παιδιών καθώς και τσουβαλοδρομίες στο παλιό δημοτικό σχολείο του Βαφέ. Στους νικητές απονεμήθηκαν κύπελλα και μετάλλια.      

image0051

 Ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Λαμπράκης

image0042

image0043 

Επιμνημόσυνη δέηση στο οστεοφυλάκιο της εισόδου της σπηλιάς

 

image0044image0046image0047image0048 

Καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο του Βαφέ

image0049

Από τα εγκαίνια της έκθεσης αγιογραφίας της Γαλάτειας Βαγιάκη

image0052

image0053

image0050

 Στιγμιότυπα από τις ομιλίες στην ταβέρνα “Κούρτσα”.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com