Παρασκευή , 19 Ιούλιος 2024

Επέτειος για την 1η Νομαρχιακή συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ στα Καράνου

 

 image0054

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η εκδήλωση που οργάνωσε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καράνου “Η ρίζα” στα Καράνου για την ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ στα Χανιά που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού πριν από 71 χρόνια, το 1943.

Πρώτα απεύθυναν χαιρετισμό η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου η “Ρίζα” κα Κωσταντία Συκιώτου-Προβιδάκη, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Πενταράκης Ρούσσος και ο επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης- Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κ. Λευτέρης Ηλιάκης πού είχε λάβει μέρος και στην 1η συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ στα Χανιά.

«Χαιρετίζω αυτή την εκδήλωση διότι είναι μία κίνηση που ούτε εγώ που είμαι τώρα 47 χρονών γνώριζα ότι εδώ πραγματικά έγινε η πρώτη συνάντηση για την αντίσταση εναντίον των Γερμανών και πιστεύω ότι είναι η ευκαιρία να παραδειγματιστούμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα των παλαιότερων μας στις δύσκολες εποχές που περνά το ελληνικό κράτος» τόνισε ο κ. Ρούσος Πενταράκης ενώ η πρόεδρος του Μορφωτικού  Συλλόγου κα Ντίνα Πενταράκη επεσήμανε: « Έχει μεγάλη σημασία αυτό που γίνεται σήμερα στο χωριό γιατί θα πρέπει και οι παλιοί να θυμηθούνε και οι νεότεροι και τα παιδιά να μάθουν. Ίσως καταφέρουμε μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζει πάλι η Ελλάδα όχι με όπλα αλλά ενός πολέμου οικονομικού ίσως θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτούς τους απλούς ανθρώπους που εκείνη την εποχή αντιστάθηκαν…».   

Ακολούθησε ιστορικό για την ίδρυση της ΕΠΟΝ και τοπικό ιστορικό με βάση τα απομνημονεύματα του Νίκου Καβρουλάκη, αποσπάσματα των οποίων παραθέτουμε παρακάτω αρχίζοντας με τα κεφαλαία γράμματα ΕΠΟΝ που σημαίνει: Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων. Η  θρυλική ΕΠΟΝ ιδρύθηκε πανελλαδικά στις 23 Φλεβάρη του 1943. Από την ίδρυση της προσχώρησε στο ΕΑΜ και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας. Βασικοί σκοποί ίδρυσης της ΕΠΟΝ αποτέλεσαν:  α) Η εθνική απελευθέρωση, η πλήρης ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Ελλάδας με καθημερινό και αδιάκοπο αγώνα β) Η υπεράσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων της νέας γενιάς στη ζωή, στη μόρφωση και στον πολιτισμό γ) Η εξολόθρευση του φασισμού τώρα και στο μέλλον και με οποιαδήποτε μορφή και αν παρουσιαστεί. δ) Ο αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου για την κατοχύρωση της ειρήνης, με βάση την αυτοδιάθεση των λαών και νεολαίων και την αδελφική συνεργασία τους ε) Η ανοικοδόμηση της χώρας από τα ερείπια του πολέμου και της αξονικής κατοχής προς το συμφέρον και την ευημερία ολόκληρου του πληθυσμού. Στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και μετά, η ΕΠΟΝ έγραψε απαράμιλλες σελίδες ηρωισμού. Η παρουσία της αποδείχτηκε αναντικατάστατη και η συμβολή της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα μοναδική. Η δράση της, οι αγώνες της, το αίμα που έχυσαν οι νεολαίοι ήρωες της έχουν γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας. Στα σπλάχνα της ανδρώθηκαν χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Οι ΕΠΟΝίτες και οι ΕΠΟΝίτισσες πολέμησαν με το όπλο στο χέρι στη πρώτη γραμμή κατά των χιτλερικών και Ιταλών φασιστών κατακτητών. Από τις γραμμές της πέρασαν 630.000 νέοι και νέες, από τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Στα Χανιά με την απελευθέρωση η ΕΠΟΝ μετρούσε 6.000 οργανωμένα μέλη. Σε 1.300 υπολογίζονται οι ΕΠΟΝίτες αντάρτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός αυτών που έπεσαν στις διαδηλώσεις των πόλεων, που εκτελέστηκαν, που πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή που πιάστηκαν και βασανίστηκαν από τις αρχές κατοχής και τα όργανά τους.

Ο ηρωισμός  των ΕΠΟΝιτών ήταν μια καθημερινή διαδικασία, όταν, μέσα από την πείνα, τις κακουχίες και την καθημερινή απειλή να χάσουν τη ζωή τους, πολεμούσαν για τη λευτεριά, πολεμούσαν για μια καλύτερη ζωή. Και είναι αυτός ο καθημερινός ηρωισμός. Είναι δύσκολο μια μέρα να πάρεις τα όπλα για το δίκιο του λαού σου, αλλά είναι αμέτρητα πιο δύσκολο κάθε μέρα, σε κάθε σου επιλογή να μη κάνεις πίσω και να επιβεβαιώνεις τη βασική σου αγωνιστική απόφαση. Όμως η πίστη στο δίκιο και τη δύναμη του λαού αποτελούσαν ανεξάντλητη κινητήρια δύναμη.

Το ΕΠΟΝίτικο πρότυπο στη νεολαία ήταν το συντριπτικά κυρίαρχο. Η ΕΠΟΝ δεν ήταν απλά μια οργάνωση νεολαίας, ήταν η ίδια η νεολαία, αγωνιζόμενη και οργανωμένη. Έτσι και η δράση της αγκάλιαζε το σύνολο της ζωής της νεολαίας.

Ο ΕΠΟΝίτης τα έδινε όλα στο αντάρτικο, στην ενημέρωση, στη διαφώτιση, στο κίνημα των εργατών, των αγροτών, των φοιτητών, των μαθητών, στα παλλαϊκά συλλαλητήρια. Και την ίδια στιγμή χόρευε, τραγουδούσε, συνέθετε, έγραφε και απήγγειλε ποίηση, ζωγράφιζε, αθλούνταν, πήγαινε εκδρομές, μορφωνόταν. Αυτό τον όπλιζε με ανυποχώρητη αποφασιστικότητα και εφευρετικότητα. Αυτό έκανε την αυτοθυσία καθημερινό του γνώρισμα, έτσι που να μην υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Η ΕΠΟΝ ανέβασε αφάνταστα το πολιτιστικό επίπεδο της νέας γενιάς. Με σύνθημα πολεμάμε και τραγουδάμε η δράση της ΕΠΟΝ στο ζήτημα του πολιτισμού και της νεανικής δημιουργίας ήταν πρωτοποριακή. Πανελλαδικά  οι ΕΠΟΝίτες μέσα στην εξαθλίωση και το θάνατο άνοιξαν πολιτιστικές λέσχες με βιβλιοθήκες και χώρους αθλητισμού, οργάνωναν εκδρομές. Στην Κρήτη, η ΕΠΟΝ δημιούργησε 80 πολιτιστικές λέσχες, που έδωσαν 1.300 θεατρικές παραστάσεις.  Το θέατρο για πρώτη φορά δέθηκε τόσο πλατιά με τον ελληνικό λαό εκπέμποντας αγωνιστικά μηνύματα. Η πλούσια μορφωτική και πολιτιστική δράση της ΕΠΟΝ βοήθησε να φτάσει ο πολιτισμός και στο τελευταίο χωριουδάκι και η δημιουργία να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής της νεολαίας.

Ξεχωριστή ήταν η δράση της ΕΠΟΝ ενάντια στα ναρκωτικά τα οποία αξιοποιήθηκαν έντεχνα από τους Εγγλέζους μετά τη κατοχή ώστε η νεολαία να υποταχθεί βυθισμένη στο σάπιο κόσμο τους.

Η ΕΠΟΝ γεννημένη μέσα στο καμίνι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξέφρασε τον πόθο κάθε προοδευτικού νέου: συναδέλφωση των λαών, σε ένα δίκαιο κόσμο.

Σπουδαία θέση στις οργανώσεις της ΕΠΟΝ είχαν τα Αετόπουλα. Από τις οργανώσεις της ΕΠΟΝ δημιουργήθηκαν οργανώσεις παιδιών 10-14 χρονών με μεγάλη προσφορά. Πολλά αετόπουλα αξιοποιήθηκαν ακόμη και σε αποστολές μεταφοράς παράνομου υλικού μια που σαν παιδιά δε κινούσαν τη προσοχή των Γερμανών. Τα Αετόπουλα στα Χανιά με το τέλος της κατοχής μετρούσαν χίλια μέλη.

Η μέρα αυτή 23 Αυγούστου καθιερώθηκε από την ΕΕ ως μέρα εξίσωσης του φασισμού με το κομμουνισμό. Θέλουν να ταυτίσουν του ήρωες που βγήκαν από τα σπλάχνα του λαού, που με το όπλο στο χέρι πολέμησαν για τη λευτεριά του με τους δοσίλογους, τους συνεργάτες των Γερμανών. Θέλουν να ξεχάσουμε τους αγώνες και τις θυσίες των πατεράδων και των παππούδων μας, να μη παραδειγματιστούμε από αυτές στις σύγχρονες συνθήκες που ΕΕ και μονοπώλια τσακίζουν τις ζωές μας. Με το τρόπο αυτό αθωώνουν και τους απόπατους της ιστορίας, τους συνεχιστές των ταγμάτων ασφαλείας. Η Χρυσή Αυγή βρίσκει πάτημα μέσα από τέτοιου είδους θεωρίες για να πλησιάσει τη νεολαία στηριζόμενη και στην ιστορική άγνοια που καλλιεργείται για να κάνει το άσπρο μαύρο και να παρουσιάσει ως ήρωες στα μάτια μας τους προδότες του λαού. Θέλουν η νεολαία αντί να παραδειγματίζεται από τα συνθήματα και τη πρωτοπόρα στάση ζωής της ΕΠΟΝ να λέει “μια χούντα μας χρειάζεται”. Να στηρίζει τα πιο μαύρα καθεστώτα που πέρασαν από το τόπο μας. Η ιδεολογική τροφοδότηση των νεοναζί από την ΕΕ και το κράτος είναι άλλη μια απόδειξη του απόλυτα συστημικού της ρόλου ως προστάτες των συμφερόντων των εκμεταλλευτών του λαού. Είναι αυτοί που στήνουν δουλεμπορικά γραφεία, που τρομοκρατούν όποιον αντιδρά, που ψηφίζουν συνεχώς φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές την ώρα που εμείς πληρώνουμε φόρους και για τον αέρα που αναπνέουμε. ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΗ ΧΑΡΗ!

Τα πρότυπα που καλλιέργησε η ΕΠΟΝ παραμένουν πάντα επίκαιρα. Η ΕΠΟΝ τράβηξε τη νεολαία από την αδράνεια και τη μοιρολατρία και την έβαλε στη θέση του πρωταγωνιστή, μπόλιασε τα νιάτα με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, καλλιέργησε στη νεολαία το πνεύμα της αυτοθυσίας και της ανειρήνευτης πάλης για μια ζωή ελεύθερη και ωραία. ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ, ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ…..

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ζωντανές μαρτυρίες από την κα Κωσταντουλάκη Στέλλα και πλούσιο παραδοσιακό κέρασμα.  

image0065

image0057

 image0056

image0058

image0059

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com