Ανακοίνωση

Εγκαίνια Εικαστικής Έκθεσης στον “Χώρο της Τέχνης”

 

 

Εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στον Χώρο Τέχνης επί της οδού Παπαναστασίου 59 στα Λενταριανά η έκθεση συναρμογών (assemblages) με τίτλο “Μανόλια δημοσιογραφική” του καταξιωμένου Χανιώτη καλλιτέχνη κ. Γιάννη Μαρκαντωνάκη παρουσία αρκετού κόσμου, φίλων και θαυμαστών της χειροποίητης δημιουργίας από ασήμαντα υλικά.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ο κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης υποψήφιος περιφερειάρχης με τον συνδυασμό “Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης”, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Γιώργος Αγοραστάκης του ιδίου συνδυασμού, ο κ. Μιχάλης Αεράκης καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Δημήτριος Λειψάκης, συνεργάτες και εργαζόμενοι της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” και πολλοί άλλοι.

Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο καλλιτέχνης και συνεργάτης της εφημερίδας κ. Γιάννης Μαρκαντωνάκης, υπογράμμισε: «“Μανόλια δημοσιογραφική”, μία έκθεση με αμφισημίες συναισθηματικές, ορθολογιστικές και κοινωνικές. Η Μανόλια είναι στα πόδια μας και ποιος παρατηρεί την ομορφιά της. Από την άλλη τόσα και τόσα σκουπίδια. Ενας βίος που το πλαστικό μας κυριεύει και το πώς δηλαδή πηγαίνει κανείς στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης και ταυτόχρονα μ’ αυτά που οι περισσότεροι πετάνε για ανακύκλωση, τα κάνει έργα τέχνης. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα “Χ.Ν.”, στον χορηγό. Είναι μια έκθεση που βλέπει κανείς την ημερομηνία 17 – 12 – 1967 που είναι η ίδρυση της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” και με αυτή τη λογική υπάρχουν πολλοί από τους φίλους μας εδώ που υποστηρίζουν την εφημερίδα στην οποία γράφω κι εγώ τριάντα τρία (33) χρόνια».

«Δεν πρέπει μόνο να ανακυκλώνουμε τα υλικά, αλλά τις ιδέες και τα μηνύματα. Τα μηνύματα στην εποχή μας για μια οικολογική στάση, μια στάση για λιγότερη κατανάλωση και περισσότερη δημιουργική παραγωγή» τόνισε ο κ. Μαρκαντωνάκης.

Ο διευθυντής Σύνταξης των “Χ.Ν.” Παρασκευάς Περάκης επεσήμανε ότι «τα “Χ.Ν.” βρίσκονταν και θα βρίσκονται πάντα κοντά στα πολιτιστικά δρώμενα των Χανίων. Αλλωστε, ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης, εκτός από ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης της πόλης μας, αποτελεί και έναν από τους παλαιότερους συνεργάτες της εφημερίδας».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Μιχάλης Αεράκης από την πλευρά του σημείωσε ότι: «Ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης ως καλλιτέχνης καταφέρνει μέσα από τη δουλειά του, μέσα από το υλικό το οποίο χρησιμοποιεί, το ασήμαντο να το κάνει πολύ σημαντικό, δηλαδή ένα φθαρτό υλικό που θεωρούμε εμείς, ένα σκουπίδι που υπάρχει στον δρόμο αυτός θα το πάρει και θα του δώσει θετική υπόσταση. Πρόκειται για έναν σπουδαίο καλλιτέχνη με πολύ μεγάλη προσφορά…».

Ο κ. Βασίλης Χαρωνίτης συνεργάτης στα “Χ.Ν.” υπογράμμισε: «Ο καλλιτέχνης αυτός είναι ένας από τους σημαντικούς ανθρώπους του τόπου μας. Εχει δημιουργήσει πάρα πολλά πράγματα, έχει προσφέρει στην πόλη και με τον εκφραστικό χώρο που έχει κάνει πολύ δουλειά, αλλά και με τα γλυπτά του, τα οποία κοσμούν την πόλη μας, αλλά και την ύπαιθρό μας. Εχω μείνει έκπληκτος από τα έργα που έχει κάνει όπως στους Λάκκους, στ’ Ακρωτήρι και σ’ άλλα μέρη. Τον παρακολουθώ χρόνια, διαβάζω τα κείμενά του, είναι από τους ανθρώπους που ο τόπος τους έχει ανάγκη και τους χρειάζεται».

 

Χωριανός και φίλος του καλλιτέχνη Γιάννη Μαρκαντωνάκη ο επίσης συνεργάτης της εφημερίδας κ. Σταμάτης Αποστολάκης τόνισε ότι «είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος με την έκθεση, με τη νέα αυτή τεχνοτροπία και τεχνολογία που έβαλε στα έργα του που είναι κάτι διαφορετικό από τις συνήθεις εκθέσεις που βλέπουμε και χαίρομαι για την προκοπή και την πρόοδό του. Του εύχομαι ότι καλύτερο, να είναι πάντα ακμαίος όπως τον ενθυμούμαι στον Ομαλό, στο σπίτι του στου Μαρκαντονοπέτρου που έσκιζε τα χάρτινα τσουβάλια του τσιμέντου και ζωγράφιζε εκεί».

Στο τέλος των εγκαινίων προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα.

Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή για το κοινό έως την Πέμπτη 25 Ιουνίου. 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Graphic2

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com