Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Χωρίς παρακαμπτήριο δρόμο και φέτος τα Τοπόλια

Ένα αναγκαίο έργο που θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό πρόβλημα από και προς την Χρυσοσκαλίτισσα, το Λαφονήσι και άλλες περιοχές των Εννιά Χωριών Κισάμου όπως επίσης και του Σελίνου, αποφεύγοντας την παλιά οδική διαδρομή μέσα από την ιστορική σήραγγα, έχει καταντήσει… εφιάλτης για πολλούς κατοίκους και οδηγούς της περιοχής, αφού και τη φετινή τουριστική περίοδο το έργο της περιβόητης παράκαμψης βρίσκεται στη φάση των χωματουργικών εργασιών. .  

Από την χθεσινή μας μετάβαση μας στα Εννιά Χωριά φωτογραφίσαμε την ανατολική πλευρά της παράκαμψης πριν από τα Τοπόλια, τον στενό και επικίνδυνο δρόμο μέσα από το χωριό, την ιστορική σήραγγα και την έξοδο στη δυτική πλευρά αμέσως μετά τον Κατσοματάδω, επόμενο χωριό μετά τα Τοπόλια με τα μηχανήματα έργων να εργάζονται 600 μέτρα μετά την συμβολή του παρακαμπτήριου δρόμου με τον κεντρικό σε χωματουργικές εργασίες.    

Αν γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου στο μακρινό παρελθόν, εκατό τουλάχιστον χρόνια πίσω, τα Τοπόλια ήταν ένα μεγάλο χωριό της επαρχίας Κισάμου με έδρα Σταθμού Χωροφυλακής. Από το χωριό αυτό καταγόταν και ο βουλευτής Γεώργιος Μαρκαντωνάκης στην κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου όπου προς όφελος του χωριού του κατόρθωσε να συνεχιστεί ο κεντρικός δρόμος μετά τα Τοπόλια για τα Εννιά Χωριά από τα κάθετα γκρεμνά του φαραγγιού με τη διάνοιξη της σήραγγας, ένα έργο δύσκολο και πολυέξοδο για εκείνη την εποχή αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις κατοίκων από άλλα χωριά. Το έργο άρχισε με χειρωνακτική εργασία από πολλούς εργάτες σκάβοντας και συντρίβοντας τα βράχια χρησιμοποιώντας κασμάδες, βαριοπούλες, σφυριά και καλέμια για να ολοκληρωθεί μετά από πέντε χρόνια και να συνεχιστεί ο δρόμος μέχρι τους Μύλους και αργότερα σταδιακά σε άλλα χωριά. 

Η κυκλοφορία για πολλά χρόνια μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1960 γινόταν κανονικά χωρίς προβλήματα καθόσον τα μοναδικά αυτοκίνητα που πηγαινοερχόταν καθημερινά ήταν ορεινά λεωφορεία, φορτηγά δημόσιας χρήσης ελάχιστα αγροτικά όπως και δίκυκλα.  

Στα μεταγενέστερα όμως χρόνια, χρόνο με τον χρόνο από και προς τα Εννιά  Χωριά  της επαρχίας Κισάμου όλο και αυξανόταν η κυκλοφορία από και προς τις περιοχές αυτές της ορεινής ενδοχώρας μέχρι και σήμερα από τον στενό κεντρικό δρόμο στα Τοπόλια και φυσικά από την ιστορική σήραγγα. 

Επακόλουθο αυτής της άσχημης και επικίνδυνης συνάμα κατάστασης συνεκτιμώμενη και με την αποκόλληση ενός τεράστιου βράχου που έπεσε το 2012 από την κάθετη πλαγιά του βουνού, καταμεσής ενός λεωφορείου του υπεραστικού ΚΤΕΛ, ευτυχώς χωρίς επιβάτες, ήταν η αφορμή να εκπονηθεί μελέτη παρακαμπτηρίου δρόμου με έναρξη των εργασιών πριν από αρκετά χρόνια δίχως να ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί αφού και την φετινή τουριστική περίοδο ντόπιοι και επισκέπτες θα πηγαινοέρχονται από τα Τοπόλια. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Για ευχάριστες οικονομικές διακοπές στα Χανιά
https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com