Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024

Αυτοσχέδιος απλός αυτόνομος φωτισμός

Ο Κώστας Φωκάς δείχνει τον ηλιακό συλλέκτη στην κορυφή του δένδρου

Αυτόνομο ενεργειακά έχουν μετατρέψει ένα μικρό τμήμα της βόρειας παραλίας του Βλητέ άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Σούδα και θέλουν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους μαζί με παρέες ακόμα και αργά τα απογεύματα που αρχίζει να νυχτώνει, ενώ πολλές φορές πραγματοποιούν οικογενειακά παρεάκια απολαμβάνοντας γαστρονομικές νοστιμιές που έχουν ετοιμάσει για να περάσουν μια φανταστική αποσπερίδα με χορό και τραγούδι. 

Πρωτεργάτης του αυτοσχέδιου αυτόνομου φωτισμού είναι ο Κώστας Φωκάς, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα που μας είπε: “Η παραλία του Βλητέ άρχισε να αξιοποιείται τουριστικά από το 2010 και σε αυτό συνετέλεσαν τα επανειλημμένα δημοσιεύματα στα “Χανιώτικα νέα”. Πρόκειται για μία πανέμορφη και πεντακάθαρη παραλία η οποία δυστυχώς παρέμενε παρεξηγημένη λόγω του κόλπου. Τα νερά όμως του μεγάλου σε βάθος και ανοίγματος εισόδου του κόλπου ανανεώνονται επίσης από τις αμέτρητες πηγές που υπάρχουν με άλλες να αναβλύζουν υπόγεια και άλλες να ρίχνουν το νερό τους μέσα  όπως της πηγής στην παραλία του Καλαμίου, ενώ είναι και ο αστείρευτος ποταμός Μορώνης που εκβάλλει στη δυτική πλευρά του”.

Ο κ. Φωκάς, συνεχίζοντας τόνισε ακόμα ότι “ εμείς που γεννηθήκαμε εδώ λατρεύουμε την περιοχή και μεριμνούμε για το σημείο  κάτω από την Σχολή Εμποροπλοιάρχων που διαθέτει πρόσβαση να είναι νοικοκυρεμένο με προσωπική μας εργασία και να έχουμε τοποθετήσει καρέκλες και μπομπίνες καλωδίων για τραπέζια να καθόμαστε. Ο φωτισμός στο σημείο αυτό που έχει τοποθετηθεί από την Σχολή δεν είναι επαρκής κι έτσι αφού γνωρίζω την δουλειά του ηλεκτρολόγου και είμαι εργαζόμενος σε αυτό το επάγγελμα τοποθέτησα ένα μικρό αυτόνομο φωτοβολταϊκό (ηλιακό συλλέκτη)  με το οποίο κατά την διάρκεια της ημέρας συλλέγει ενέργεια από τον ήλιο την οποία αποθηκεύει σε μιά μικρή μπαταρία και με ένα φωτοκύτταρο όταν αρχίζει να νυχτώνει ανάβουν τέσσερα φωτιστικά σώματα κατασκευής μου με λεντοταινία τοποθετημένη μέσα σε πλαστικά διάφανα μπουκάλια αναψυκτικών. Με ελάχιστο κόστος φωτίζεται το τμήμα αυτό της παραλίας επαρκώς μαζί με τα άλλα φώτα της Σχολής. Είμαστε αρκετές οικογένειες που ερχόμαστε και παραμένουμε πολλές ώρες αποσπεριζοντας…πανηγυρικά, θα έλεγα”.   

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

   

  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com