Πέμπτη , 28 Σεπτέμβριος 2023

Αρχιερατικός εσπερινός με τρισάγιο και παρουσίαση του βιβλίου “Μια στάση εδώ μια στάση εκεί”

ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας στον αύλειο χώρο του ομώνυμου Κοινωφελούς Ιδρύματος στον Αποκόρωνα, προσελκύοντας αρκετούς προσκυνητές. Μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο πρώην βουλευτής και π. δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, οι αντιδήμαρχοι Γεώργιος Γυπαράκης, Αργυρώ Μπενάκη, Νίκη Νιολάκη – Βρυωνάκη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνιος Κοτσιφάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ. ά.  

Στην ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού και το τρισάγιο που ακολούθησε στη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη, των γονέων, ευεργετών και δωρητών του Ιδρύματος προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.  

Το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία” συστήθηκε πριν από 28 χρόνια και συγκεκριμένα το έτος 1991 με ιδρυτή και πρόεδρο μέχρι την εκδημία του, το 1913, τον αείμνηστο Ιεράρχη, πρώην μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίο Γαλανάκη. Αυτοσκοπός του Ιδρύματος είναι η συνεργασία με την Εκκλησία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Πολιτιστικούς και Αναπτυξιακούς Φορείς της πρώην επαρχίας Αποκορώνου και Δήμου σήμερα, ενώ πρωτοστάτησε στην πολιτιστική, ιστορική και αναπτυξιακή αναβάθμιση όλου του νησιού.

Μετά τον εσπερινό, το τρισάγιο και την διανομή των κολλύβων ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έχοντας την υποστήριξη του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου με την παρουσίαση του βιβλίου «Μια στάση εδώ μια στάση εκεί» που έγραψε ο καταξιωμένος συνεργάτης των «Χανιώτικων νέων», συνταξιούχος δάσκαλος και συγγραφέας Βαγγέλης Κακατσάκης. Το βιβλίο παρουσίασε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου ο διευθυντής της καθημερινής εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» Παρασκευάς Περάκης και ο επίτιμος Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχαήλ Ανδριανάκης, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβαζε η δασκάλα Σοφία Κοκολογιάννη της οποίας όλοι ευχήθηκαν χρόνια πολλά για την ονομαστική της εορτή. Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, και ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης.  Η βραδιά είχε πλαισιωθεί και μουσικά με τον καλλιτέχνη Χρήστο Κοτσάφτη που τραγούδησε διάφορα κομμάτια παίζοντας κιθάρα. Στην οπτικοποίηση του λόγου επιμελήθηκε η συγγραφέας-θεατρολόγος Αγγέλα Μάλμου. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΕΡΑΚΗΣ

Στις ιδιαιτερότητες και τον πολυδιάστατο ρόλο του επαρχιακού Τύπου που αναδεικνύεται και μέσα από τη στήλη “Στάσεις” του Βαγγέλη Κακατσάκη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Παρασκευάς Περάκης  τονίζοντας: «Μια από τις βασικές αγωνίες που έχει μια εφημερίδα είναι όταν γράφει να είναι επίκαιρα δηλαδή στην εποχή της ταχείας διάδοσης της είδησης να καταφέρει το έντυπο αυτό που θα κρατήσει το πρωί στα χέρια του ο αναγνώστης να είναι υλικό όσο γίνεται πιο πρωτογενές, να μην έχει παίξει στα κανάλια, να μην έχει ακουστεί στα ραδιόφωνα, να μην έχει κυκλοφορήσει μέσα από τα Κοινωνικά Δίκτυα. Όταν μάλιστα η εφημερίδα αυτή είναι και τοπική υπάρχει και μία δεύτερη αγωνία. Αυτό που θα γραφεί να αφορά όσο γίνεται περισσότερο το τοπικό κοινό στο οποίο κυρίως απευθύνεται το έντυπο, δηλαδή καλείται η εφημερίδα να λειτουργήσει θα λέγαμε σε ένα χρονικό συνεχές. Αυτή τώρα την χρονικότητα της εφημερίδας έρχονται να την διαταράξουν με την καλή έννοια οι “στάσεις” του Βαγγέλη Κακατσάκη γιατί είναι μία στήλη που μας πηγαίνει μια “στάση” παραπέρα από την είδηση. Αυτό που κάνει συνήθως ο Κακατσάκης στην στήλη του είναι ότι παίρνει μια είδηση και πάνω της… κτίζει μια ιστορία, συνδέει το χθες με το σήμερα, ανοίγει δρόμους για το αύριο. Στις στάσεις λοιπόν η είδηση συναντά τον πολιτισμό, τη λαογραφία, την παράδοση, την ντοπιολαλιά που βρίσκει ουσιαστικά το τελευταίο καταφύγιο της στις σελίδες των τοπικών εφημερίδων…».  

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗΣ

Μια “περιήγηση” στις σελίδες του βιβλίου έκανε ο Μιχάλης Ανδριανάκης εξηγώντας πως  «ο Βαγγέλης Κακατσάκης, στις πολλές στάσεις του εδώ κι εκεί πότε πάνω στην έδρα του δασκάλου με τα παιδιά απέναντι να τον κοιτάζουν μαγεμένα, πότε σκυμμένο παλιά με το κοντύλι τώρα με το πληκτρολόγιο να γράφουν  για τα αγαπημένα του Χανιώτικα νέα, πότε στο ψαλτήρι του Τίμιου Σταυρού να συνδράμει τον παπά Μιχάλη με τη σωστή φωνή του, πότε σε κάποιο αναλόγιο να μιλάει για κάποιο θέμα, πότε με το κλαδευτήρι στο χωράφι να φροντίζει τα δένδρα του και πότε στου Κοτσιφογιάννη το καφενείο  ανάμεσα σε αγαπημένους χωριανούς να πιάνουν τις αθιβολές πίνον τας τη ρακί τους και πάντα με την οικογένεια τη στενή και την ευρύτερη με τη μάνα του στο ταπεινό αρχοντικό στις Καρπούζες και σήμερα στον Άγιο Αθανάση, την Ευδοκία και παιδιά μικρά και μεγάλα στο ήσυχο σπίτι του στα περίχωρα της πόλης με τους βασιλικούς και το εικονοστάσι του Αγίου Εύπλους που το γιορτάζει κάθε χρόνο στον εσπερινό του Αγίου στις 10 του Αυγούστου…».     

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Για το βιβλίο του ο συγγραφέας Βαγγέλης Κακατσάκης δήλωσε στα Μ.Μ.Ε. ότι « το βιβλίο αυτό αποτελεί μια επιλογή από το 2017 και είναι της ομώνυμης στήλης των «Χ.ν.», ενώ πρόκειται  για έκδοση της εφημερίδας και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του παππού ο οποίος μας παράγγελλε να αγαπάμε τον συνάνθρωπο μας, να συγχωρούμε τα λάθη του και να υπερασπιζόμαστε το δίκιο του από το ψωμί ως την ελευθερία και την ειρήνη του κόσμου. Είναι μια μεγάλη γιορτή για τον Αποκόρωνα  για να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία, αλλά και να παρακολουθήσουν την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου». 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com