Ενενήντα χρόνια μετά τον θάνατο του τιμήθηκε ο Ιωάννης Μαλανδράκης από την Επισκοπή Κισάμου, ο οποίος διετέλεσε σωματάρχης, δήμαρχος και βουλευτής, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του προχθές το απόγευμα στο χωριό του.
Στην επιμνημόσυνη δέηση προεξήρχε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Το «παρών» έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, η οικογένεια του τιμώμενου περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και αρκετός κόσμος. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο πρώην νομάρχης Χανίων κ. Γεώργιος Κατσανεβάκης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ροτόντα” Επισκοπής Κισάμου κα Χρυσάνθη Νικηφοράκη – Κυπραίου, η γλύπτρια που φιλοτέχνησε την προτομή κα Ασπασία Παπαδοπεράκη από την Ρόκα Κισάμου, καθώς επίσης η κα Μαρία Μαλανδράκη εκ μέρους της οικογένειας του τιμώμενου, η οποία, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σπουδαία μέρα η σημερινή τόσο για την οικογένειά μας όσο και για τον τόπο μας. Τιμούμε σήμερα τη μνήμη και την προσωπικότητα του εδώ, στη γενέτειρά του, την Επισκοπή Κισάμου με αυτή τη σεμνή τελετή τόσο με την παρουσία των απογόνων του, εγγονών και δισεγγονιών του, όσο και την παρουσία όλων εσάς. “Λαός που την παράδοση ξεχνά και δεν θυμάται, στο λήθαργο του μαρασμού παντοτινά κοιμάται”, λέμε στην Κρήτη. Και πολύ φοβάμαι ότι αρχίζουμε να την ξεχνάμε. Πολλά χρόνια το νησί μας (και όχι μόνο), καταπατήθηκε από πλήθος κατακτητών: Ρωμαίων, Ενετών, Αράβων, Τούρκων, Γερμανών. Πολλοί ήταν οι πρόγονοί μας που επαναστάτησαν και σήκωσαν κεφάλι, έχοντας μοναδικό όραμα την ελευθερία τους. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ιωάννης Μαλανδράκης που πάλεψε με πίστη και όραμα για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία του νησιού μας. Και αξιώθηκε κάποια στιγμή να δει τους κόπους του να καρποφορούν και την Κρήτη να αποκτά την ελευθερία και την ανεξαρτησία της». Η ίδια συνέχισε επισημαίνοντας ότι « από τότε έχουν περάσει 100 χρόνια και αρχίσαμε ήδη να βιώνουμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας. Ένα αλλιώτικο πόλεμο. Η σημασία της σεμνής τελετής των αποκαλυπτηρίων της προτομής του προγόνου μας είναι επίκαιρη όσο ποτέ… Χρειαζόμαστε ανθρώπους να πρωτοστατήσουν, να έχουν ιδέες και οράματα. Χρειαζόμαστε πολιτικά πρόσωπα να έχουν άποψη και να την υποστηρίζουν ανεξάρτητα από τις όποιες διεθνείς πιέσεις. Να έχουν γνώμονα το κοινό καλό και όχι το ίδιο συμφέρον.
Ας διδαχτούμε από το παράδειγμα του Αναστασογιάννη που ήταν ένας άνθρωπος που τόλμησε. Είπε την γνώμη του και την υποστήριξε μέχρι τέλος. Αγωνίστηκε, πάλεψε για ένα καλύτερο και πιο αξιοπρεπές μέλλον των νέων της κοινωνίας μας. Αυτή είναι και δική μας επιθυμία σήμερα ως συνεχιστές του. Και σίγουρα αυτό επιθυμούμε όλοι μας» κατέληξε η κα Μαλανδράκη.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος Κισσαμιτών Αττικής “Η Κίσαμος” κ. Ελευθέριος Λουπασάκης, ο οποίος μέσα από μια λεπτομερή αναφορά με ιστορικά στοιχεία της περιόδου εκείνης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, για τον τιμώμενο Ιωάννη Μαλανδράκη τα εξής: «Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το κλίμα το επαναστατικό, το πολεμικό, το ανασφαλές ξεπετάγεται και αναδεικνύεται η προσωπικότητα του σήμερα τιμώμενου Μαλανδράκη Ιωάννη του Αναστασίου ή Αναστασογιάννη. Τι ήταν; Ένα αγροτόπαιδο, δηλητηριασμένο στην κυριολεξία από αυτά που συμβαίνουν γύρω του, από αυτά που ακούει, από αυτά που μαθαίνει. Μέλος πολυμελούς οικογένειας, έξι αδέρφια, γιος του Αναστάση όπου και Αναστασογιάννης. Στις 20 Φεβρουαρίου 1866 ορκίζεται στην ηλικία των 18 ετών μαζί με άλλους στο μοναστήρι τη Γωνιάς από τον Παρθένιο Περίδη και Παρθένιο Κελαηδή “Φιλικούς” πίστη στο Θεό, αφοσίωση στην ιερά πατρίδα κατά τον όρκο των “Φιλικών”, συνέχιση του αγώνα μέχρι οριστικής απελευθέρωσης του νησιού και Ένωσης με την Ελλάδα. Τον Αναστασογιάννη τον συναντούμε σε όλες τις τοπικές εξεγέρσεις και συγκρούσεις. Συμμετέχει σε συσκέψεις αρχηγών στους Λάκκους, συναντιέται με άλλους αρχηγούς και καπεταναίους, οργανώνει τον αγώνα σε τοπικό επίπεδο με την ευρύτερη έννοια. Ο Αναστασογιάννης εκφράζει το αποκορύφωμα της αγωνιώδους προσπάθειας του αγώνα…».
Ριζίτικα τραγούδια ακούσθηκαν από τη Ριζίτικη παρέα Καλλιθέας Χρυσαυγής του Δήμου Πλατανιά. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ψάλθηκε απ’ όλους ο Εθνικός μας Ύμνος και έκλεισε η τελετή με πλουσιοπάροχο κέρασμα προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Ο εγγονός του τιμώμενου Ηλίας Μαλανδράκης
Εκ μέρους όλης της οικογένειας Μαλανδράκη η κα Μαρία Μαλανδράκη
Ο ομιλητής κ. Ελευθέριος Λουπασάκης
Στιγμιότυπα από την τελετή