Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Το Ακρωτήρι πρέπει να τιμά ενωμένο την επανάσταση του 1897

image0037

Με αφορμή τον ελάχιστο αριθμό πολιτών που παρέστη σήμερα στις 11.30 π.μ. στην εκδήλωση της επετείου της επανάστασης του 1897 στο ιστορικό Ακρωτήρι δήλωσαν στο «Επαρχιακό φως» ο πρώην δήμαρχος του Ακρωτηρίου κ. Αντώνιος Γιαννακάκης και ο φιλόλογος κ. Κώστας  Μουτζούρης τα εξής:

«Την μνήμη των επαναστατών του Ακρωτηρίου οφείλει ο λαός του Ακρωτηρίου να την τιμά ενωμένος με ισχυρή παρουσία στην ετήσια εορτή που καθιερώθηκε να γίνεται εναλλάξ με τη μια χρονιά στους τάφους των αείμνηστων πολιτικών Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου που έχει στηθεί ο ανδριάντας του επαναστάτη Σπύρου Καγιαλέ και την άλλη χρονιά στο Μετόχι του Αγίου Χριστοφόρου της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου που βρίσκονται οι βράχοι με σκαλιστά τα ονοματεπώνυμα των επαναστατών», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Ακρωτηρίου κ. Γιαννακάκης για να συνεχίσει επισημαίνοντας ακόμα: «Επί των ημερών μου ως δήμαρχος Ακρωτηρίου μεγιστοποιήθηκε η εκδήλωση την οποία ο Δήμος Ακρωτηρίου μαζί με τους φορείς του Ακρωτηρίου την υλοποιούσε αποκλειστικά στον προφήτη Ηλία, εκεί που είναι τώρα ο ανδριάντας του Σπύρου Καγιαλέ. Στη συνέχεια, όμως,  καθιερώθηκε να γίνεται η εκδήλωση και και στον τόπο που σκοτώθηκαν η επαναστάτες κι έχουν σμιλευθεί σε βράχους τα ονοματεπώνυμά τους».

Ο φιλόλογος κ. Κώστας Μουτζούρης, πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας υπογράμμισε για την επανάσταση του 1897 ότι  «η εκδήλωση τιμής του αγώνα των Κρητικών στο Ακρωτήρι ξεκίνησε από την ΙΛΑΕΚ με πρόταση του Μανώλη Γαμπά όταν εργαζόταν στην  Εθνική Τράπεζα πριν από πολλά χρόνια για να γίνει η πρώτη εκδήλωση στον Προφήτη Ηλία με δικά του τα έξοδα των κολλύβων».

Ο ίδιος, συνέχισε, τονίζοντας τα εξής: «Στην πορεία πήγα και βρήκα τον πρόεδρο της Κοινότητας Στερνών κ. Βεργανελάκη για να καθιερωθεί αυτή η γιορτή κάθε χρόνο ως γιορτή του Ακρωτηρίου όπως και καθιερώθηκε. Μεταγενέστερα εισχώρησε στην εκδήλωση και το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ακρωτηρίου πρότειναν να μεταφερθεί η εκδήλωση από το σημείο που υψώθηκε η Σημαία στο μέρος όπου λαξεύτηκαν πάνω στο βράχο τα ονοματεπώνυμα των νεκρών. Σ’ έναν μικρό χώρο όπως είναι το Ακρωτήρι προσπαθούμε να ενώσουμε τις Δυνάμεις και όχι να τις διασπάσουμε. Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε  να τιμάμε τους ανθρώπους γι’ αυτό που είναι, γι’ αυτό που προσέφεραν και όχι να φέρνουμε ανθρώπους με στολές για να τιμήσουμε τους νεκρούς. Ο λαός πρέπει να καταλάβει το νόημα και να έρχεται αυθόρμητα να χειροκροτήσει τους αγωνιστές του Ακρωτηρίου» κατέληξε ο κ. Μουτζούρης. 

Σημείωση: Αναλυτικό ρεπορτάζ θα διαβάσετε αύριο στα “Χανιώτικα νέα” με τον δημοσιογράφο Γεώργιο Κώνστα

  image0034 Οι κ. Αντώνιος Γιαννακάκης και Κώστας Μουτζούρης

image0035

image0038

image0055

???????????????????????????????

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση και τον ανδριάντα του ήρωα Σπύρου Καγιαλέ καθώς επίσης την πινακίδα που αναγράφει την οικονομική συμβολή της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής το 1997.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com