Τετάρτη , 8 Μάϊος 2024

“Απόδραση” στον Πλατανιά και στις βορειοδυτικές παραλίες της Κισάμου, Λυγιάς και Σφηναρίου

                                 Ρεπορτάζ – Βίντεο: Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Το καθιερωμένο οδοιπορικό μας κάθε Παρασκευή περιέκλειε γι΄ αυτή την εβδομάδα τις παραλίες του Πλατανιά, της Λυγιάς του Πλατάνου Κισάμου καθώς επίσης και τη γειτονική παραλία του Σφηναρίου, ένα χωριό με πολλές νέες οικογένειες το οποίο τυγχάνει παραμελημένο από τους αρμόδιους φορείς. 

                                                       Ο Πλατανιάς 

Ο Πλατανιάς ως χωριό τον παλιό καιρό αποτέλεσε την αφορμή για ν’ αποκτήσει τουρισμό εξαιτίας ενός χιουμοριστικού γεγονότος…

Γυρνώντας, λοιπόν, το ρολόι του χρόνου επτά  δεκαετίες πίσω, ο Πλατανιάς ως χωριό της πρώην επαρχίας Κυδωνίας δεν είχε τουριστική υποδομή όπως δεν είχε και κανένα άλλο χωριό του Νομού μας. Η πρώτη ταβέρνα του χωριού λειτούργησε με ταβερνιάρη τον αείμνηστο Δημήτριο Καβρό, ο οποίος της έδωσε την ονομασία “Κερατάς”, γεγονός που την έκανε ευρύτερα γνωστή εντός και εκτός Νομού βοηθώντας ταυτόχρονα το χωριό του να το επισκέπτονται πολλοί, λόγω της χιουμοριστικής ονομασίας που είχε στην ταβέρνα του. 

Σύμφωνα με ένα παλιό αφιέρωμα των “Χ.ν.” στις 12 Μαρτίου του 2005 έχοντας τίτλο: “Μια ταβέρνα με ιστορία”, αναφέραμε μεταξύ άλλων την αιτία που καθιερώθηκε αυτή η χιουμοριστική ονομασία επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Το 1950 άνοιξε ένα μικρό ταβερνάκι ο  μακαρίτης εδώ και πολλά χρόνια Δημήτριος καβρός συστεγαζόμενος μ’ έναν κρεοπώλη. Εκείνα τα χρόνια γινόταν χωρίς παρεξηγήσεις πολλά πειράγματα και ένα βράδυ στο μαγαζί εκεί που έπαιζε το γραμμόφωνο, ήρθε από δίπλα ο κασάπης κρατώντας ένα κέρατο από τράγο, το οποίο τοποθέτησε πάνω στον δίσκο του γραμμοφώνου και γύριζε γύρω – γύρω. Οι παρέες του μαγαζιού άρχισαν να γελάνε, τους άρεσε αυτή η κίνηση με αποτέλεσμα να παραμείνει το κέρατο μόνιμα πάνω στο γραμμόφωνο. Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το κέρατο, παρατσουκλιάστηκε ο μακαρίτης ως “κερατάς” χωρίς όμως να του κακοφαίνεται. Μετά από λίγα χρόνια σε μια μεγαλύτερη ταβέρνα που άνοιξε, έβαλε μαζί με το ονοματεπώνυμο του στην πινακίδα και την ονομασία “Κερατάς”. Αυτή η ταβέρνα βοήθησε πολύ τον Πλατανιά να αναπτυχθεί τουριστικά ως χωριό πολύ γρήγορα. Στην νέα ταβέρνα ερχόταν πελάτες ακόμα και από την Αθήνα. Αργότερα άρχισαν να καταφτάνουν και οι πρώτοι αλλοδαποί, Αμερικανοί και Εγγλέζοι. Η ταβέρνα αυτή διέθετε πιο πλούσια κουζίνα και μάγειρας ήταν ο επίσης αείμνηστος Μανώλης Γαρεδάκης, πατέρας του εκδότη της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα¨.      

Ο Πλατανιάς σήμερα αποτελεί έναν σπουδαίο τουριστικό προορισμό διαθέτοντας υπερσύχρονα τουριστικά καταλύματα, πολλές ταβέρνες και διάφορα άλλα τουριστικά καταστήματα όπως και επιχειρήσεις. Διαθέτει ένα μικρό λιμανάκι το οποίο φιλοξενεί μικρά ιδιωτικά σκάφη αναψυχής αλλά και με μίσθωση καθώς επίσης μικρά επαγγελματικά καΐκια αλιείας όπως και μεταφοράς επιβατών για κοντινές αποστάσεις με κύριο δρομολόγιο τον περίπλου της ιστορικής νησίδος Θοδωρού. Η παραλία του Πλατανιά έχει τεράστιο μήκος με άλλα σημεία να είναι βοτσαλώδη και άλλα αμμώδη προσελκύοντας αρκετό κόσμο. 

                                       Η παραλία της Λυγιάς 

Με πρώτο σταθμό εξερεύνησης δύο χιλιόμετρα πριν από το Σφηνάρι ακολουθήσαμε τον αγροτικό δρόμο για την… παρθένα τεράστια παραλία του κόλπου της Λυγιάς με το εξωκλήσι της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής που είναι επί της πλαγιάς του βουνού στο τέλος του αγροτικού δρόμου των 1.300 μέτρων από τον κεντρικό. Στο σημείο αυτό υπάρχει χώρος για να σταθμεύσουν αρκετά Ι.Χ.Ε. οχήματα αλλά η συνέχεια για την παραλία έχει ακόμα αρκετή απόσταση δίχως να υπάρχει κατασκευασμένο μονοπάτι, κάτι που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και υπόδηση για όσους επιθυμούν να χαρούν την μαγευτική ομορφιά της τεράστιας παραλίας και τα πεντακάθαρα νερά του κολπίσκου. 

Το Σφηνάρι 

Αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε στο Σφηνάρι όπου μιλήσαμε με κατοίκους – επιχειρηματίες του χωριού, καταγράφοντας τις ανησυχίες τους οι οποιες όπως τόνισαν, αφορούν την αδιαφορία πολιτείας και αυτοδιοίκησης για το Σφηνάρι που προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατηθεί… ζωντανό και το έχει πετύχει ως ένα βαθμό έχοντας αρκετές νέες οικογένειες με μικρά παιδιά. Μάλιστα δε, ένας εκ των επιχειρηματιών, ο Γιώργος Γεωργακάκης, πολύτεκνος με πέντε παιδιά προθυμοποιήθηκε να μας ξεναγήσει κατά μήκος όλης της παράλιας ακτογραμμής του χωριού τους με το λιμενικό καταφύγιο και το άγνωστο ακόμα στο ευρύ κοινό  σπήλαιο  με την ονομασία “Νεραιδοσπηλιο”, για να μας πει τα εξής: “ Στο χωριό εκτός από ταβερνιάρης είμαι και ψαράς με δικό μου καϊκι, αλλά το λιμανάκι μας, όπως και ο παράλιος ανατολικός δρόμος θέλουν νοικοκύρεμα. Σε αυτή την πλευρά λίγο παρακάτω από το λιμανάκι είναι και το σπήλαιο “Νεραιδόσπηλιο” που δεν έχει αξιοποιηθεί όπως δεν έχουν αξιοποιηθεί και οι νερόμυλοι που έχει το χωριό μας. Διαθέτουμε ωραία παραλία με άμμο, αλλά και με βότσαλα για όλα τα γούστα και έχουμε την ανάγκη υποστήριξης των αρμοδίων φορέων. Στο χωριό μένουμε μόνιμα 120 κάτοικοι περίπου, έχουμε ωραίες ταβέρνες και σύγχρονα τουριστικά καταλύματα.  Στο διαδίκτυο, όμως, δεν έχουν επαναφέρει μετά τις επισκευές που έκαναν στον κεντρικό δρόμο στον Πλάτανο ότι για το Ελαφονήσι μπορείς να πας περνώντας μέσα από το Σφηνάρι και αυτό μας ζημιώνει υπερβολικά όλους αφού η κυκλοφορία είναι μειωμένη…”.  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com