Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Αναξιοποίητο το μικρό φαράγγι του Αγίου Γεωργίου (Και βίντεο)

 

Μεταξύ άλλων μικρών φαραγγιών που υπάρχουν στον νομό μας συμπεριλαμβάνεται και το πλέον κοντινότερο με τα Χανιά, μεταξύ των χωριών, Βαντέ και Αλετρουβαρίου Κεραμιών το οποίο ονομάστηκε φαράγγι Αγίου Γεωργίου ή Αη Γιωργιώτικο αλλά και ως Κυκλάμινο επειδή κατά τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν κατά το μήκος του πολλά Κυκλάμινα προσδίδωντας του περισσότερη ομορφιά.   

Πανοραμική άποψη του Βαντέ με θέα στο βάθος την πόλη των Χανίων και το σημείο που είναι η έξοδος του φαραγγιού με τον πληροφοριακό χάρτη της περιοχής.

Στον Βαντέ που είναι το πρώτο πεδινό χωριό των Κεραμιών και απέχει από τα Χανιά πέντε χιλιόμετρα, βρίσκεται η έξοδος του φαραγγιού στον δρόμο για την Παναγιά, ενώ  στο Αλετρουβάρι είναι η είσοδος με υψόμετρο 300 μέτρων όπου αρχίζει η κατάβαση με ενδιάμεσο κοντινό σταθμό και για αρκετούς περιπατητές είσοδο – έξοδο του φαραγγιού το χωριό Άγιος Γεώργιος το οποίο απέχει από την Παναγιά περίπου δύο χιλιόμετρα με στενό μεν αλλά άσφαλτο δρόμο. Στο χωριό αυτό συναντήσαμε μαζί με ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί, μία παρέα γυναικών από τα Χανιά που το είχαν περάσει για να μας πουν τα εξής: “ Είμαστε φίλες και ασχολούμαστε ερασιτεχνικά με φωτογραφήσεις τοπίων που επισκεπτόμαστε όπως σήμερα εδώ στα Κεραμιά με το μικρό θαυμάσιο φαράγγι το οποίο χρειάζεται αξιοποίηση και διαφήμιση. Ο τόπος μας έχει αμέτρητες φυσικές ομορφιές πού δυστυχώς, δεν είναι γνωστές στο ευρύτερο κοινό”.  

Από μεριάς των κατοίκων του χωριού πληροφορηθήκαμε ότι πριν την κατοχή ο Άγιος Γεώργιος είχε αρκετές οικογένειες και πάνω από 12 παιδιά που πήγαιναν στο δημοτικό σχολείο στο διπλανό χωριό την Παναγιά. Σήμερα, όμως, έχει μία μόνο οικογένεια που μένει μόνιμα με δύο ακόμα άτομα ενώ εκείνοι πηγαινοέρχονται καθημερινά φροντίζοντας όπως και άλλοι τις περιουσίες τους. Η κτηνοτροφία ήταν και παραμένει το κυρίως εισόδημα με δεύτερο το ελαιόλαδο. Η κεντρική εκκλησία  είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και από αυτή ονομάστηκε το φαράγγι Αη Γιωργιώτικο ή Αη Γιωργίτικο. Το φαράγγι βέβαια έχει και τον ποταμό του ο οποίος πηγάζει από την Δρακώνα ένα άλλο χωριό των Κεραμιών ενώ τα αιωνόβια πλατάνια και κυπαρίσσια στη διαδρομή προσφέρουν για τα Καλοκαίρια μια βαθύσκιωτη δροσιά σε όσους το διαβαίνουν. Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες που τραβήξαμε καθώς επίσης και άλλες από την διαδρομή που μας μεταβίβασε η παρέα των γυναικών φωτογράφων που συναντήσαμε στον Άγιο Γεώργιο.  

   Γιάννης και Ηλίας Κάκανος    

Στο χωριό Άγιος Γεώργιος ο Γιώργος Μπικάκης αριστερά και ο Δημήτρης Νταμαδάκης δεξιά λένε: “Εδώ γεννηθήκαμε, αλλά δεν μένουμε μόνιμα, όμως καθημερινά ερχόμαστε φροντίζοντας τις περιουσίες και τα ζώα μας. Το φαράγγι πρέπει να αξιοποιηθεί για να δώσει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην περιοχή μας”. 
Ο Αρτέμης Μπικάκης ζει με την οικογένεια του στο χωριό και λέει: “Έχω δύο παιδιά μία κόρη που τώρα τελείωσε το Πανεπιστήμιο  και ένα γιο που πηγαίνει στην Ε’ τάξη του δημοτικού στο Κατωχώρι. Έχω άλλα τρία αδέρφια, αλλά μόνο εγώ παρέμεινα μόνιμα στο χωριό. Στα παιδικά μου χρόνια πηγαίναμε στο σχολείο στην Παναγιά 12 παιδιά αλλά στα μετέπειτα χρόνια το χωριό γινόταν όλο και μικρότερο με άλλους να φεύγουν για το αιώνιο ταξίδι και άλλους σε άλλες περιοχές όπως και στο εξωτερικό”. 
Όψεις με το χωριό, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είναι και νεκροταφείο, τα παλιά εγκαταλελειμμένα αρχοντικά, το κοπάδι με τα πρόβατα και το Μετόχι με το ελαιουργείο της εποχής. 
Στιγμιότυπα από την διαδρομή του φαραγγιού που τράβηξε η παρέα των γυναικών που συναντήσαμε. 

 

Τον ηλικιωμένο κάτοικο της Παναγιάς Μανώλη Χονδράκη τον συναντήσαμε στην πλατεία του χωριού του για να μας πει: “ Εδώ γεννήθηκα και είμαι σήμερα 88 ετών έχοντας περάσει όλα τα δύσκολα χρόνια της ζωής μου στο χωριό αυτό που έγινε η μεγαλύτερη Μάχη με τους ναζί. Έκαψαν το χωριό μά το φτιάξαμε ξανά, ενώ αρκετοί άλλοι προτίμησαν να χτίσουν αγοράζοντας περιουσίες στον Βαντέ. Στο δημοτικό σχολείο μαζί με τα κοπέλια από τον Άγιο Γεώργιο, τα Χωραφιανά και τις Αχλάδες είμαστε πάνω από 40 εκείνα τα χρόνια, πριν από την κατοχή. Σήμερα μένουμε ελάχιστοι αλλά αν αξιοποιήσουν το φαράγγι θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη και εύχομαι να προλάβω να την δω”.  
Το Αλετρουβάρι και το σημείο λίγο πριν από το χωριό για όσους έρχονται από την Παναγιά που αρχίζει η κατάβαση για το φαράγγι.   
Η κυκλοφορία του περιοδικού μας σταμάτησε τον Δεκέμβριο του 2019 με το 25ο τεύχος και θα συνεχιστεί όταν αποκατασταθεί η κανονικότητα…

Περισσότερα για το χωριό Βαντές σε παλαιότερο ρεπορτάζ που θα δείτε στον σύνδεσμο:

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com