Πέμπτη , 30 Νοε 2023

Αναβίωση κρητικού γάμου στο Καστέλλι της Κισάμου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Καστέλλι Κισάμου η αναβίωση του κρητικού γάμου την οποία παρακολούθησαν απόψε Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011, εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι. Στον… ρόλο του γαμπρού και της νύφης δύο νέα 16χρονα παιδιά, ο Αναστάσιος Αποστολάκης και η Παρασκευή Αποστολάκη, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και καβάλα στα άλογα, αφού αυτό ήταν το μεταφορικό μέσον του παλιού καιρού. Στον γάμο συμμετείχαν καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής, παρέες ριζιτών από τον τοπικό Σύλλογο Γιοργαλίδικων αλόγων της Κισάμου. Σε όλους μοιράστηκαν γαμοκούλουρα ενώ γ τσικουδιά ήταν εν αφθονία και την κερνούσαν όμορφες κρητικοπούλες. Η πομπή ξεκίνησε πριν από την είσοδο της κωμόπολης με προορισμό την πλατεία όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με πλούσια αναφορά στα ήθη και τα έθιμα της παλιάς εποχής για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός μικρού κοριτσιού, της Μελίνας Σκαλίδη που ζει στη Γερμανία και μας είπε: “Πρώτη φορά είδα αυτή την εκδήλωση για την οποία βέβαια μου έχουν μιλήσει οι γονείς μου και είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Θα ήθελα όταν μεγαλώσω να παντρευτώ από την Κρήτη και να κάνω έναν αληθινό γάμο με τα ήθη και τα έθιμα της παλιάς εποχής, εδώ στην Κίσαμο, που είναι και οι ρίζες μου”.

Για τα άλογα, μας μίλησε ο Δημήτρης Γρυμπαλουλάκης του οποίου η φοράδα μετέφερε τη νύφη: “Είμαι μέλος του Κισαμίτικου Συλλόγου Γιοργαλίδικων αλόγων μαζί με άλλα 40 περίπου συνεπαρχιώτες και έχουμε πάνω από 70 άλογα. Μας αρέσουν και μας εξυπηρετούν ακόμα και στις αγροτικές δουλειές και ας έχει η τεχνολογία προχωρήσει πολύ. Η φοράδα που μεταφέρει τη νύφη είναι 17 χρονών και το αλογάκι της σε λίγες μέρες συμπληρώνει τους τρεις μήνες ζωής”.

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com