Την αγανάκτηση τους στην ενέργεια αποκλεισμού με μπάρες που τοποθετήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στην είσοδο και την έξοδο του προαύλιου χώρου στο προσκύνημα του Τιμίου Σταυρού “Άγιος Ραφαήλ, Άγιος Νικόλαος και Αγία Ειρήνη” στο 18ο χλμ της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου, εξέφρασαν το πρωί της Κυριακής, κάτοικοι της περιοχής και προσκυνητές από άλλες περιοχές.
Κοντά στους πιστούς, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γεώργιος Κονταξάκης κ. ά.
Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτήρισαν οι προσκυνητές και όσοι άλλοι ρωτήθηκαν μετά την Θεία Λειτουργία, την ενέργεια αποκλεισμού του Ιερού Προσκυνήματος, παρακαλώντας τους αρμόδιους να δώσουν εντολή αφαίρεσης των εμποδίων ούτως ώστε να μπορούν να εκκλησιάζονται ελεύθερα και όχι μετ’ εμποδίων.
Με δήλωση του στα Μ.Μ.Ε. ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων τα εξής: «Δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει ότι αυτή η οδός δεν έχει τα χαρακτηριστικά στοιχεία της οδού ταχείας κυκλοφορίας και δεν μπορούν να κλείσουν την πρόσβαση προς τον Ναό. Ατύχημα δεν έχει γίνει κανένα στην θέση αυτή και ο δρόμος μπροστά έχει φωταγωγηθεί. Και ακόμα, υπάρχουν και κάποιες πινακίδες δεν ξέρω αν τις έβγαλαν τώρα, οι οποίες απαγόρευαν την αντίστροφη πορεία. Όλα αυτά που συνέβησαν μας φέρνουν θλίψη γιατί θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση μάλλον δεν ελήφθη με ψυχραιμία. Επειδή είναι ένας Ναός θα πρέπει να κλείσουν την οδό και θα ακολουθήσει το κλείσιμο και άλλων Ναών; Από τα Χανιά μέχρι τον Αποκόρωνα τόσες και τόσες περιοχές έχουν ελεύθερη πρόσβαση και περνούν οι άνθρωποι και τα οχήματα τους. Γιατί να κλείσουν τον Ναό; Κλείσανε και αυτοκίνητα μέσα στον προαύλιο χώρο. Μάλλον προκλητική ήταν η κίνηση αυτή και λυπάμαι που το λέω αλλά δεν ήταν σωστή αυτή η ενέργεια».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης σημείωσε ότι « από την μια άκρη μέχρι την άλλη της εθνικής οδού υπάρχουν κατά διαστήματα πλατώματα για στάθμευση οχημάτων και ξεκούραση οδηγών και επιβαινόντων. Το πλάτωμα του Ιερού Προσκυνήματος γιατί τους ενόχλησε; Πρόκειται για μία άστοχη ενέργεια η οποία έρχεται να προσθέσει και όχι να λύσει προβλήματα. Πόσο δε μάλλον όταν δεν δίνανε και εναλλακτική λύση στην πρόσβαση από και προς το Καθίδρυμα του Αγίου Ραφαήλ. Η κατάσταση αυτή δίδει μια αίσθηση αδικίας στους πιστούς στους οποίους απαγορεύουν την είσοδο προς τον Ιερό Ναό για να προσευχηθούν και να πάρουν τις ευλογίες από τον πατέρα Λεωνίδα. Θεωρώ ότι η πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, ενώ υπάρχει μία μελέτη για νέα χάραξη στο κομμάτι της εθνικής οδού από Καλύβες μέχρι Αγίους Πάντες όπου με ελάχιστα χρήματα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί και να μην υπήρχε απολύτως κανένα πρόβλημα».
Συνεχίζοντας ο κ. Κουκιανάκης επεσήμανε ότι «μετά την σημερινή διαμαρτυρία και την παρουσία τόσου κόσμου είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα επικρατήσει τελικά ψυχραιμία, νοημοσύνη και το Ιερό Προσκύνημα θα βρει ξανά την πορεία του».
Εκ μέρους του Ιερού Προσκυνήματος ο δικηγόρος κ. Παναγιώτης (Νότης) Ψυλλάκης τόνισε: «Με τα χάλια που έχει ο Β.Ο.Α. επί τόσα χρόνια, αποφασίστηκε τώρα να κλείσει ένας χώρος προσκυνήματος, ένα Καθίδρυμα εντελώς ανεξήγητα και εντελώς αναιτιολόγητα. Αυτό το οποίο πρέπει ιδιαίτερα να επισημάνουμε είναι πως δεν έχει υπάρξει κανένα περιστατικό ατυχήματος που να δημιουργεί τις βάσεις για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση».
Συνεχίζοντας ο κ. Ψυλλάκης, επεσήμανε για την απόφαση ότι «είναι άστοχη, επιλεκτική, αδικαιολόγητη και απαράδεκτη όπως απαράδεκτη είναι επίσης η μεθοδολογία της διαδικασίας που προηγήθηκε. Χωρίς δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στον Ιερό Ναό, το Καθίδρυμα, στην Ιερά Μητρόπολη να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους όπως το έκαναν στο παρελθόν έκλεισαν με μπάρες την είσοδο και την έξοδο του». .
Από την πλευρά του ο πρωτοπρεσβύτερος Λεωνίδας Ηλιάκης, πρόεδρος του Καθιδρύματος δήλωσε: « Από τη μια πλευρά είναι μεγάλη ευλογία διότι το θέμα αυτό πρέπει να πάρει τέλος. Από την άλλη όμως, θλιβόμαστε γιατί βρισκόμαστε στην περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής που ενώ θα πρέπει να ετοιμαστούμε για μετάνοια, να ετοιμαστούμε για ταπείνωση, να ετοιμαστούμε να συγχωρήσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι μας δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, βρισκόμαστε σε μια μεγάλη δυσκολία. Είμαστε δεσμευμένοι στον χώρο αυτό. Λυπάμαι, διότι την ημέρα εκείνη χωρίς να ρωτήσουν κανένα κι ενώ εγώ βρισκόμουνα μέσα, μας έκλεισαν τα αυτοκίνητα. Να σημειωθεί ότι ήμουν πρόσφατα εγχειρισμένος και αναγκάσθηκα να περάσω πάνω από τις μπάρες για να βγω στον εθνικό δρόμο. Ιδιαιτέρως δε, θλίβομαι και πονώ και κλαίω διότι οι άνθρωποι, μεταξύ αυτών ηλικιωμένοι και ανάπηροι που θέλουν να μπουν μέσα για να προσευχηθούν πηδάνε από τις μπάρες…»
Για τα προβλήματα και την επικινδυνότητα του ΒΟΑΚ έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα με διάφορα δημοσιεύματα όπως επίσης και για την διαφορά που έχει μια εθνική οδός με μια οδό ταχείας κυκλοφορίας που θα έπρεπε από χρόνια να είχε η Κρήτη.
Γιάννης και Ηλίας Κάκανος
Στιγμιότυπα από το Ιερό Προσκύνημα
Ενδεικτικά παραθέτουμε δύο στιγμιότυπα με το ένα από την διασταύρωση της εθνικής οδού για Μεγάλα Χωράφια όπου το επιβατικό αυτοκίνητο εξέρχεται… νόμιμα με προορισμό την Σούδα και το άλλο με ένα αγροτικό αυτοκίνητο την στιγμή που στρίβει αριστερά στην διασταύρωση για το Καλάμι.