Γεμάτο συνταγές για κρητικές και όχι μόνο νοστιμιές είναι το βιβλίο που παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 19 Μαϊού 2018 στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου Χανίων.
Η αρχή για την προβολή των νόστιμων φαγητών της κρητικής ωε επί το πλείστον κουζίνας μέσα πό τον Οδηγό Μαγειρικής έγινε από το Ηράκλειο με την πρόσφατη συγκρότηση σε σώμα του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας (ΦΕ.Κ.Κ.). Συνεχίστηκε στη Σητεία και το απόγευμα του Σαββάτου παρουσιάστηκε στον Αποκόρωνα.
Πρόκειται για ένα θαυμάσιο πνευματικό πόνημα, έναν μικρό πολυτελέστατο τόμο που περιέχει διάφορες συνταγές παραδοσιακής μαγειρικής αλλά και ζαχαροπλαστικής με έγχρωμες φωτογραφίες που εντυπωσίασαν όσους παραβρέθηκαν. Μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και δύο επισκέπτες από την Σίφνο στα Χανιά, οι οποίοι χαρακτήρισαν τον Οδηγό ως “Μικρό Τσελεμεντέ”. Και αυτό, επειδή, ο διάσημος αρχιμάγειρας της παλιάς εποχής, Νίκος Τσελεμεντές, ήταν συμπατριώτης τους από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου.
Για το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, μας πληροφόρησε η κα Λένα Ηγουμενάκη, αισθητικός στο επάγγελμα και πρόεδρος του ΦΕ.Κ.Κ., ότι «η προσπάθεια ξεκίνησε το 2013 από τον πολιτιστικό σύλλογο των Αγίων Αποστόλων αλλά και όμορους Π.Σ. και Φορείς, που το στήριξαν από την αρχή, αναδεικνύοντας και καταγράφοντας παλιές επιτυχημένες συνταγές της Πεδιάδας, συνταγές που τις συνοδεύουν ήθη και έθιμα καθώς και ιστορικά, πολιτισμικά και λαογραφικά στοιχεία. Τα επόμενα χρόνια το Φεστιβάλ βρήκε τον δρόμο του, διεύρυνε την εμβέλεια του και εξελίχθηκε σε ένα αντάμωμα πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αθρόα συμμετοχή από όλη την Κρήτη». Η ίδια συνεχίζοντας τόνισε: « Ήταν δική μου ιδέα που δημιουργήθηκε από την αγάπη μου για τον τόπο μας, τον γευστικό πολιτισμό του και τις γευστικές μνήμες μου. Έτσι, λοιπόν, η αγάπη μου αυτή έγινε κοινή προσπάθεια με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της αυθεντικής κρητικής κουζίνας, μιας κουζίνας η οποία αντλεί παραδοσιακές συνταγές από πολλές καλές νοικοκυρές».
Για τον Οδηγό Μαγειρικής η κα Ηγουμενάκη, επεσήμανε τα εξής: «Είναι ένα βιβλίο μαγειρικής γραμμένο από πολλά και άξια χέρια πυροδοτώντας συναισθήματα και μνήμες για πρόσωπα που με αγνά και φρέσκα υλικά και πολύ αγάπη παρασκεύαζαν το καθημερινό φαγητό αλλά και τη φιλοξενία που ξέρει πάντα να παρέχει απλόχερα μια Κρητική οικογένεια. Η κουζίνα μας είναι πολιτισμός, κάθε τόπος, κάθε χωριό έχει τον δικό του γευστικό πολιτισμό που ξυπνούν αναμνήσεις. Η παρουσίαση του Οδηγού Μαγειρικής στον Αποκόρωνα Χανίων είναι η 3η κατά σειρά με την πρώτη στο Ηράκλειο και την δεύτερη στη Σητεία. Η πορεία θα συνεχιστεί και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν εξ’ ολοκλήρου για την αγορά εξοπλισμού στην κλινική – Ογκολογίας Παίδων και την Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ».
Κατά την παρουσίαση του “Οδηγού Μαγειρικής” απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης για να μιλήσουν στη συνέχεια η κα Δέσποινα Μαθιουδάκη, ο κ. Γιώργος Χατζηδάκης κ. ά, ενώ, συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος κα Μαρία Καλλέργη.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αποκορώνου και τη στήριξη του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αποκορώνου.
Η πρόεδρος κα Λένα Ηγουμενάκη με την κα Μαρία και τον κ. Νίκο Σταυριανό από την Σίφνο και αριστερά τον Γιάννη Κάκανο, γείτονά τους στο νησί την περίοδο 1976 -78.
Η κα Ηγουμενάκη προσφέρει τον Οδηγό στον δήμαρχο κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση και ορισμένες συνταγές από τον “Οδηγό Μαγειρικής”.