Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση ιστορικού φωτογραφικού υλικού από τη Μικρά Ασία

 

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν κατά την διάρκεια  του Αγιασμού των εγκαινίων της Έκθεσης των Μικρασιατών, με φωτογραφικά ιστορικά ντοκουμέντα δύο καταξιωμένων συλλεκτών και σλαιτσ από τη μία συλλογή του Λουκά Χριστοδούλου, προέδρου του κέντρου σπουδής και ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού του δήμου Νέας Ιωνίας. που προβλήθηκαν στη συνέχεια με επεξηγήσεις από τον ίδιο. 

Η άλλη συλλογή της έκθεσης ανήκει στον ηθοποιό και συλλέκτη Λευτέρη Λαμπράκη που έχει και την επιμέλεια της. “Πρόκειται για έναν περίπατο στις γειτονιές της πόλης, όπου χτυπούσε η καρδιά του Ελληνισμού της Ανατολής μέχρι το 1922, έναν περίπατο στο “Παρίσι του Λεβάντε”, μια πόλη πολυεθνική και ονειρεμένη μέσα από Καρτ Ποστάλ της περιόδου της ακμής της. Τότε, που το ελληνικό στοιχείο έδινε τον τόνο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της, στην οικονομία, στα γράμματα και στις τέχνες” επεσήμανε ο κ. Λαμπράκης.   

Μιλώντας στα “Χ.ν.” και στο “Επαρχιακό φως” η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων “Ο Άγιος Πολύκαρπος”, Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη, υπογράμμισε τα εξής: “Είμαστε εδώ σε αυτή την πολύ όμορφη αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου με την Έκθεση αρχειακού ιστορικού υλικού δύο σημαντικών συλλογών από ανθρώπους με μεράκι. Πρόκειται για τον κ. Λουκά Χριστοδούλου και τον κ. Ελευθέριο Λαμπράκη. Η Έκθεση αυτή είναι για εμάς ο προάγγελος των 100 χρόνων που συμπληρώνονται από την Μικρασιατική καταστροφή το επόμενο έτος. Θέλουμε να  δείξουμε σε αυτή την Έκθεση τον πολιτισμό που υπήρχε στη Σμύρνη, τη Σμύρνη που ήκμαζε, το “Παρίσι του Λεβάντε”, το καμάρι της Ανατολής την καθημερινότητα των Μικρασιατών που ζούσαν εκεί και είχαν έναν εξαιρετικό πολιτισμό. Και για τον λόγο αυτό κάνουμε αυτή την Έκθεση. Να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός όλου του διοικητικού συμβουλίου, να αναδεικνύουμε τον λαμπρό πολιτισμό που υπήρχε στη Μικρά Ασία. Πρόκειται για τριετή επετειακό χαρακτήρα και η καρδιά της Μικράς Ασίας χτυπάει πολύ πιο  δυνατά εδώ στα Χανιά”.          

Συνεχίζοντας η κα Γκοζάνη, επεσήμανε ότι “θέλω ακόμα να προσθέσω ότι ο Ελευθέριος Λαμπράκης έκανε κατάθεση ψυχής γι αυτή την έκθεση  καθόσον εκτός την επιμέλειά της έχει και δικό του αρχειακό ιστορικό υλικό που αναφέρεται  στη Σμύρνη και είναι εξ ολοκλήρου η μία πλευρά του τοίχου της Έκθεσης και αυτό εδώ πέρα με το δημιούργημα που είναι ένα ζευγάρι αστών από τη Σμύρνη που μας υποδέχεται και μας καλωσορίζει στον χώρο της Έκθεσης και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ διοτι γνωρίζουμε ότι έκανε κατάθεση ψυχής σε αυτή την Έκθεση και του το αναγνωρίζουμε μέσα από την καρδιά μας”. 

Από μεριάς του o  κ. Χριστοδούλου τόνισε: “Είμαστε εδώ στην Έκθεση Καρτ Ποστάλ  από τη Σμύρνη, ένα σπάνιο και πλούσιο υλικό που είμαι κι εγώ συλλέκτης και προσπαθώ να το κάνω γνωστό στο ευρύτερο κοινό”. 

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση της Αδελφότητας Χανίων με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης. 

Για το κοινό η Έκθεση θα είναι επισκέψιμη μέχρι τις 28 Νοεμβρίου κατά τις ώρες 11.00’ το πρωί μέχρι τις 13.00’μ.μ. και από τις 18.00’ μέχρι τις 21.00’ τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας κατά της πανδημίας. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com