Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Στα Χανιά ο πρωτεργάτης του ανδριάντα Σπύρου Καγιαλέ



Πέρασαν κάμποσα χρόνια από τότε που λάβαμε ένα μήνυμα με email από την Αμερική με συντάκτη το Χανιώτη Δημήτρη Χαλιβελάκη από την Δρακώνα Κεραμιών, ο οποίος, μας γνωστοποίησε ιστορικά στοιχεία και ενέργειες που αφορούσαν τον ανδριάντα του ήρωα Σπύρου Καγιαλέ ή Καγιαλεδάκη στο Ακρωτήρι Χανίων. Σήμερα, Τρίτη πρωί 18 Οκτωβρίου 2011 συναντηθήκαμε στο καφέ-ζαχαροπλαστείο του Δημοτικού Κήπου Χανίων παρέα με αδέλφια του και τον δημοσιογράφο Στέλιο Χαιρέτη, που πρώτος πήρε τον λόγο, λέγοντας, ότι: “ Επιθυμία του Δημήτρη ήταν να σε γνωρίσει από κοντά επειδή καθημερινά μέσω διαδικτύου διαβάζει από την Αμερική ρεπορτάζ και άρθρα σου στα Χανιώτικα νέα. Είναι ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε για να στηθεί ο ανδριάντας του ήρωα Καγιαλέ στο Ακρωτήρι και έχει διαθέσει αρκετά χρήματα γι’ αυτόν τον σκοπό”.   

Μεταξύ πολλών θεμάτων που συζητήσαμε με τον Χανιώτη επισκέπτη από την Αμερική κ. Δημήτριο Χαλιβελάκη, ήταν η επιθυμία του που έγινε πραγματικότητα κατορθώνοντας να περάσει την ιδέα αυτή σε όλα τα μέλη του Συλλόγου Κρητών στο Μαϊάμι για να στηθεί ο ανδριάντας του Σπύρου Καγιαλέ στο Ακρωτήρι. “Το χωριό μου” είπε και συνέχισε “είναι η Δρακώνα στα Κεραμιά. Στην Αμερική έφυγα το 1972 αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Κρητών στο Μαϊάμι πρότεινα στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε όλους τους Κρητικούς την ιδέα μου για την εγκατάσταση ανδριάντα του ήρωα Σπύρου Καγιαλέ ή Καγιαλεδάκη στον τόπο που έστησε το κορμί του σημαία για να μείνει στην ιστορία ως ο «θρύλος του Ακρωτηρίου Χανίων» με την ηρωική αυτοθυσία του την περίοδο του 1897 στον αγώνα των Κρητών… Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον Γιώργο Τζανακάκη που ήταν δήμαρχος Χανίων το 1993 και του έθεσα υπ’ όψη την απόφαση μας. Στις 21 Ιουλίου 1997 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα έχοντας αναλάβει την οικονομική επιβάρυνση του έργου η Παγκρήτια Ένωση Κρητών Αμερικής, της οποίας ήμουν 3ος αντιπρόεδρος. Στην Αμερική… ξεφυλλίζουμε κάθε μέρα τα Χανιώτικα νέα και μαθαίνουμε τα πάντα από την γενέτειρα μας…”.

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com