Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Επισημάνσεις για νέα στέγη του Εργαστηρίου Αγιογραφίας στην τελετή αποφοίτησης

Μέσα στην πόλη των Χανίων αναμένεται να μετεγκατασταθεί το Δημοτικό Εργαστήρι Αγιογραφίας του τέως Δήμου Νέας Κυδωνίας, που μέχρι σήμερα στεγάζεται στον Μακρύ Τοίχο. Η ανακοίνωση αυτή έγινε  το απόγευμα στο περιθώριο της τελετής αποφοίτησης των μαθητών του Εργαστηρίου. 



Η ώρα των Μ.Μ.Ε. Χανίων και Κρήτης


 

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Δημήτρης Λειψάκης, τα μαθήματα του Εργαστηρίου θα συνεχιστούν με την υποστήριξη του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων σε άλλη στέγη μέσα στην πόλη. Με αισθήματα ικανοποίησης προς τον δάσκαλό τους για την υπομονή και την αφοσίωση διδασκαλίας όλα αυτά τα χρόνια μίλησαν και οι έξι μαθήτριες που αποφοίτησαν φέτος έχοντας η κάθε μία δημιουργήσει από δύο μέχρι και πέντε εργασίες με αγιογραφίες εικόνων. “ Μετά από τόση πορεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είχα την τύχη να εξευρεθεί αυτός ο χώρος και να αρχίσει να λειτουργεί από το 2002 το Δημοτικό Εργαστήριο βυζαντινής Αγιογραφίας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Κυδωνίας με δήμαρχο τον κ. Νίκο Αποστολάκη. Όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταδώσω σε όλους τους μαθητές που πέρασαν από εδώ τη γνώση που αποταμίευσα τόσα χρόνια στην τεχνοτροπία της βυζαντινής εικόνας. Ξεκινήσαμε στην αρχή με τρία τμήματα εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής μαθητών, η οποία συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια. Η φοίτηση είναι τριετής με τον πρώτο χρόνο τη μάθηση σχεδίου με το μολύβι, τον δεύτερο χρόνο χρώμα σε χαρτί, μελέτη και τον τρίτο χρόνο σε σανίδι, η επίστρωση του σανιδιού, η προετοιμασία του χρυσού, όλη η εκτέλεση η χρωματική μέχρι να ολοκληρωθεί μια εικόνα. Από τις γνωριμίες που είχα κατά την παραμονή μου όλα τα χρόνια που έζησα στην Ιταλία και στη Ρώμη συγκεκριμένα κατάφερα να δημιουργήσω μια αδελφοποίηση με καλλιτεχνικά Ινστιτούτα της Ρώμης. Έχοντας την οικονομική και ηθική στήριξη του Δήμου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κάναμε ανταλλάξιμα καλλιτεχνικά σεμινάρια  με καταπληκτικά αποτελέσματα, δηλαδή δημιουργήσαμε έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Ιταλικής Αναγέννησης και Βυζαντινής Ορθοδοξίας… Σήμερα, λοιπόν, φτάσαμε στο τέλος της διδαχτικής χρονιάς με πολλές δημιουργίες των μαθητών και ήρθε η ώρα της βράβευσης τους. Ευχαριστώ όλους τους δημάρχους του τέως Δήμου Νέας Κυδωνίας, τη Νομαρχία και ακόμα ένα μεγάλο ευχαριστώ στο νέο Δήμο Χανίων που θα μας φιλοξενήσει από την επόμενη σχολική χρονιά στα Χανιά”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο καταξιωμένος δάσκαλος κ. Νίκος Γιαννακάκης.  

 

 


Έργα των παρακάτω αναφερομένων έξι  μαθητριών που αποφοίτησαν από το Εργαστήριο. Είναι οι: Κοντάκη Ιωάννα, Λυκάκη Αικατερίνη, Μαρκετάκη Ευτυχία, Μυλωνάκη Ιωάννα, Μποζη Αντωνία και Πατερομιχελάκη Αλεξία.  


Ο κ. Ιάκωβος Σαμιωτάκης, επίτιμος διευθυντής του Ινστιτούτου Κρητικού Δικαίου με τον σημερινό, κ. Στρατή Παπαμανουσάκη και την μαθήτρια που πρώτευσε στο σχέδιο, Ελευθερία Ζαμπετάκη του πρώτου έτους σπουδών. 



Η κα Νάνση Αγγελάκη που θα είναι η νέα πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Χανίων απονέμει Έπαινο στην δευτεροετή μαθήτρια κα Αικατερίνη Τσιλιμιγκάκη που πρώτευσε στο χρώμα  


Από αριστερά είναι οι κυρίες Αικατερίνη Λυκάκη με την Ιωάννα Κοντάκη και δεξιά η κα Αλεξία Πατερομιχελάκη που αποφοίτησαν από το Εργαστήριο. 



Έργο της μαθήτριας κυρίας Αργυρώς Αποστολάκη



Η ψυχή του Εργαστηρίου ο δάσκαλος κ. Νίκος Γιαννακάκης.


Ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Δημήτριος Λειψάκης απένειμε τιμητική πλακέτα στην μαθήτρια Ιωάννα Μυλωνάκη που αποφοίτησε από το Εργαστήριο, για την άριστη επίδοσή της. 

……………

Το ρεπορτάζ και στα Χανιώτικα νέα σήμερα Τρίτη 31 -5- 2011 σελίδα 29: 


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com