Τετάρτη , 8 Μάϊος 2024

Το όνομα του αείμνηστου καθηγητή Γεωργίου Φαλδαμή σε δρόμο του Δήμου Χανίων

image0028

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν προχθές το απόγευμα στο Ακρωτήρι, ανατολικά και πολύ κοντά του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία, για την ονοματοδοσία οδού από τον Δήμο Χανίων στη μνήμη του καθηγητή Γεωργίου Φαλδαμή αποφοίτου της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, καταγόμενου από τα Παπαδιανά των Εννιά Χωριών Κισάμου. Στην επιμνημόσυνη δέηση προεξήρχε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος με την παρουσία του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και πολλών άλλων κληρικών. 

image0015

 

Για τον τιμώμενο απόντα απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Σαπουνάκης, ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης, ο αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Μιχαήλ Μουντάκης, ενώ εκ μέρους της οικογένειας Φαλδαμή ο γιος του τιμώμενου καθηγητή κ. Ιωάννης Φαλδαμής εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι συμπορεύτηκαν της ιδέας αυτής καθώς επίσης και του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και του δημάρχου προσωπικά που ενέκριναν το αίτημα του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής για να δοθεί το ονοματεπώνυμο του πατέρα του σε οδό της πόλης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κ. Αλέξανδρος Παπαδερός, ο οποίος μέσα από μια μακροσκελή αναφορά για τον αγαπημένο τους καθηγητή, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Όταν ο Γεώργιος Φαλδαμής άρχισε τη γυμνασιακή του εκπαίδευση στο Καστέλι Κισάμου, είχε ήδη εμποτισθεί από τις αρετές των Εννιά Χωριών και από τη μνήμη γενναίων προγόνων του. Οι καταβολές εκείνες τονώθηκαν κατά τη φοίτησή του στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, που λειτουργούσε τότε στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, όπου συνέχισε τη μαθητεία του ύστερα από τις δυο πρώτες τάξεις στο Καστέλι» για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι « τελείωσε τη Σχολή το 1936 και με ισχυρά πνευματικά εφόδια εισήλθε κατόπιν εξετάσεων στη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1937. Ωστόσο, προτίμησε να συνεχίσει τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή, στην οποίαν εισήλθε ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις το επόμενο έτος. Η παρεμβολή του πολέμου και τα βάσανα που ακολούθησαν, επέτρεψαν να λάβει το πτυχίο του μόλις το 1946».

Ο ίδιος συνέχισε με αναφορά του στο ρόλο του τιμώμενου, ως καθηγητού της Εκκλησιαστικής Σχολής, τονίζοντας χαρακτηριστικά: « Το πρώτο που μας εντυπωσίασε θετικά και ευχάριστα όταν εμφανίστηκε πρώτη φορά στην τάξη μας ο καινούργιος καθηγητής, ήταν το παράστημά του. Το νεανικό σφρίγος. Το κάλλος της μορφής. Η προσήνεια, το μειλίχιο χαμόγελο. Σεμνός, ταπεινός, καλός κ’ αγαθός. Αυτά κι άλλα χαρίσματά του προκαλούσαν σε εμάς αίσθημα εμπιστοσύνης και φιλίας, που μας ήταν τόσον αναγκαίο, καθώς, μένοντας επί μήνες χωρίς την οικογένεια μας, ζούσαμε σε κάποιο βαθμό την ορφάνια» και καταλήγοντας για τον αγαπημένος τους καθηγητή αναφέρθηκε στη σημασία ονοματοδοσίας των οδών τονίζοντας ότι: « η ονοματοδοσία οδών, πέραν της τιμής προς τα πρόσωπα διακεκριμένης αρετής και προσφοράς, αποβλέπει και στην προβολή παραδειγμάτων, από τα οποία τόση ανάγκη έχει η εποχή μας και ο τόπος μας…  Στην Εκκλησιαστική Σχολή ο Γεώργιος Φαλδαμής και άλλοι μας δάσκαλοι, μας έμαθαν πως η οδός, την οποίαν καλείται να βαδίσει ο άνθρωπος συνοδεύεται από δύο άλλες έννοιες. Από την αλήθεια και τη ζωή, την αληθινή, την ευλογημένη ζωή».

Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος υπογράμμισε: «Εγώ θα περιοριστώ μόνον να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Δήμο Χανίων, τον κ. Δήμαρχο και όλους τους ανθρώπους οι οποίοι έκριναν ωραίο και αναγκαίο να τιμηθεί ο δάσκαλός μας, ο δάσκαλος ο αγαπητός σε όλους και απ’ όλους μας. Σας ευχαριστούμε και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι όλη η Κρήτη στο πρόσωπο των παρόντων εδώ τιμά τον ευλογημένο αυτόν άνθρωπο, τον αγαπημένο μας δάσκαλό, τον Γεώργιο Φαλδαμή».     

Ο πρόεδρος του συνδέσμου αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής π. Αντώνιος Σαπουνάκης τόνισε ότι « και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων θέλει να εκφράσει τα συγχαρητήριά του στο Δήμο και ιδιαίτερα στον δήμαρχο κ. Σκουλάκη και τον αντιδήμαρχο κ. Λειψάκη που αποδέχθηκαν το αίτημα μας προκειμένου να δοθεί το ονοματεπώνυμο του καθηγητού μας Γεωργίου Φαλδαμή σε αυτόν τον δρόμο. Ευχαριστούμε ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, ολόκληρη τη Δημοτική Κοινότητα η οποία συναίνεσε κι όλους τους άλλους οι οποίοι βοήθησαν στο να γίνει αυτή η σημερινή ημέρα, ευχαριστούμε επίσης τη γειτονιά για τα κεράσματα τα οποία έχει στη διάθεση μας».

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων στην ονοματοδοσία της υπάρχουσας οδού υπογραμμίζοντας τα εξής: « Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση, που αισθάνομαι σήμερα ως Δήμαρχος Χανίων καθώς τιμούμε τη μνήμη του σεβαστού φιλολόγου καθηγητή, Γεωργίου Φαλδαμή, αποφοίτου και καθηγητή της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, ενός φωτισμένου δασκάλου, που υπήρξε φάρος για τους μαθητές τους σε χρόνια δύσκολα» για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι « ο Γεώργιος Φαλδαμής έδωσε υψηλά μηνύματα ζωής σε όσους φοίτησαν στην Εκκλησιαστική Σχολή στα Χανιά, καθώς επρόκειτο για πρότυπο εκπαιδευτικού, που αγκάλιαζε με αγάπη τους μαθητές του και τους στήριζε τόσο στις μαθησιακές τους αδυναμίες, όσο και στα προσωπικά τους προβλήματα». Ο ίδιος, καταλήγοντας επεσήμανε τα εξής: «Κατά κοινή ομολογία επρόκειτο για ένα φωτισμένο φιλόλογο, έναν δάσκαλο, που με τον λόγο και το έργο του διαμόρφωσε ελεύθερους και ολοκληρωμένους πολίτες».   

Τον Δήμο Κισάμου εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κεφαλίου κ. Αντώνιος Καστρινάκης και ο αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Μιχαήλ Μουντάκης ο οποίος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε: «Ο Δήμος Κισάμου παρευρίσκεται στη σημερινή εκδήλωση για τρεις κυρίως λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι για να τιμήσουμε την καταγωγή του Γεωργίου Φαλδαμή ο οποίος γεννήθηκε στα Παπαδιανά της τοπικής Κοινότητας Κεφαλίου του Δήμου Κισάμου. Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι ο επίσης αείμνηστος αδερφός του, ο Στυλιανός Φαλδαμής, έχει κάνει μια πολύ μεγάλη δωρεά στη μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου την οποία αξιοποίησε στο έπακρο και στο μέγιστο βαθμό ο σεβασμιότατος κ. Αμφιλόχιος με την δημιουργία του “Φαλδάμειου Ιδρύματος” που παρέχει πολύ σημαντικές υπηρεσίες στη Μητρόπολη και βέβαια και στο Δήμο μας. Είναι  ένα στολίδι για την περιοχή, ένας χώρος σύναξης, ένας χώρος στον οποίο κυριαρχεί η αγάπη και η καλοσύνη. Και ο τρίτος λόγος είναι για να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία της προσφοράς του Γεωργίου Φαλδαμή στην εκπαίδευση, αλλά και να επικροτήσουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων την οποία θεωρούμε ύψιστη τιμή να δώσει τ’ όνομά του Γεωργίου Φαλδαμή σε αυτόν τον δρόμο και να μείνει στην ιστορία, αλλά και στη ζωή της περιοχής.».   

image0023

image0129

image0130

image0131

image0132image0009

image0011

image0133

Στιγμιότυπα από την επιμνημόσυνη δέηση και τ’ αποκαλυπτήρια της  πινακίδας αναγραφής της οδού με το ονοματεπώνυμο του καθηγητού Γεωργίου Φαλδαμή. Σε ένθετο η προσωπική φωτογραφία του τιμώμενου.  

35-20140726

https://eparxiakofos.gr/ton-avgousto-tha-kikloforisi-7o-eparchiako-fos/

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com