Σάββατο , 2 Μαρ 2024

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ – Αρχιερατικός Εσπερινός και τρισάγιο στη μνήμη του Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη ( Και βίντεο)

 

Με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Σοφίας, προστάτιδας του Ιδρύματος «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», τελέσθηκε χθες το απόγευμα  παρουσία αρκετών πιστών Αρχιερατικός εσπερινός και τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη, των γονέων, των ευεργετών και των δωρητών του Ιδρύματος. Στην τελετή προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός με πλειάδα κληρικών.  Το «παρών» έδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων κα Βάλια Βαγιωνάκη, ο Δήμαρχος Αποκόρωνα κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και άλλοι. 

Ακολούθησε εκδήλωση που οργάνωσε το Ίδρυμα, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου για την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Των γονικών μου ιερή γη, και πώς να σου ξεχάσω» με κείμενα του αείμνηστου μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν  ο επιμελητής της έκδοσης του βιβλίου κ. Σταμάτης Α. Αποστολάκης, δάσκαλος-λαογράφος, ο οποίος αναφερόμενος στον Ειρηναίο Γαλανάκη ανέπτυξε με λεπτομέρειες πτυχές της ζωής και του έργου του πολυσέβαστου γέροντα, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ευλογία του αοίδιμου Ιεράρχη μας Ειρηναίου Γαλανάκη – πολυσέβαστου για όλη μας τη ζωή – μας αξιώνει και την φετινή χρονιά να μην μείνουμε πίσω, στην προσπάθεια μας προβολής του έργου Του.

Έτσι, το 2013 “Τα γράμματα στους μαθητές μου” του αρχιμανδρίτη τότε πανοσιολογιώτατου Ειρηναίοοπυ Γαλανάκη υποδιευθυντή της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, 1946-1953, στην Αγία Τριάδα Ακρωτηρίου προξένησαν χαρά και χάρισαν στους μελετητές των, συγκινητικό βιωματικό ανάγνωσμα, όχι μόνο στους μαθητές της Σχολής των χρόνων εκείνων, αλλά και σε όποιον μελέτησε αυτό το ολιγοσέλιδο βιβλίο. 

Το 2014, τα ποιήματα του σεβασμιότατου μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη που έγραψε και δημοσίευσε τα χρόνια 1947 -1964 με τον τίτλο “Απλές Ωδές” καταφέραμε και αποδελτιώσαμε και ακολούθως φροντίσαμε και επιμεληθήκαμε την έκδοση των με βαθύτατο σεβασμό στο ιερό πρόσωπο και το ευλογημένο έργο του αοίδιμου πλέον Ειρηναίου Γαλανάκη.

Φέτος, 2015, μία γόνιμη επίσης αποδελτίωση της μηνιαίας εφημερίδας “Φωνή του Αποκόρωνα” (εκδότης-διευθυντής της ο αείμνηστος σήμερα Αποκορωνιώτης από το Παϊδοχώρι Γεώργιος Χαβρεδάκης των φύλλων της από του έτους 1978 μέχρι του 2007 μας απέδωσε θαυμάσια κείμενα, γραμμένα από το ευλογημένο χέρι και την έμπνευση του σεβασμιότατου μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη και για μια περίοδο που ήταν μητροπολίτης στη Γερμανία και φορτωμένα με απέραντη αγάπη, νοσταλγία και μνήμες ανεξίτηλες για την ιερή γη των γεννητόρων του, και όχι μόνο» για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι «να σημειώσουμε επίσης ότι ανάμεσα στους τακτικούς και έκτακτους συνεργάτες της εφημερίδας “Φ.τ.Α.” συγκαταλεγόταν πρωτοκορυφαίοι πνευματικοί άνθρωποι, επιστήμονες και απλοί χαρισματικοί Αποκορωνιώτες καθώς επίσης και πολλοί άλλοι. Ανάμεσά τους δεσπόζουσα θέση κατείχε και ο σεβασμιότατος Ειρηναίος Γαλανάκης του οποίου η τακτική αρθρογραφία όλα αυτά τα χρόνια, συνέβαλλε τα μέγιστα στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παιδεία και θωράκιση των αναγνωστών της εφημερίδας στην ανάδειξη και προβολή των παραδοσιακών αρχών παρακαταθηκών και εθίμων της επαρχίας, ενώ παράλληλα συνέβαλλε στην ανάπτυξη του Αποκόρωνα με την αξιοποίηση των πόρων και πηγών του ΕΤΑΝΑΠ και τόσων άλλων, προπάντων δε, με την ανέγερση του Ιδρύματος του: “Αγία Σοφία” και τα εις αυτό κατά καιρούς προγράμματα και δραστηριότητές του».

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας: «Πρώτη μας αποδελτίωση των δημοσιευμάτων του Ειρηναίου Γαλανάκη στην “Φ.τ.Α.” φιλοξενήθηκε στην ετήσια έκδοση του Δήμου Χανίων «Εν Χανίοις» τόμος 4ος 2010, σ. 305-318) και έκτοτε ο προβληματισμός μας για την έκδοση των ήταν συνεχής. Ευτυχώς, παρακινούμενοι, οδηγηθήκαμε στο δραστήριο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Αγίας Σοφίας, και το αποτέλεσμα με τη Χάρη του Θεού, το έχετε στα χέρια σας».  

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι: Ευάγγελος Κακατσάκης, δάσκαλος – λογοτέχνης και η Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη, συγγραφέας, ενώ ο πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης εφημέριος της ενορίας Καλυβών και διευθυντής του Ιδρύματος, ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, αναπτύσσοντας παραδείγματα της πνευματικής σοφίας του γέροντα Ειρηναίου Γαλανάκη. Νωρίτερα δήλωσε στα «Χ.Ν.» και στο «Επαρχιακό φως» τα εξής: « Γιορτάζουμε όπως κάθε χρόνο την γιορτή της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης και ερχόμαστε σε αυτό τον χώρο που ίδρυσε, διαμόρφωσε και έκτισε τον ομώνυμο Ναό ο σεβαστός γέροντας μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης. Κάνουμε και το μνημόσυνο παράλληλα του γέροντα και θυμόμαστε τον ίδιο και τους γονείς του και απόψε θα παρουσιαστεί το βιβλίο του που σχετίζεται με τον Αποκόρωνα…».   

Δήλωση επίσης έκανε και ο δήμαρχος του Αποκόρωνα κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης τονίζοντας ότι: «Ο αείμνηστος γέροντας μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης δίδαξε σε όλους εμάς ανθρωπιά, αξιοπρέπεια ενώ η διορατικότητά του και η σοφία του θα πρέπει να είναι σε όλους μας οδηγός». 

32

????????

 SONY DSC

SONY DSC 

SONY DSC

SONY DSC

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Στιγμιότυπα από τον εσπερινό και την παρουσίαση του βιβλίου.

Γιάννης Η. Κάκανος 

Η ταυτότητα για την εφημερίδα και σε αυτοκόλητα

Οι διαφημίσεις στα έντυπα μας είναι φθηνές και στηρίζουν την προσπάθεια διατήρησης χιλιάδων εκδηλώσεων στο ηλεκτρονικό αρχείο της ιστοσελίδας μας. Το Επαρχιακό φως ως έντυπο τυπώνεται σε χαρτί πολυτελείας στα υπερσύγχρονα τυπογραφεία της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” με δέκα χιλιάδες τεύχη που διανέμονται δωρεάν σε όλη την Κρήτη. Οι εκδηλώσεις όσων επιθυμούν να συμπεριληφθούν σ’ ένα από τα επόμενα τεύχη μας οφείλουν να συνεισφέρουν στα έξοδα της σελίδας.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com